Hogyan fizess kevesebb illetéket?

Pénzcentrum
2006. április 7. 13:30

A következő ciklusban 30 százalékos kedvezményt kaphatnak az illetékekből azok, akik interneten intézik hivatalos ügyeiket - mondta el Baja Ferenc politikai államtitkár a Kormányzati Portál on-line fogadóóráján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az államtitkár kiemelte, hogy két okmányirodai szolgáltatásnál már van lehetőség az elektronikus illetékfizetésre, illetve, hogy az Ügyfélkapu felhasználói új szolgáltatásként egy kattintással letilthatják, hogy személyes adataikat a személy- és lakcímnyilvántartásból marketing célokra megvásárolják.

A következő 100 lépésben az elektronikusan ügyet intézők jelentős - harminc százalékos - kedvezményeket kaphatnak a illetékekből és szolgáltatási díjakból. A felmérések szerint az állampolgárok sokallják ezeket a díjakat, egy 30 százalékos kedvezmény viszont serkentőleg hathat az e-szolgáltatások használatára - mondta Baja.
Az Ügyfélkapu felhasználóinak száma negyedévente megduplázódik, a napokban haladta meg a 70 ezret. A portál naponta 45 ezer hírlevelet küld ki, híroldalát naponta ötezren, az Ügyfélkaput háromezren, a fórumot ezerötszázan látogatják. Az Ügyfélkapu használatával, szolgáltatásaival kapcsolatban havonta 15-20 panasz érkezik. Amint a felhasználók száma meghaladja a 100 ezret, az EKK közvélemény-kutatást indít az Ügyfélkapuról.
A 189-es kormányzati ügyfélvonalat februárban 20 ezren, márciusban 60 ezren hívták fel. Baja szerint a madárinfluenza, illetve az árvíz megjelenésekor derült ki, hogy mekkora szükség van a tájékoztatásnak erre a formájára. A tapasztalatokból az is látszik, hogy az ügyfélvonalnak általános hívószámként kell működnie, a bonyolultabb szolgáltatásokat hátsó call centereknek kell biztosítaniuk, ezért nem tervezik ezek felszámolását - mondta Baja Ferenc. Az államtitkár szerint fontos lenne, hogy a 189-cel párhozamosan az állam ne működtessen más, "front office" tipusú igazgatási call centereket, az állampolgároknak csak egy számot (189) és egy webcímet (www.magyarorszag.hu) kelljen megjegyezniük.  
Az EKK vizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehetne az internetet jogilag is a közszolgáltatások közé sorolni, azaz hogy az internet ugyanolyan - nem ingyenes, de kötelező - közszolgáltatássá váljon, mint amilyen a víz, a gáz vagy a vonalas telefon. Hogy a közművesítés milyen gyorsan mehet végbe, az nagyban függ a megszerezhető EU-támogatásoktól is. A közművesítést a civil szféra és a szakma is szorgalmazza, a kormány pedig kész programmá szervezni ezeket a törekvéseket - fogalmazott Baja Ferenc, hozzátéve, hogy reálisan tíz évbe is beletelhet, amíg a nonprofit szférában is közmű lehet az internet.  
A következő időszak törvénymódosításai bővíteni fogják az ingyenes e-szolgáltatások körét. A portálon található gépjárműkeresőben továbbra is csak húsz autó adatait lehet lekérdezni havonta, a korlátozás feloldása az autómaffiának jelentene segítséget. A polgárőrség szervezeteinek egyedileg biztosítjuk a korlátlan keresés lehetőségét - közölte Baja.  
A jövőben az informatikában három területre koncentrálódnak a fejlesztések: az internet közművesítésére, korszerű, könnyen használható és ügyfélbarát elektronikus szolgáltató rendszerek fejlesztésésre, valamint a digitális tartalomszolgáltatásra: a közigazgatás szereplőinek egyre több szolgáltatást kell majd elektronikus úton nyújtaniuk - mondta Baja Ferenc.
Az EU első, szabványos, általánosan elfogadott elektronikus azonosítója a tb-kártya lesz, az ügyfélkapu-azonosítóval és e-aláírással rendelkező felhasználók ezt a szolgáltatást 2008 januárjától használhatják. Az elektronikus kártya bevezetésére három országban és három megyében indult kísérleti projekt, Magyarországon az EKK és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vesz részt a programban.  
 
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?