2 °C Budapest

Váratlan események a választási hajrában

Pénzcentrum
2006. március 31. 09:00

A kampány célegyenesbe fordulásának eddigi két legfontosabb váratlan eseménye a legfőbb ügyész által a jelenlegi miniszterelnök cége ellen beadott polgári kereset, és a néhány nappal későbbi Gyurcsány Ferencnek a budapesti politikai nagygyűléseken tervezett terrortámadásokkal kapcsolatos bejelentése volt - áll a Gallup által készített elemzésben (http://www.gallup.hu/)

A kampány célegyenesbe fordulásának eddigi két legfontosabb váratlan eseménye a legfőbb ügyész által a jelenlegi miniszterelnök cége ellen beadott polgári kereset, és a néhány nappal későbbi Gyurcsány Ferencnek a budapesti politikai nagygyűléseken tervezett terrortámadásokkal kapcsolatos bejelentése volt – áll a Gallup által készített elemzésben (http://www.gallup.hu/)
Míg a miniszterelnök nemzetbiztonságot érintő bejelentéséről a választók túlnyomó többsége értesült (85%), a legfőbb ügyész kezdeményezéséről a választóknak csak 58%-a hallott. A két ügy ismerete nem különbözik jelentősen a különböző politikai táborokban: a terrorfenyegetés az MSZP-s tábor számára volt viszonylag kevésbé ismert (81%), míg a ügyészség Altus Rt. ellen kezdeményezett keresetéről a Fideszesek voltak az átlagnál valamivel kevésbé tájékozottak (55%).
A kulcskérdés nyilvánvalóan az, hogy e két, a szakértők széles köre által erőteljesnek gondolt üzenet milyen mértékben hatott a választói attitűdökre, preferenciákra. A Gallup a legutolsó vizsgálatokra támaszkodva közli majd a népesség pártpreferenciáinak jelenlegi állapotát, ma inkább e bejelentések értékelésére fókuszálunk.
Kronológiai sorrendben haladva, Polt Péter sajtótájékoztatója inkább reményt keltett a jobboldali szavazókban, mintsem komolyan befolyásolta volna a választók preferenciáit.
A Fidesz szavazók 29%-a vélekedik úgy hogy a kampányfinisben az Altus Rt. ellen kezdeményezett ügyészségi akció befolyásolja majd a választások kimenetelét, míg az MSZP szavazói közül csupán 12% tart ilyen hatástól. A többi kis párt szavazója az MSZP táborához hasonlóan kisebb jelentőséget tulajdonít a miniszterelnök cége elleni jogi eljárás megindításának. A teljes népességben a válaszadók kétharmada nem hiszi, hogy ennek a körülménynek bármilyen befolyása lenne a választói döntésekre (17% nem tudja eldönteni, 18% szerint ez szerepet játszhat a voksok eldöntésében).
A fentiekkel szemben, ha a saját preferenciáját vizsgáljuk a válaszadóknak, szinte csak az ellenzéki táborra van hatással a kereset benyújtásának ténye és az akörüli kommunikáció. Sem az MSZP hívek, sem a kisebb pártok szavazói tábora nem reagál a saját választási döntésének felülvizsgálatával a hírre (mindössze 2 és 3 százalék mondja, hogy befolyásolhatják ezek a hírek, abban hogy hogyan voksol majd 8-án), míg az ellentábor szavazói közül 16% állítja, hogy ez a tény (is) befolyásolja majd a szavazófülkében.
Összességében ez az esemény nem látszik komoly befolyással lenni a választás várható eredményére, de a mostani szoros helyzetben - ahol mind a vezető pártok, mind pedig a bejutásért küzdő SZDSZ is borotvaélen táncol - minden tényező fontossá válhat. Számottevő mértékű a kérdésben tapasztalt tájékozatlanság, ahogy említettük a kérdezettek közel fele nem is értesült a hírről.
Nem csak a robbantásos merényletek veszélye, de az azzal kapcsolatos titkosszolgálati információk bejelentése is elkerülhetetlenül politikai konnotációkkal gazdagodik, akár a legjobb meggyőződés, akár manipulatív szándék vezérelte a miniszterelnököt, amikor a hírt megosztotta a nyilvánossággal.
Kérdés, hogy a közvélemény mennyire értékeli a miniszterelnök bejelentését úgy, hogy az a hétvégi kampányzáró tömegrendezvényekről való távolmaradásra biztatja a választókat (ami persze ugyanúgy lehet biztonsági, mint politikai megfontolás eredménye). A teljes népesség nagyon megosztott: egy kis többség (43%) szerint a bejelentés célja az volt, hogy az emberek távol maradjanak a hétvégére tervezett erődemonstráló nagygyűlésekről. Ugyanakkor közel ennyien (39%) nem értettek egyet ezzel a véleménnyel (a többiek nem tudtak vagy nem akartak állást foglalni ebben a kérdésben).
Érdekes, hogy a táborok közül legkevésbé a kis pártok szavazói tételeznek fel távol tartó szándékot a miniszterelnök részéről, és a Fidesz szavazók vannak leginkább meggyőződve arról, hogy a bejelentés motivációja a részt venni szándékozók elbizonytalanítása volt. Az MSZP tábora rendkívül megosztott: 43% szerint nem volt távol tartó szándék a bejelentés mögött, 40% viszont azt gondolja, hogy állhatott ilyen megfontolás a háttérben.
A terrorfenyegetés bejelentése valóban el is bizonytalanította a részvételüket tervezők egy részét. A részvételüket egyébként tervező MSZP szimpatizánsoknak 71%-a, míg a Fideszeseknek 64%-a mondja csak biztosra a részvételét a nagygyűlések "valamelyikén". A részvételüket tervező MSZP-sek 8%-a, és a Fideszesek 13%-a mondja azt hogy a bejelentés hatására biztosan távol marad a rendezvénytől.
Mindezzel együtt is a Fidesz várhat több résztvevőt a nagygyűlésére. Bár a kérdezés célja nem a részvétel előrejelzése volt, a közel egyforma nagyságú táborok között megmutatkozó csaknem kétszeres különbség az elbizonytalanodás mellett is egy nagyobb Fidesz rendezvényt prognosztizál. Ezt támasztja alá egy, a kis elemszám miatt ugyan viszonylag bizonytalan becslés is: a budapesti (tehát kényelmesebben mozgósítható) hívek között a Fideszesek "biztos" részvételi aránya meghaladja az egy harmadot, míg az MSZP híveinek körülbelül hetede állítja, hogy biztosan ott lesz majd a Köröndön április elsején. Ami azt jelenti, hogy a kormányfő bejelentése ellenére is akár százezres tömegeket mozgathat majd meg a két nagy párt a hétvégi rendezvényeivel.
Amennyiben valóban bomba robbanna valamelyik tömegrendezvényen, annak hatása természetesen megjósolhatatlan. A a táborok szerint egy ilyen merénylet leginkább a saját pártjuk előnyére és a rivális hátrányára válna.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm