Már az időjárás-előrejelzést is veszélyezteti a járvány: ez nagyobb baj, mint hinnénk

Már az időjárás-előrejelzést is veszélyezteti a járvány: ez nagyobb baj, mint hinnénk

2020. április 1. 21:10

Sok más mellett a koronavírus már az időjárás-előrejelzéseket is veszélyezteti, a Meteorológiai Világszervezet szerint ugyanis fennakadások lehetnek a időjárás-állomások fenntartásában, ez pedig a mezőgazdaság és a földgázpiac számára katasztrófával érhet fel.

A Meteorológiai Világszervezet szerint bajba kerülhet az időjárás-előrejelzés, amennyiben sokáig fennmaradnak a koronavírus miatti lezárások, ezek miatt ugyanis nehezen lehet karbantartani a mérőállomásokat  - írja a Bloomberg. 

A pontos időjárás-előrejelzések az olyan nyersanyagpiacokon számít kiemelt fontosságúnak, mint a mezőgazdaság, földgáz, áram és szénpiac.

Az időjárás-állomások rendszerint gyűjtenek be éghajlati adatokat a kereskedelmi repülőjáratoktól is, de azzal, hogy a világ jó részén gyakorlatilag alig repülnek repülők, ez a plusz forrás odalett. A genfi központú szervezet 193 ország és terület számára nyújt éghajlati adatokat, ezekre támaszkodva készíti sok ország saját időjárás-előrejelzését.

Szerencsére a rendszer java része automatizálva van, így egyelőre nem volt fennakadás az adatáramlásban, de azzal, hogy egyre kevesebb adatot tudnak a repülőgépektől begyűjteni (mint szélirány, szélsebesség, időjárási viszonyok), egyre kevésbé lesznek megbízhatóak az adatot - figyelmeztet a szervezet. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a koronavírus miatti lezárások a felszíni megfigyeléseket is nehezíti a szakemberek számára, mivel nem tudnak eljutni az egyes mérőállomásokhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?