11 °C Budapest
Crowds of people on Golden Cape beach. Golden Cape is the most famous beach in Croatia located on Brac island.

Ezeket a horvát tengerpartokat messzire kerüld el: hatalmas a zsúfoltság, a gatyád is rámegy

2022. július 31. 15:00

A horvát tengerparti szakasz rendkívül változatos, de legfőképpen, kavicsos, sziklás partokat találunk, az aranyszínű lágy, homokos part nem annyira jellemző itt. Rengeteg kedvcsináló cikk és videó kerül fel ilyenkor az oldalakra, ugyanakkor érdemes arról is beszélni, hova ne látogass el turistaként, melyek azok a strandok, ahol feltehetően nem fogja jól érezni magát a család

2019-ben, ami rekordév volt, Horvátország több mint 15 millió turistát fogadott a nyári hónapokban (június-szeptember). 2020. évben ez a szám 6,6 millióra csökkentek, de 2021-ben már ismét több mint 11 millió turista volt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt szezonban az eddigi legjobb eredményeik 75%-át el tudták érni, és azt remélik, hogy idén még közelebb kerülnek ezekhez a számokhoz - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója

Magyarország hagyományosan a TOP10 piac között van számontartva déli szomszédainknál, a Covid előtti számok azt mutatták, hogy több mint 640 ezer magyar választja Horvátországot nyaralási célpontnak, a rekordévben (2019.) több mint 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek itt. Ezek a számok az elmúlt két évben csökkentek ugyan, de  Magyarország még mindig t a 6. helyen áll a külföldi piacok között, 2,5 millió vendégéjszakával. A 2019. évi Tomas kutatás szerint a magyar turisták átlagos napi kiadása Horvátországban 83,03 euró (kb. 32 ezer forint), ennek nagy részét a szállásra, éttermi étkezésre és vásárlásra fordítják.

Az úti cél tekintetében leginkább a tenger vonzza őket.

A horvát tengerparti szakasz rendkívül változatos, de legfőképpen, kavicsos, sziklás partokat találunk, az aranyszínű lágy, homokos part nem annyira jellemző itt. Rengeteg kedvcsináló cikk és videó kerül fel ilyenkor az oldalakra, ugyanakkor érdemes arról is beszélni, hova ne látogass el turistaként, melyek azok a strandok, ahol feltehetően nem fogja jól érezni magát a család. A Youtuber, Marcello gyűjtötte össze a TOP5 legtúlértékeltebb horvát tengerparti strandot.

Baska

Baska Krk sziget délkeleti részén található, és kétség kívül ez Horvátország magyarok által legkedveltebb része. A város egy hatalmas hegyekkel körbevett öbölben fekszik, ugyan tényleg elég fotogén és ezzel kb ki is fújt minden pozitívuma. A tömegnyomor egyszerűen elviselhetetlen: mindig minden mindenhol tele van. Senki egy pillanatig ne vegye komolyan a Google-ös szépphotoshoppolt, szénné retusált képeket, amelyeken soha egyetlen embert sem látni. A parton állandó a heringparti, ráadásul a víz több fokkal hidegebb, mint a környéken bárhol, plusz hirtelen mélyül és még a hegység felől állandóan fújó, sokszor viharos szél is elég kellemetlen. A millió turista miatt a szolgáltatások és az éttermek árai az egekben, ehhez képest az ételek és a kiszolgálás minősége és mennyisége hagy némi kívánnivalót maga után.

Stara Baska beach in island Krk from above
Stara Baska beach in island Krk from above

Crikvenica

Minden országnak van úgynevezett riviérája, a horvátoknál több partszakasz is így mlegetnek, de Crikvenicát feltétlenül ki kell emelni. Egyetlen pozitívuma, hogy Magyarországról ez a leghamarabb elérhető horvát tengerpart. A neten mindenhol szuperlatívuszokban cikkeznek róla, miközben szó szerint semmi nincs itt. Az itteni nyaralás csakis a parton fekvésről tud szólni, semmilyen érdemleges látnivaló vagy nevezetesség nincs itt. A partokon térdig lehet gázolni a nap végére a szétdobált hulladékban, illetve a crikvenicai strandokat ugyan homokos strandokkén tartják számon, de tulajdonképpen köze nincs hozzá: amit itt homoknak neveznek, az inkább finom sóder.

View on the Crikvenica beach in the summer
View on the Crikvenica beach in the summer

Zlatni Rat - Brac

Horvátország talán legismertebb és legtöbbet fényképezett strandja a Brac szigetén található Zlatni Rat magyarul Aranyszarv part. Tényleg nem egy utolsó látvány, csakhogy a nyaralók ilyen szögből a saját szemükkel soha nem fogják látni. Ez egy drónfelvétel:

Aerial view of Zlatni Rat (Golden Cape Beach), one of the top beaches in Europe, located 2km west of the harbor town of Bol, on Brac island, Split-Dalmatia County, southern Croatia.
Aerial view of Zlatni Rat (Golden Cape Beach), one of the top beaches in Europe, located 2km west of the harbor town of Bol, on Brac island, Split-Dalmatia County, southern Croatia.

Leírhatatlan embertömeg veszi birtokba a földnyelvet nap mint nap: egészen elképesztő mennyire túlzsúfolt és túlhasználta a hely. Ám természetesen a leghíresebb strand lévén, mondanunk sem kell, hogy az árak csillagászatiak. Két napozóágy meg egy napernyő napi bérlése 150 kunától indul, tehát majdnem 8000 forint. Sok külföldi fórumon lehet olvasni, hogy egyesek életük csalódásának tartják a helyet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Punta Rata - Makarska

Még egy „riviéra”: csak most a makarskai. A hegység előtt sok kilométer hosszan terül el a partszakasz, és tényleg nagyon hangulatos, a fekvése is egészen Pazar, bár a tömeget itt sem kerülhetjük el.

A környéken találjuk a Punta Rata nevű strandot, amit rendszeresen Dalmácia, sőt egész Horvátország legszebb strandjának választanak meg, a Forbes egyenesen a világ 10 legszebb strandja között tartja számon. Az egész csupán annyi, hogy közvetlen a part mellett egy nagyobb szikla, aminek a tetején nő pár fa: ilyen a jó marketing.

Small stone islet on Punta Rata beach in Brela, Dalmatia, Croatia
Small stone islet on Punta Rata beach in Brela, Dalmatia, Croatia

Amire még készülni érdemes hogyha reggel 9 és 10 között nem mész le a partra, utána már ne is fáradj ezzel, mert hely nem lesz. Főleg miután itt nagy divat a törölközőt meg az egyéb cuccokat otthagyni, hogy foglalja a helyet, miközben a tulajdonosai órákra eltűnnek.

Medulin

Végül következzen Medulin: az Isztriai félszigeten lévő egykori halászfalu mára igazi turistagettóvá nőtte ki magát. Ma már csak egy dologról híres igazán: homokos strandjáról. Vicces, hogy sok helyen kilométer hosszú szakaszként hivatkoznak rá, miközben az egész alig van 400-500 méter egy kemping mellett lévő öbölben. Ráadásul az egész mesterségesen létrehozott, rendkívül lassan mélyül, a közepén felfújható vízijátékok lebegnek: igazi paradicsom a kisgyerekeseknek, mindenki másnak azonban kifejezetten fárasztó lehet a hangzavar.

Aerial view of the beach in Medulin town in Istra, Croatia
Aerial view of the beach in Medulin town in Istra, Croatia

Sötétedés után az utcákat meg a parti sétányt általában ellepi az embertömeg. Aki étteremben akar vacsorázni, annak nem árt előre asztalt foglalni, mert szezon közepén simán megeshet, hogy nem lesz szabad hely. Nyilván a gagyi árusok is kirakják ilyenkor a portékát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem