32 °C Budapest

Egy hajszálon fog múlni

Pénzcentrum
2006. március 30. 09:25

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.
Március első napjai óta az MSZP támogatottsága 4 százalékkal növekedett az összes megkérdezett körében, miközben az összes többi párt támogatottsága gyakorlatilag változatlan maradt. A kampány márciusi fejleményei tehát a korábban bizonytalanok köréből állítottak számottevően sok embert a nagyobb kormánypárt oldalára. Ez viszont azt eredményezte, hogy ismét a becslési bizonytalanságon belül azonos a két nagy párt támogatottsága. Az MDF és az SZDSZ esetében valójában csak tizedszázalékosak a csökkenések, de emiatt mindkét pártnál lefelé kellett kerekíteni, míg három héttel ezelőtt felfelé kerekítettünk.
A részleges kampánycsend miatt most lehet utoljára közvélemény-kutatási eredményeket publikálni az első forduló előtt, így e felmérés alapján kell előrejelzést adunk a várható eredményre, noha a kampány finise még előttünk áll. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy április 9-én el fog maradni a részvételi arány a 2002-es rekordtól. A jelen felmérés adatai szerint 62% és 68% százalék közötti részvételi arány várható, és 65% a legvalószínűbb érték. A két nagy párt hívei nagyjából egyformán elszántak: a Fidesz támogatók részvételi valószínűsége az elmúlt hetekben 73%-ról 76%-ra növekedett, az MSZP támogatóké pedig gyakorlatilag ugyanannyi maradt, mint három hete volt: 77%. A kisebb pártok hívei viszont változatlanul kevésbé lelkesek, mint a győzelemre is esélyes pártok támogatói. Ugyanakkor azért az SZDSZ támogatók részvételi valószínűsége emelkedett: 67%-ról 71%-ra. Az MDF támogatók esetében azonban mindössze 2% a változás, és jelenleg is csak 66% az átlag.
Mindez azt eredményezi, hogy az MSZP esetében 44% a legvalószínűbb listás eredmény, a Fidesz esetében 43%, az SZDSZ esetében 5%, az MDF pedig csak 4%-ra számíthat. Más pártoknak viszont még esélyük sincs az 5% megközelítésére.
Ha április 9-én a legvalószínűbb várható eredmény valósul meg, akkor 2006-ban nem lesz kormányváltás. Ez azonban kevésen múlik. Ha ugyanis az MDF-nek is sikerülne 5% fölé kerülnie, vagy az SZDSZ akár csak 1 tized százalékkal 5% alá süllyed, akkor nagyon könnyen többségbe kerülhet az ellenzék. Tovább fokozza a bizonytalanságot az is, hogy a választás első fordulójában várhatóan részvevők nagyjából 3 százalékának teljesen szabad a politikai vegyértéke és még bárhogyan dönthet. Annak persze nagyon kicsi a valószínűsége, hogy e körülbelül 200 ezer szavazó döntő többsége egységesen az egyik vagy a másik oldal mellett döntene, így aztán az sem valószínűsíthető, hogy bármelyik nagy párt igazán jelentős előnyre tehetne szert a kampány hátralévő napjaiban.
Az viszont az MSZP győzelmét valószínűsíti, hogy a megkérdezettek 39 százaléka azt szeretné, ha a jelenlegi koalíció maradna kormányon, és csak 32 százalékuk szeretne kormányváltást. A választásra jogosultak 16 százalékának ez mindegy, 13 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. Továbbá Gyurcsány Ferenc most népszerűbb, mint Orbán Viktor. Arra kérdésre, hogy: „Kit látna Ön szívesebben a miniszterelnöki székben?” 38 százalék válaszolt Gyurcsány Ferenc nevével, és csak 34 százalékuk Orbán Viktoréval. A megkérdezettek 5 százaléka más neveket mondott (a leggyakrabban Kuncze Gábort és Dávid Ibolyát említették), 14 százalékuknak ez is mindegy, 9 százalékuk pedig nem tudott válaszolni.
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06