13 °C Budapest

Egy hajszálon fog múlni

Pénzcentrum
2006. március 30. 09:25

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.

A Marketing Centrum részleges kampánycsend előtti felmérése szerint a két nagy párt listás eredménye között egészen kicsi különbség várható, ugyanakkor a választás várható győztese valószínűleg a kormányoldal lesz, elsősorban annak köszönhetően, hogy az SZDSZ bejutónak látszik, míg az MDF kiesőnek. A négy parlamenti párton kívül viszont az összes többi párt esélytelen a parlamentbe jutásra.
Március első napjai óta az MSZP támogatottsága 4 százalékkal növekedett az összes megkérdezett körében, miközben az összes többi párt támogatottsága gyakorlatilag változatlan maradt. A kampány márciusi fejleményei tehát a korábban bizonytalanok köréből állítottak számottevően sok embert a nagyobb kormánypárt oldalára. Ez viszont azt eredményezte, hogy ismét a becslési bizonytalanságon belül azonos a két nagy párt támogatottsága. Az MDF és az SZDSZ esetében valójában csak tizedszázalékosak a csökkenések, de emiatt mindkét pártnál lefelé kellett kerekíteni, míg három héttel ezelőtt felfelé kerekítettünk.
A részleges kampánycsend miatt most lehet utoljára közvélemény-kutatási eredményeket publikálni az első forduló előtt, így e felmérés alapján kell előrejelzést adunk a várható eredményre, noha a kampány finise még előttünk áll. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy április 9-én el fog maradni a részvételi arány a 2002-es rekordtól. A jelen felmérés adatai szerint 62% és 68% százalék közötti részvételi arány várható, és 65% a legvalószínűbb érték. A két nagy párt hívei nagyjából egyformán elszántak: a Fidesz támogatók részvételi valószínűsége az elmúlt hetekben 73%-ról 76%-ra növekedett, az MSZP támogatóké pedig gyakorlatilag ugyanannyi maradt, mint három hete volt: 77%. A kisebb pártok hívei viszont változatlanul kevésbé lelkesek, mint a győzelemre is esélyes pártok támogatói. Ugyanakkor azért az SZDSZ támogatók részvételi valószínűsége emelkedett: 67%-ról 71%-ra. Az MDF támogatók esetében azonban mindössze 2% a változás, és jelenleg is csak 66% az átlag.
Mindez azt eredményezi, hogy az MSZP esetében 44% a legvalószínűbb listás eredmény, a Fidesz esetében 43%, az SZDSZ esetében 5%, az MDF pedig csak 4%-ra számíthat. Más pártoknak viszont még esélyük sincs az 5% megközelítésére.
Ha április 9-én a legvalószínűbb várható eredmény valósul meg, akkor 2006-ban nem lesz kormányváltás. Ez azonban kevésen múlik. Ha ugyanis az MDF-nek is sikerülne 5% fölé kerülnie, vagy az SZDSZ akár csak 1 tized százalékkal 5% alá süllyed, akkor nagyon könnyen többségbe kerülhet az ellenzék. Tovább fokozza a bizonytalanságot az is, hogy a választás első fordulójában várhatóan részvevők nagyjából 3 százalékának teljesen szabad a politikai vegyértéke és még bárhogyan dönthet. Annak persze nagyon kicsi a valószínűsége, hogy e körülbelül 200 ezer szavazó döntő többsége egységesen az egyik vagy a másik oldal mellett döntene, így aztán az sem valószínűsíthető, hogy bármelyik nagy párt igazán jelentős előnyre tehetne szert a kampány hátralévő napjaiban.
Az viszont az MSZP győzelmét valószínűsíti, hogy a megkérdezettek 39 százaléka azt szeretné, ha a jelenlegi koalíció maradna kormányon, és csak 32 százalékuk szeretne kormányváltást. A választásra jogosultak 16 százalékának ez mindegy, 13 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre. Továbbá Gyurcsány Ferenc most népszerűbb, mint Orbán Viktor. Arra kérdésre, hogy: „Kit látna Ön szívesebben a miniszterelnöki székben?” 38 százalék válaszolt Gyurcsány Ferenc nevével, és csak 34 százalékuk Orbán Viktoréval. A megkérdezettek 5 százaléka más neveket mondott (a leggyakrabban Kuncze Gábort és Dávid Ibolyát említették), 14 százalékuknak ez is mindegy, 9 százalékuk pedig nem tudott válaszolni.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?