Könnyen Görögország sorsára juthatunk: így lenne megelőzhető a vész

Könnyen Görögország sorsára juthatunk: így lenne megelőzhető a vész

2018. július 26. 16:00

Az attikai erdőtűznek a legfrissebb jelentések szerint 79 halálos áldozata van. Bár a tragédia mértéke egyedülálló Európában, az öreg kontinensen egyáltalán nem ismeretlen katasztrófatípus az erdőtűz. Az Európai Bizottság adatai szerint 2016-ban Portugáliában 13 261, Spanyolországban pedig 8 817 erdőtüzet regisztráltak. Bár bőven nem ezres nagyságokban, de Magyarország is ott van a veszélyeztetett országok között, 2016-ban ugyanis 452 erdőtűz történt hazánkban. 

A legfrissebb hírek szerint 79-en haltak meg eddig az Athén környéki erdőtüzekben. Ezen felül egyelőre 187 sérültről lehet tudni, akik közül 23 gyerek. Az eltűntek számáról pedig nincs adat - adta hírül az Index. A katasztrófa mértéke pedig már most akkora, hogy Görögország történetének egyértelműen legsúlyosabb erdőtüze a mostani, attikai csapás. A halálesetek magas száma bár különösen tragikussá teszi a görög régiót érő természeti katasztrófát, Európában egyáltalán nem ismeretlen és semmiképpen sem ritka jelenségről van szó.

Ahogy az az Európai Bizottság 2016-os adataiból kiolvasható, Portugáliában nem kevesebb mint 13 261 erdőtüzet regisztráltak 2016-ban. Az éllovastól azonban már több ezer darabszámmal lemaradva Spanyolország végzett a második helyen, 8 817 regisztrált tűzesettel. Görögországban egyébként 2016-ban 777 a becsült erdőtüzek száma.

Bár bőven nem ezres nagyságokban, de Magyarországon is rendkívül sok, összesen 452 regisztrált erdőtűz történt 2016-ban. Hazánkkal kapcsolatban ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy 2018. május végétől új tűzgyújtási szabályozás élesedett a magyar erdőkre vonatkozóan. A módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűzkockázat idő- és térbeli változásaira. A tilalom pedig csak a valóban indokolt ideig marad érvényben.

Így előzhetjük meg az erdőtüzet

Az erdotuz.hu szerint az erdőtüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, ezért az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, az alábbi ajánlások szerint:

  • Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
  • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
  • Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
  • Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
  • Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?