11 °C Budapest

Nem szűnik az ítéletidő: ilyen időjárás várható most hétvégén

MTI
2021. február 12. 04:32

A hétvégén sok napsütés várható, csak néhol lehet kisebb havazás. Mindeközben viszont még napközben is fagypont alatti hidegre kell készülni, néhol a hajnali órákban mínusz 20 fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken néhol lehet jelentéktelen hózápor

Az északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz. Északkeleten hófúvás is előfordulhat. Hajnalban általában mínusz 14 és mínusz 8 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az Északi-középhegység völgyeiben mínusz 20 fokig is hűlhet a levegő. A csúcsértékek mínusz 8 és mínusz 1 fok között alakulnak.

Két megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadott az extrém hideg miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adták ki a másodfokú, míg Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést a hideg veszélye miatt. Heves megyében arra kell készülni, hogy mínusz 15, míg Borsod és Nógrád megyében akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet. Az előrejelzés szerint másutt jellemzően mínusz 14 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok. A csúcsértékek országszerte mínusz 8 és mínusz 1 fok között várhatók.

Hófúvás miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Azt írták: délkeleten egészen hajnalig kitarthat a gyengébb havazás. Pénteken már csak kisebb hózáporok várhatók az országban. A szél péntekre virradó éjszaka veszít erejéből, de napközben ismét lehetnek erős, viharos lökések így északkeleten továbbra is hordhatja a szél a havat.

Szombaton az ország nagy részén többórás napsütés várható

Erősebben felhős körzetek, időszakok főként az északkeleti, keleti tájakon, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Itt-ott előfordulhat hózápor, nagyobb eséllyel északkeleten. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mutathatnak a hőmérők. A maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vasárnap kisebb havazás, hózápor

Vasárnapra virradó éjjel, reggel keleten szórványosan, napközben csak elvétve valószínű kisebb havazás, hózápor. Napközben több órára kisüt a nap, de főként a keleti országrészben erősebben felhős körzetek is lehetnek. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik az északi, északnyugati szél. A leghidegebb órákban általában mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett, havas részeken mínusz 16 fok körüli értéket is mérhetnek. A nappali maximum mínusz 5 és plusz 3 fok között várható - olvasható az előrejelzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem