22 °C Budapest

Egyre kedveltebb a wellness-turizmus

Pénzcentrum
2006. február 10. 09:33

2005-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző évhez viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt. A wellness szállók forgalma az egyik legdinamikusabb bővülést mutatja. 2005-ben a kereskedelmi szálláshelyekre 3.4 millió külföldi vendég érkezett, akik 10.6 millió vendégéjszakát

2005-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző évhez viszonyítva - közölte a KSH. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt. A wellness szállók forgalma az egyik legdinamikusabb bővülést mutatja.

2005-ben a kereskedelmi szálláshelyekre 3.4 millió külföldi vendég érkezett, akik 10.6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 4%-kal több vendég 1%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégekhez köthető a külföldivendég-éjszakák háromnegyede (közel 8 millió). A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát sorrendben a német, a brit és az osztrák állampolgárok töltötték el. A hazánkba irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Nagy-Britanniából, Japánból, Írországból, Kínából, Norvégiából és Romániából. A különböző szállástípusok közül a szállodákban, a panziókban és az ifjúsági szállókban nőtt, a turistaszállókban, az üdülőházakban és a kempingekben csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez képest. A gyógyszállókban 6, a wellness-szállodákban 19%-kal nőtt a külföldivendég-éjszakák száma.

A külföldivendég-forgalom 2-6%-kal bővült Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, a többi régióban 4-11%-os csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált évben a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3.5 millió belföldi vendéget és 8.7 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 4%-kal volt több a 2004. évinél. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 13%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A gyógyszállodákban - a vendégéjszakák száma alapján - 13%-kal bővült a belföldivendég-forgalom. A panziókban kisebb mértékben (3, illetve 2%-kal) nőtt a belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - 3-17%-kal csökkent.

A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte.
A szállodák átlagosan 48.2%-os szobakihasználtsággal működtek. A kihasználtság az előző évben 1.8 százalékponttal alacsonyabb, 46.4% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 214.4 milliárd forint bevételről számoltak be a január elejétől december végéig tartó időszakban, ez folyó áron 13%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 52%-a a szállásdíjakból, 25%-a a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a 2005-re számított árindexe 6%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005. december 31-én 1911 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 692 szálloda és 907 panzió üzemelt az országban. 2004 decemberéhez képest a működő szállodák száma 30-cal, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 1400-zal nőtt.

2005-ben a kereskedelmi és magánszálláshelyek több mint 7 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Decemberben 1833 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 671 szállodában -, valamint 1010 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.

A Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organisation, WTO) adatai szerint a világ turizmusa a 2004. évi dinamikus bővülést követően 2005-ben további, bár az előző évinél mérsékeltebb növekedést mutatott: az előzetes adatok szerint az elmúlt évben a nemzetközi turistaérkezések száma 5.5%-kal emelkedett és elérte a 808 millió főt. Bár minden kontinens forgalma pozitív eredményeket mutatott, a növekedés elsősorban Európának, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térségnek köszönhető.

A diszkont légitársaságok kedvező ajánlatainak és az utazás egyre növekvő népszerűségének köszönhetően a szabadidős célú utazások száma nagyobb mértékű növekedést mutatott, mint az üzleti utazásoké.

2006-ban a WTO előrejelzése alapján a turizmus fejlődését a növekvő energiaárak és az ennek következtében kialakuló pénzromlás, a terrorizmus és a madárinfluenza aggodalomkeltő hatása negatívan befolyásolhatja.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm