16 °C Budapest
Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: ilyenkor tilos a Balatonban fürdeni - táblára tették a szabályt

Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: ilyenkor tilos a Balatonban fürdeni - táblára tették a szabályt

2023. augusztus 17. 19:30

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság minden év április 1. és október 31. között üzemelteti a viharjelző rendszereket a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tavon. Az alábbiakban ismertetjük, hogy mi a teendő a különböző szintű viharjelzések idején.

A viharjelző rendszernek három fokozata van, melyből az első az Alaphelyzet: ez akkor van érvényben, ha a széllökések várhatóan nem haladják meg a 40 km/h sebességet.

Elsőfokú viharjelzés lép érvénybe akkor, ha a szél egy órán belül meghaladhatja a 40 km/h sebességet. A part mentén ilyenkor már láthatjuk a sárga fényjelzéseket, melyek percenként 45 alkalommal villannak fel. A vízben tartózkodás ilyenkor még nem tilos, ám a parttól maximum 500 méterre szabad eltávolodnunk. Fontos megjegyezni, hogy ez a korlátozás nem csak a fürdésre, úszásra vonatkozik, hanem a vízibiciklikkel, csónakokkal, egyéb felfújható eszközökkel való vízben tartózkodásra is.

Amennyiben a szél erőssége eléri vagy meghaladja a 60 km/h sebességet, életbe lép a Másodfokú viharjelzés. A fényjelzések ilyenkor már 90-szer villannak fel percenként, továbbá tilos úszni, fürdeni, de még csónakkal vagy más vízi sporteszközzel sem tartózkodhatunk a vízben.

A Balaton helyzete annyiban különbözik a többi tóétól, hogy kiterjedt területe miatt annak medencéjét három részre osztották, így a fürdőzők pontosabb jelzést kaphatnak az adott partszakasz éppen aktuális helyzetéről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Néhány nappal ezelőtt egyébként a Magyar Rendőrség is kitett egy videót a balatoni viharjelző rendszerrel kapcsolatban:

@hungarian_police

♬ Summer Jam (Radio Edit) - The Underdog Project

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm