26 °C Budapest
Ez fájni fog a magyar családoknak: százezreket költhetnek idén nyáron a gyerekre

Ez fájni fog a magyar családoknak: százezreket költhetnek idén nyáron a gyerekre

2018. május 19. 07:00

Miközben a gyerekek június 15-ével megkönnyebbülnek és nagy elánnal készülnek a nyárra, a szabadságra, a szülőknek kezdhet fájni a feje: ki vágyáz a gyerekre, amíg ők dolgoznak. A nagyszülők persze segíthetnek, de van, akinek ez nem opció, vagy legalábbis nem oldja meg teljes egészében a problémát. Jó megoldás lehet valamilyen nyári tábor. Utánajártunk, milyen lehetőségei vannak a magyar családoknak és mennyit kell fizetni, aki beiratná a gyerekét valamilyen táborba.

Míg a nyári szünet a gyerekek számára egyet jelent a szabadsággal és pihenéssel, addig sok szülő számára korántsem a felhőtlen szórakozásról szól a nyár. A legtöbb felnőttnek június 15-ével, az utolsó tanításai nappal ugyanis nem ér véget a munka, vagyis valahogyan meg kell oldaniuk a nyári felügyeletet, miközben a munkahelyükön is helyt kell állniuk. Vannak, akiknek segíteni tud a család: nyugdíjas nagyszülők, GYES-en lévő rokonok, de sokan vannak, akik számára ez sem opció. A szülők többsége annyi szabadságot vesz ki nyáron, amennyit csak tud, hogy minél több időt tölthessen a gyerekekkel, de jó megoldás lehet valamilyen tábor is.

Április közepén a Táborfigyelő számolt be arról, hogy több mint 200 ezer gyermek tölt valamennyi időt táborokban idén, és ezzel párhuzamosan a táborkínálat is rekordot ért el, ilyen sok lehetőség közül még nem válogathattak a szülők. Azonban tavalyhoz képest a költségek is nőttek: átlagosan egy 5-7-10 napos, ott alvós tábor 46 ezer forintba kerül, míg a napközis változatért átlagosan 30 ezer forintot kérnek.

A tábor legyen közös döntés. Vonjuk be a gyereket, beszéljük meg vele, mihez van kedve, mi érdekelné a nyáron

 - mondta a Pénzcentrumnak Bojti Andrea gyermekpszichológus. Arra a kérdésre, hogyan vegyük rá a csemetét valamilyen nyelvi táborban való részvételre, ha úgy gondoljuk, jót tenne neki, de neki nem igazán van ehhez kedve, a szakember azt feleli, semmi esetre sem erőltessük a dolgot. Olyan elfoglaltságot válasszunk, amiben ő is örömét leli. Érdemes azt is megbeszélni a szülőknek a gyerekükkel, ha esetleg kevésbé nyitottak a táborozásra, hogy ez kényszermegoldás, mert a szülőknek dolgoznia kell.

A táborok kínálatát elnézve tényleg bőven van választék. Az interneten néhány kattintással több száz lehetőség közül választhatnak a szülők: balatoni gyerektáborok, sport, kaland, lovas és csillagászati táborok mellett vannak programozó, régész vagy horgász táborok is. Ezek között pedig találni kifejezetten drágát is.

A pénzről akkor lehet nehéz beszélni, ha a szülők erőn felül teljesítve mindent megtesznek, hogy megadják a gyerekeknek, amire vágynak, és nem beszélnek arról, hogy mégis mennyit kell dolgozni azért, hogy az áhított tárgyat megvehessék. Viszont tapasztalatom szerint a gyerekek azért tisztában vannak az anyagi keretekkel, és teljesen őszintén meg lehet velük beszélni, ha a kinézett tábor drágább, mint amit a család megengedhet magának

 - mondta Bojti Andrea, hozzátéve, az semmi esetre sem jó megoldás, hogy befizetünk egy ilyen elfoglaltságra, és a szülő cserébe plusz műszakot vállal, még többet dolgozik és még kevesebb időt tud otthon tölteni. A gyermekpszichológus azt javasolja, már azelőtt beszéljék át a szülők a gyerekekkel, mekkora pénzből gazdálkodhatnak, nagyjából milyen árkategóriában gondolkozhatnak, mielőtt leülnének együtt a gép elé.

Akár napközis, akár ottalvós táborról van szó, nem árt zsebpénzt adni a gyerekeknek.

Azt gondolom, jó, ha nem a táborban kap először zsebpénzt valaki. Érdemes a szülőknek egyébként havonta fix összeget adni, és megbeszélni a gyerekkel, abból neki mire kell költenie. Ruhára, élelmiszerre értelemszerűen nem, azt a szülők elintézik, de a hobbijait, például autósmagazint, matricákat, stb. fizethetné ő. Ezzel megtanulja beosztani és értékelni a pénzt

 - mondta, hozzátéve, a legfontosabb, hogy a szülők soha ne használják büntetésre a zsebpénzt, ne legyen olyan, hogy visszaveszik, amit adtak vagy elveszik a gyerek spórolt pénzét, ahogy kölcsönkérni sem ildomos a gyerektől. A táborozásnál ugyanazok a szabályok élnek, mint bármikor máskor: a gyereknek adjunk fix összeget, és bízzuk rá, mire költi a pénzt.

Ottalvós táborban jó megoldás lehet, ha adunk neki valamennyi vésztartalékot. Vagyis adunk például 10 ezer forintot, amiből fagyizhat, szuvenírt vehet és 10 ezret, amihez végszükség esetén nyúl csak hozzá

- javasolta Bojti Andrea, aki azt is elmondta, ha a gyerekünknek még nincs nagy tapasztalata a zsebpénzzel, esetleg kicsit szétszórtabb, szeleburdi, akár az is megoldás lehet, ha a pedagógusnak adjuk oda a vésztartalékot.

Ahogy írtuk, valóban óriási a választék a táborokat tekintve. Ez alkalommal a kaland táborokat vesszük kicsit alaposabban szemügyre, bár országszerte annyi a lehetőség, hogy csupán szemezgetni tudunk a kínálatból. A következő hetekben sorra vesszük a nyelvi táborokat, a sport táborokat és a külföldi táborozási lehetőségeket is.

Kaland táborok

Több, mint 100 kalandtábor között biztos találhat a család olyat, ami tetszene a gyereknek. A kínálatot elnézve látszik, egyre több az úgynevezett túlélőtábor. Találtunk például olyant, ahol a gyerekek megtanulhatják többek között, milyen észrevétlenül vadat cserkészni, hogyan lehet vadászkutyával követni a nyomot, mi kell a tájékozódáshoz nappal és éjszaka, mi minden található a természetben a túléléshez vagy, hogy az erdőn, mezőn talált anyagok hogyan formálhatók nélkülözhetetlen tárgyakká. A leginkább 10-14 éves korosztály számára ajánlott ötnapos elfoglaltság 32 ezer forintba kerül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Történelmi kalandtábor is, itt is hatalmas a választék, de akad olyan, ahol a római korba kalauzolják el a gyerekeket, de van olyan is, ahol a középkori történelemmel ismerkedhetnek a gyerekek játékos formában.  Egerben 15 ezer forintért a tűzoltók életébe kóstolhatnak bele a gyerekek, míg két Pest környéki településen, nevezetesen Csobánkán illetve Nagykovácsiban felfedező illetve kalandor táborokba iratkozhatnak be a gyerekek, ezek ára 35990 forint. Zebegényben egy erdei táborért 52 ezer forintot kell fizetni, cserébe önismereti játékok, konfliktuskezelő- és kommunikációfejlesztő feladatok, szerepjátékok, interaktív kalandjátékok, csapatépítő vetélkedők és rengeteg kirándulás várja a gyerekeket.

Állatkerti tábor

Ebből is van bőven választék, nem csak a pestiek számára van lehetőség állatok társaságában tölteni a tábort. A Fővárosi Állat- és Növénykertben megszervezésre kerülő tábor ára 67 900 forint, a BandáZOO Tábor Sokorópátkán 42 ezer forintba kerül, ha az ott alvós verziót választjuk, a napközis ára 29 000. Veszprémben 38 ezer forint az ára, ha szeretnénk, hogy a gyerek megismerkedjen az állatkert állataival, és az állatkert mindennapjaival. Ez nem ott alvós tábor, vagyis csak a közelben élő, 7. életévüket betöltött gyerekek jelentkezhetnek. Gyöngyösön és Miskolcon is van lehetőség állatok körében eltölteni a szünidő egy részét, előbbi ára 22, utóbbié 15 ezer forint.

Csillagászati tábor

A 13. kerületben várják a kis csillagászokat, akik megismerkedhetnek a Naprendszer bolygóival, és megnézik a Szemlő-hegyi-barlangot is. A reggel 8 és délután 5 óra közötti elfoglaltság ára 5 napra 38 ezer forint. A Hortobágyon is van lehetőség a csillagok kémlelésére, ide a 14-19 éves korosztályt várják, akik komoly távcsövekkel csillagászkodhatnak. Mindez 45 ezer forintba kerül. A Magyar Csillagászati Egyesület Gerecsében szervez tábort, 39 ezer forintba kerül.

Horgásztábor

Ha a gyerek rajongva szereti a vizet és imád horgászni, akkor jó hírünk van: országszerte várják a fiatalokat horgásztáborba. Az árak persze itt is változatos képet mutatnak: a Haldorádó Matula Finomszerelékes Gyerek-Horgásztáborba 6-14 évesek jelentkezhetnek, 69 ezer forintba kerül, és felszerelést nem muszáj vinni, igényes, egységes horgászfelszerelést biztosítanak. Kecskeméten is van lehetőség vízparti üdüléshez, 8-15 éves gyerekeket várnak, az ottalvós táborért 34 900, a hazamenős verzióért 29 900 forintot kell fizetni. Bátonyterenyén 42 ezer forintba kerül a bentlakásos horgásztábor, Isaszegen pedig 29 ezer forintot kell fizetni.

Régésztábor

Ha a gyerek érdeklődik a történelem iránt, esetleg rajong Indiana Jones-ért, biztosan imádná a régésztáborokat. Szintén nagy a választék, Szombathelyen például 26 ezer forintba kerül a bentlakásos változat. Ásatáslátogatás, találkozás kincsek felfedezőivel, jurta állítás, kenyérsütő kemence és vaskohó építése szerepel a programok között. Budaörsön is van lehetőség belekóstolni a régészkedésbe, de ez napközis formában vehető igénybe, ára 22 ezer forint.

Főzőtábor

Ha a gyerek szeret sürögni-forogni a konyhában, esetleg többször segített is már a szülőknek, jó választás lehet a főzőtábor. 6-16 éves gyerekeket várnak Pécsett, ahol a lurkók nemcsak egyszerű konyhai fortélyokat sajátítanak el, de együtt rajzolják/írják meg első receptes könyvüket is. A 8 és 16 óra közötti ötnapos program 25 ezer forintba kerül. Budapesten, a 16. kerületben is van hasonló főzőtábor, ez viszont 55 ezer forint.

Igazi séftől tanulhat, aki a Gastropolis gyerektáborba jelentkezik, ahol megismerhetik New York, Párizs, Hongkong, Róma és Barcelona tipikus ételeit, sőt, el is készíthetik azokat úgy, ahogy a helyiek csinálják. Ennek ára 49 ezer forint.

Mindez csupán ízelítő, érdemes rászánni néhány órát és kiválasztani a leginkább megfelelő tábort a gyereknek. A legtöbb helyen van testvérkedvezmény, igaz, nem számottevő, 5-10 százalékkal mehet a legtöbb helyre olcsóbban a kistesó.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?