0 °C Budapest

Kevesebb munka, több pénz

Pénzcentrum
2006. április 24. 15:00

Az első negyedéves adatok alapján több mint kétszer annyi alakalommal foglalt le valamit a jövedéki termékkörben a VPOP, mint 2005 első három hónapjában - írja a NAPI Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A felderítések és a lefoglalások száma elsősorban a cigarettánál nőtt, így ez dominálja az összes ellenőrzést. A tavalyi első negyedévben a cigaretta esetében az esetszám elérte a tízezret, idén pedig meghaladja a 22 ezret is.

A legtöbb esetben szabálysértésről van szó, ám az előző év azonos időszakához képest több mint 60 százalékkal emelkedett a bűncselekmények és jövedéki eljárások száma is. Ez nyilván magasabb adóhiányt is jelent, mivel az uniós normáknak megfelelően 2006. január 1-vel jelentősen nőtt a dohánytermékek jövedéki adója.

Az alkoholtermékek körében számottevően csökkent a mind az ellenőrzések száma, mind pedig a lefoglalt mennyiség, illetve a szőlőbor esetében némileg többször végzett vizsgálatot a hatóság.

A cukorcefrénél éppen ellenkezőleg: egyetlen lefoglalással 90 ezer liter termék került el tulajdonosától, míg tavaly ehhez képest elenyésző mennyiségről volt szó.

Az ásványi olaj üzemanyag esetében az ellenőrzések száma nem csökkent ugyan jelentősen, ám a lefoglalt árumennyiség megfeleződött a tavalyihoz képest. Ez vélhetőleg a mozgó laborokkal végzett, meglepetésszerű ellenőrzéseknek köszönhető.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39