Kifakadt a Magyar Alvás Szövetség: miért pont a nyári időszámítás maradjon?

Kifakadt a Magyar Alvás Szövetség: miért pont a nyári időszámítás maradjon?

2018. szeptember 3. 10:00

A Magyar Alvás Szövetség üdvözli az óraátállítás eltörlését, ám szerintük a téli időszámítás az, amit meg kellene taratani - olvasható az Indexen.

Az évi kétszer történő óraátállításnak az EU-ban várható megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény. Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának, a cirkadián ritmusnak a mesterséges (intézményes) megzavarása ugyanis az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár - írta közleményében a Magyar Alvás Szövetség, akik hozzátették

a nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést, télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.

Tehát a szövetség szerint jó, hogy az EU-ban elakarják törölni az óraátállítást, csak szerintük nem a nyárira, hanem a télire kellene átállni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?