13 °C Budapest
Airport signage and clock on an airport.

Járványügyi tiltólistán Magyarország: egyre gyorsul az omikron terjedése

2021. december 20. 09:35

Egyre jobban terjed az Omikron-variáns, a koronavírus-járvány miatt szerdától az izraeliek újabb tíz országba nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint - írta az MTI. A minisztérium javaslata alapján a magas fertőzöttségi ráta miatt december 22-től felkerül az utazási tiltólistára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is.

Az elmúlt napokban már felvettek a piros listára kilenc országot, – az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot – ahová már vasárnap éjféltől tilos volt elutazni, most tovább bővült a lista. A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást az izraelieknek.

A piros országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni. A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig. A döntés hátterében Naftali Bennett miniszterelnök által látott adatok állnak, amelyek a járvány jelentős kitörését valószínűsítik Izraelben három héten belül. A hullám csúcspontja az információk alapján meghaladja majd a júniusban elkezdődött, delta variáns okozta negyedik hullámét.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron változatát, ezzel 175-re nőtt az omikronfertőzöttek száma. Az esetek túlnyomó többségében, 113-ban külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikronfertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem