15 °C Budapest
Budapest, Veres Pálné street, taxi moving along parked cars

Újabb hatósági árat vezetett be a kormány: itt a friss rendelet, mutatjuk a részleteket

2023. január 26. 09:04

Hatósági árat vezettek be a taxitarifákra egy kormányrendelettel. A főváros szerdán szavazott meg díjemelést, viszont rugalmasabbá tette volna az árszabályozást, ami állítólag nem tetszett a taxis szervezeteknek.

A kormány hatósági árat vezetett be a taxitarifákra. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt nem lehet változtatni a rendelet kiadásának napján hatályos tarifán. A kormány az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófával indokolta a lépést.

A települési önkormányzat a hatósági ár mértékét megváltoztathatja, de csak rögzített árat állapíthat meg, legmagasabb hatósági ár nem alkalmazható. Mindez azért érdekes, mert mint lapunk is megírta, a Fővárosi Közgyűlés szerdán eleget tett a taxisok kérésének, díjemelést szavazott meg. Ugyanakkor az árszabályozás rugalmasabbá vált volna, ezért az új tarifákat középárként határozták meg, melytől felfelé és lefelé is 10 százalékkal el lehet térni.

A Világgazdaság szerint viszont a taxisoknak ez nem tetszett, és a kormánytól azt kérték, hogy maradjon meg a hatósági taxiár Budapesten, attól ne lehessen eltérni - írta a Világgazdaság. A lap hozzáteszi, hogy a budapesti taxisok jelentősebb áremelést szeretnének 2023-ban annál, mint amit a főváros előterjesztett, úgy látják, hogy a 10 százalékos áremelésre már decemberben szükség lett volna, majd tavasztól egy újabbra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?