Autósok, figyelem! Csúnya bírság jár ezért hétfőtől a magyar autópályákon

Autósok, figyelem! Csúnya bírság jár ezért hétfőtől a magyar autópályákon

2021. január 29. 13:01

Vasárnap éjfélkor lejárnak a megyei, illetve országos autópálya matricák. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hatóságok hétfő 0 órától büntetnek, ha nincs megváltva a 2021-es éves úthasználati jogosultság.

Az idén megváltott éves megyei és éves országos jogosultságok 2022. január 31-ig érvényesek, így aki még nem vette még meg az új matricáját - legyen az megyei, vagy országos -, az bírságra számíthat hétfőtől, ha felhajt az autópályára.

Kevesen tudják, hogy nem csak az e-matricák ára nőtt idén - inflációkövető mértékben - 3,9%-kal, hanem a pótdíjaké és a pótdíjkülönbözeté is. Egy új szabály értelmében mostantól minden év elején az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért inflációt figyelembe véve fog nőni a matricák ára és a pótdíjak összege.

Csak nyugi, nem csúsztál még le semmiről, ki sem kell szállnod az autódból, hogy beszerezd a 2021-es autópály matricát. Egy decemberi kutatás épp az átalakuló matricavásárlási szokásokat vizsgálta, az adatok pedig rámutattak, hogy az online, azon belül is a mobilapplikáción keresztüli autópálya-matrica vásárlás egyre népszerűbbé válik az egész lakosság körében, habár a személyes ügyintézés továbbra is domináns.

Az autópálya-matricák beszerzéséhez a NÚSZ Zrt. a saját, mobiltelefonra is optimalizált oldalát ajánlja, ahol kényelmi díj nélkül intézhető a vásárlás, és az azt igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést sem kell megőrizni az érvényesség lejárta után két évig. Ráadásul ezen a felületen minden adatot csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások során elkerülhetők a tévesztésekből (pl.: rendszámelírás) fakadó kellemetlenségek, és itt egészen biztosan hiteles és pontos információt találnak a közlekedők arról, hogy milyen e-matricát vásároltak, és az pontosan meddig érvényes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?