11 °C Budapest

Egy hajszálon fog múlni

Pénzcentrum
2006. március 30. 09:25

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.
Március első napjai óta az MSZP támogatottsága 4 százalékkal növekedett az összes megkérdezett körében, miközben az összes többi párt támogatottsága gyakorlatilag változatlan maradt. A kampány márciusi fejleményei tehát a korábban bizonytalanok köréből állítottak számottevően sok embert a nagyobb kormánypárt oldalára. Ez viszont azt eredményezte, hogy ismét a becslési bizonytalanságon belül azonos a két nagy párt támogatottsága. Az MDF és az SZDSZ esetében valójában csak tizedszázalékosak a csökkenések, de emiatt mindkét pártnál lefelé kellett kerekíteni, míg három héttel ezelőtt felfelé kerekítettünk.
A részleges kampánycsend miatt most lehet utoljára közvélemény-kutatási eredményeket publikálni az első forduló előtt, így e felmérés alapján kell előrejelzést adunk a várható eredményre, noha a kampány finise még előttünk áll. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy április 9-én el fog maradni a részvételi arány a 2002-es rekordtól. A jelen felmérés adatai szerint 62% és 68% százalék közötti részvételi arány várható, és 65% a legvalószínűbb érték. A két nagy párt hívei nagyjából egyformán elszántak: a Fidesz támogatók részvételi valószínűsége az elmúlt hetekben 73%-ról 76%-ra növekedett, az MSZP támogatóké pedig gyakorlatilag ugyanannyi maradt, mint három hete volt: 77%. A kisebb pártok hívei viszont változatlanul kevésbé lelkesek, mint a győzelemre is esélyes pártok támogatói. Ugyanakkor azért az SZDSZ támogatók részvételi valószínűsége emelkedett: 67%-ról 71%-ra. Az MDF támogatók esetében azonban mindössze 2% a változás, és jelenleg is csak 66% az átlag.
Mindez azt eredményezi, hogy az MSZP esetében 44% a legvalószínűbb listás eredmény, a Fidesz esetében 43%, az SZDSZ esetében 5%, az MDF pedig csak 4%-ra számíthat. Más pártoknak viszont még esélyük sincs az 5% megközelítésére.
Ha április 9-én a legvalószínűbb várható eredmény valósul meg, akkor 2006-ban nem lesz kormányváltás. Ez azonban kevésen múlik. Ha ugyanis az MDF-nek is sikerülne 5% fölé kerülnie, vagy az SZDSZ akár csak 1 tized százalékkal 5% alá süllyed, akkor nagyon könnyen többségbe kerülhet az ellenzék. Tovább fokozza a bizonytalanságot az is, hogy a választás első fordulójában várhatóan részvevők nagyjából 3 százalékának teljesen szabad a politikai vegyértéke és még bárhogyan dönthet. Annak persze nagyon kicsi a valószínűsége, hogy e körülbelül 200 ezer szavazó döntő többsége egységesen az egyik vagy a másik oldal mellett döntene, így aztán az sem valószínűsíthető, hogy bármelyik nagy párt igazán jelentős előnyre tehetne szert a kampány hátralévő napjaiban.
Az viszont az MSZP győzelmét valószínűsíti, hogy a megkérdezettek 39 százaléka azt szeretné, ha a jelenlegi koalíció maradna kormányon, és csak 32 százalékuk szeretne kormányváltást. A választásra jogosultak 16 százalékának ez mindegy, 13 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. Továbbá Gyurcsány Ferenc most népszerűbb, mint Orbán Viktor. Arra kérdésre, hogy: „Kit látna Ön szívesebben a miniszterelnöki székben?” 38 százalék válaszolt Gyurcsány Ferenc nevével, és csak 34 százalékuk Orbán Viktoréval. A megkérdezettek 5 százaléka más neveket mondott (a leggyakrabban Kuncze Gábort és Dávid Ibolyát említették), 14 százalékuknak ez is mindegy, 9 százalékuk pedig nem tudott válaszolni.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm