12 °C Budapest

Hétfőtől durván felbolydul Budapest közlekedése: erre készülj, kemény menet lesz

2020. július 12. 10:30

Megállás nélkül halad át az M3-as metró 2020. július 13-tól, hétfőtől a Semmelweis Klinikák és a Corvin-negyed állomáson, mert ezen a két helyszínen is elkezdődnek a vonalfelújításhoz kapcsolódó korszerűsítési munkák. Az M3-as metró továbbra is a Nagyvárad tér és Újpest között közlekedik, a két lezárt metróállomás környezetét a Kálvin tér és a Népliget között közlekedő, M30-as jelzésű állomáspótló busszal lehet majd elérni. Az állomáspótló busz használatát a BKK kifejezetten csak annak ajánlja, aki a két újonnan lezárt állomás környékére tart. A metrópótlás rendje emellett nem változik, azaz munkanapokon a metró helyett továbbra is Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér között, hétvégéken pedig a Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között pótlóbusszal lehet utazni.

Az M3-as metróvonal déli szakaszán zajló felújítással párhuzamosan a középső szakaszon is elkezdődött a rekonstrukciós munka: tavasz óta már tart az Arany János utca és a Ferenciek tere korszerűsítése, július 13-án, hétfőn pedig elkezdődik a felújítás a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomáson is. Az M3-as metró munkanapokon továbbra is Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik, azonban az említett négy állomáson megállás nélkül halad át.

A Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomás környékét munkanapokon a Kálvin tér és a Népliget között közlekedő M30-as jelzésű állomáspótló busszal lehet elérni, amelynek útvonala és megállóhelyei térképes felületen is nyomon követhetők a BKK FUTÁR alkalmazásban: futar.bkk.hu/route/BKK_MP536. Az állomáspótló buszra a Kálvin téren a Szabó Ervin térnél; a Corvin-negyednél és a Semmelweis Klinikáknál az M3-as pótlóbusz megállójában; a Nagyvárad térnél az Üllői úton az Orczy út kereszteződésnél; a Népligetnél pedig az Üllői úton a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél lehet felszállni.

Ajánlott eljutási lehetőségek

  • A BKK csak azoknak az utasoknak ajánlja az M30-as állomáspótló busz használatát, akik a két, újonnan lezárt állomás valamelyikéhez utaznak.
  • Aki Dél-Pest felől a belvárosba utazik, változatlanul a Nagyvárad téren szállhat át a metrópótló buszról az M3-as metróra.
  • Aki Buda felől érkezik vagy Buda felé tart, a Corvin-negyed helyett a Kálvin téren történő átszállással, az M4-es metróval vagy a 47-es, 49-es villamossal érdemes utaznia.
  • Aki Dél-Pest felől a két lezárt állomás térségébe utazik, annak az M3-as metrópótló buszról a Népliget megállóban érdemes leszállni, majd az Üllői úton található megállóban átszállni az M30-as állomáspótló buszra.
  • A Corvin-negyed vagy a Semmelweis Klinikák felől Kőbánya-Kispest felé utazóknak az M30-as állomáspótló busszal a Nagyvárad térig érdemes utazni, majd ott átszállni a csomópont túloldaláról induló M3-as metrópótló buszra.

A Corvin-negyed környezete elérhető továbbá

  • kerékpárral: mind a Nagykörúton, mind az Üllői úton kerékpársáv vezet,
  • MOL Bubi közbringarendszer kerékpárjaival: a csomópontban található gyűjtőállomást a felújítás miatt ugyan lezárták, de vonzáskörzetében számos gyűjtőállomás található. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.
  • a szomszédos metróállomástól gyalogosan: a Kálvin tértől a Corvin-negyed az Üllői úton át 8-9 perces sétával elérhető.

A Klinikák környezet elérhető továbbá

  • kerékpárral: az Üllői úton kerékpársáv vezet.
  • a MOL Bubi közbringarendszert: a metróállomásnál, valamint több környező utcában is található gyűjtőállomás. A többi közlekedési móddal kiválóan kombinálható közbringarendszer igénybevételével, használatával kapcsolatos információk a molbubi.hu oldalon érhetők el.
  • a szomszédos metróállomástól gyalogosan: a Nagyvárad tértől a Semmelweis Klinikák az Üllői úton át 10-12 perces sétával elérhető.

A gépjárművel és kerékpárral közlekedők figyelmébe

Az M30-as állomáspótló busz közlekedéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése az Üllői út egyes szakaszain és a Szentkirályi utcában már megkezdődött, ezért a térségben útszűkületekre, időszakos sávlezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Változások július 13-ától, hétfőtől:

  • Az Üllői úton továbbra is két sávban haladhat a közúti forgalom, azonban az állomáspótló autóbusz a szélső, a buszok és a kerékpárral közlekedők által közösen használható sávban halad, ezért kérjük, hogy kerékpárral különös figyelemmel közlekedjenek.
  • A Szentkirályi utcában megszűnik a parkolás és kétirányú forgalmi rend lép életbe: a közúti forgalom változatlanul haladhat a Baross utca felé, ellenkező irányban pedig kizárólag az állomáspótló autóbusz közlekedhet.
  • Az autóbuszok Üllői útra történő kikanyarodásának biztosítása érdekében az Üllői út-Szentkirályi utca csomópontban új jelzőlámpás irányítás létesül.
  • Az Üllői úton a pótlóbusz végállomásának biztosítása érdekében a Szabó Ervin téri csomópont előtt egy szakaszon megszűnik a parkolás lehetősége.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem