24 °C Budapest
Fonyód, 2024. május 11.Sarki fény (aurora borealis) látható az északi égbolton a Balaton felett a fonyódi magaspart felõl fényképezve 2024. május 10-én este.MTI/Varga György

Borzasztó ritka égi jelenség érkezik a napokban: Magyarországról is látható lehet, érdemes résen lenni

2024. május 19. 10:26

Valószínű, hogy újra gyönyörködhet a világ a sarki fényben, ugyanis újabb napkitörések várhatók. Nem tudni, Magyaroszágon újra látható lesz-e a jelenség, valószínűleg ez majd akkor válik el, amikor közelebb kerülünk az eseményhez.

Újra sarki fényben gyönyörkedhet a világ szinte biztosan, újabb napkitörések várhatók - írja a Portfolio a BBC cikke nyomán. Az a hatalmas napfolthalmaz, amely energiát és gázt lövellt a Föld felé, körülbelül két hét múlva visszafordul felénk.

A tudósok szerint az új napkitörés valószínűleg még mindig elég nagy és összetett lesz ahhoz, hogy további robbanásokat generáljon, amelyek a Föld mágneses mezejére csapódhatnak, és újra északi fényt hozhatnak létre. Az nem derül ki, hogy Magyaroszágon újra látható lesz-e a jelenség, valószínűleg ez majd akkor válik el, amikor közelebb kerülünk az eseményhez.

Múlt szombat óta a Nap továbbra is fokozott sugárzást bocsát ki - kedden egy hatalmas napkitörés világszerte megzavarta a nagyfrekvenciás rádiótávközlést. A Nap közeledik az úgynevezett "napmaximumhoz" - a 11 éves ciklus azon pontjához, amikor a Nap aktivitása a legerősebb. Ez akkor történik, amikor a Nap mágneses pólusai megfordulnak - ez a folyamat napfoltokat hoz létre.

A múlt hétvégi geomágneses vihar 30 év alatt egyszer fordult elő, és 2003 óta a legnagyobb volt

- mondta Sean Elvidge, a Birminghami Egyetem űrkutatási környezetkutató professzora.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A SpaceX tulajdonosa, Elon Musk az X-en azt mondta, hogy a vihar "nagy nyomás alá helyezte" az internetet biztosító Starlink műholdjait. Az Európai Űrügynökség (ESA) szóvivője szerint a Starlinkeknél feszültségcsúcsok jelentkeztek. A műholdak, amelyekre a GPS eszközök támaszkodnak, szintén jelzavarral küszködtek a Föld felé pulzáló extra sugárzás miatt.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem