Könnyen Görögország sorsára juthatunk: így lenne megelőzhető a vész

2018. július 26. 16:00

Az attikai erdőtűznek a legfrissebb jelentések szerint 79 halálos áldozata van. Bár a tragédia mértéke egyedülálló Európában, az öreg kontinensen egyáltalán nem ismeretlen katasztrófatípus az erdőtűz. Az Európai Bizottság adatai szerint 2016-ban Portugáliában 13 261, Spanyolországban pedig 8 817 erdőtüzet regisztráltak. Bár bőven nem ezres nagyságokban, de Magyarország is ott van a veszélyeztetett országok között, 2016-ban ugyanis 452 erdőtűz történt hazánkban. 

A legfrissebb hírek szerint 79-en haltak meg eddig az Athén környéki erdőtüzekben. Ezen felül egyelőre 187 sérültről lehet tudni, akik közül 23 gyerek. Az eltűntek számáról pedig nincs adat - adta hírül az Index. A katasztrófa mértéke pedig már most akkora, hogy Görögország történetének egyértelműen legsúlyosabb erdőtüze a mostani, attikai csapás. A halálesetek magas száma bár különösen tragikussá teszi a görög régiót érő természeti katasztrófát, Európában egyáltalán nem ismeretlen és semmiképpen sem ritka jelenségről van szó.

Ahogy az az Európai Bizottság 2016-os adataiból kiolvasható, Portugáliában nem kevesebb mint 13 261 erdőtüzet regisztráltak 2016-ban. Az éllovastól azonban már több ezer darabszámmal lemaradva Spanyolország végzett a második helyen, 8 817 regisztrált tűzesettel. Görögországban egyébként 2016-ban 777 a becsült erdőtüzek száma.

Bár bőven nem ezres nagyságokban, de Magyarországon is rendkívül sok, összesen 452 regisztrált erdőtűz történt 2016-ban. Hazánkkal kapcsolatban ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy 2018. május végétől új tűzgyújtási szabályozás élesedett a magyar erdőkre vonatkozóan. A módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűzkockázat idő- és térbeli változásaira. A tilalom pedig csak a valóban indokolt ideig marad érvényben.

Így előzhetjük meg az erdőtüzet

Az erdotuz.hu szerint az erdőtüzek 99 százalékát mi emberek okozzuk, ezért az erdőtűz és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, az alábbi ajánlások szerint:

  • Soha ne dobj el égő cigarettacsikket!
  • Erdőben csak a kijelölt helyen gyújts tüzet!
  • Gondosan oltsd el a tüzet, használj hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szél visszagyújtja!
  • Igyekezz a kertedben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud elvinni izzó zsarátnokokat!
  • Tartsd be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm