7 °C Budapest
Már az időjárás-előrejelzést is veszélyezteti a járvány: ez nagyobb baj, mint hinnénk

Már az időjárás-előrejelzést is veszélyezteti a járvány: ez nagyobb baj, mint hinnénk

2020. április 1. 21:10

Sok más mellett a koronavírus már az időjárás-előrejelzéseket is veszélyezteti, a Meteorológiai Világszervezet szerint ugyanis fennakadások lehetnek a időjárás-állomások fenntartásában, ez pedig a mezőgazdaság és a földgázpiac számára katasztrófával érhet fel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Meteorológiai Világszervezet szerint bajba kerülhet az időjárás-előrejelzés, amennyiben sokáig fennmaradnak a koronavírus miatti lezárások, ezek miatt ugyanis nehezen lehet karbantartani a mérőállomásokat  - írja a Bloomberg. 

A pontos időjárás-előrejelzések az olyan nyersanyagpiacokon számít kiemelt fontosságúnak, mint a mezőgazdaság, földgáz, áram és szénpiac.

Az időjárás-állomások rendszerint gyűjtenek be éghajlati adatokat a kereskedelmi repülőjáratoktól is, de azzal, hogy a világ jó részén gyakorlatilag alig repülnek repülők, ez a plusz forrás odalett. A genfi központú szervezet 193 ország és terület számára nyújt éghajlati adatokat, ezekre támaszkodva készíti sok ország saját időjárás-előrejelzését.

Szerencsére a rendszer java része automatizálva van, így egyelőre nem volt fennakadás az adatáramlásban, de azzal, hogy egyre kevesebb adatot tudnak a repülőgépektől begyűjteni (mint szélirány, szélsebesség, időjárási viszonyok), egyre kevésbé lesznek megbízhatóak az adatot - figyelmeztet a szervezet. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a koronavírus miatti lezárások a felszíni megfigyeléseket is nehezíti a szakemberek számára, mivel nem tudnak eljutni az egyes mérőállomásokhoz.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?