Fillérekből is síelhet idén a család: ezek a legolcsóbb úti célok

Fillérekből is síelhet idén a család: ezek a legolcsóbb úti célok

2017. december 21. 05:30

Magyarország nem számít sínagyhatalomnak, hiszen földrajzi adottságai révén leginkább kezdő és családbarát pályái vannak, ráadásul hazánk a természetes hómennyiséggel is hadilábon áll. Ennek ellenére vannak olyan pályák, ahol a mai napon már elkezdődik a síszezon, így az itthon síelni vágyóknak nem kell tovább várniuk, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek. Az általunk megkérdezett pályákon ugyanakkor idén drágulásra kell számítani, ennek ellenére is folyamatosan gyarapodni látszik.

Bár a nagy havak tartósan elkerülik Magyarországot, azért az itthon maradt télisport kedvelőknek sem kell lemondaniuk szenvedélyükről. A legfrissebb kutatások szerint valamivel több mint fél millió magyar síel, és ezek nagy része, körülbelül 90 százaléknyian külföldre utaznak. A maradék tíz százaléknak azonban egyre inkább kinyílik a hazai sívilág, sőt az igazán türelmetlenek akár

már ma délelőtt is csúszhatnak a nyugati országrészen.

Magyarország földrajzi adottságai finoman szólva sem teszik hazánkat sínagyhatalommá, de azért akadnak megsüvegelendő próbálkozások. Ezek jellemezően olyan pályák tudnak lenni, ahol akár 30 - 40 hóágyúval oldják meg a terep elkészítését. Ekkora mennyiségű berendezésekkel egyébként Magyarországon mindösszesen két darab pálya rendelkezik, az eplényi és a mátraszentistváni. Az ágyúzáshoz pedig leginkább vízre, tartósan nulla fok alatti hőmérsékletre és megfelelően alacsony páratartalomra van szükség. Ezek az összetevők pedig éppen mostanában alakulnak úgy, hogy lassan, de biztosan elrajtol az idei, magyarországi síszezon.

Azt látjuk, hogy hazánkban folyamatosan növekszik az igény a síelésre. A 2015-16-os szezonhoz képest idén dupla annyian jelentkeztek sítanfolyamainkra

- mondta el lapunknak László Márk az Intersport Síaréna Eplény marketing vezetője. Aki hozzátette azt is, hogy a már több napja tartó hóágyúzás beérni látszik és december 21-én délelőtt 10:00 órakor az eplényi pálya megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Az eplényihez hasonló helyzetjelentést kaptunk a mátrasztentistváni síparkból is, itt a jelenlegi tervek szerint a karácsonyi ünnepek zárónapján, azaz december 26-án nyílik majd meg a komplexum, bár a hóágyúzás már itt is folyamatos.

Alapvetően a hidegre van alapozva a szezon, a természetes hó a nagyteljesítményű hóágyús pályák szemszögéből nézve nem fontos tényező, de persze örülünk neki. A lényeg, hogy legyen víz, megfelelően alacsony hőmérséklet és páratartalom

- fejtette ki Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtóügyekért felelős munkatársa. A szakember hozzátette azt is, hogy ha minden menetrendszerűen megy, akkor a tervezett nyitás napjára használatra kész lesz a teljesen új, 2400 fő / órás kapacitású négyszemélyes felvonójuk, amivel nagymértékben tudják majd csökkenteni az előző években többször tapasztalt, akár félórásra duzzadt várakozásokat.

Ami azonban az árakat illeti, az itthon maradtak bizony drágulásra számíthatnak az említett pályákon.

Az eplényi pálya összes díja 10 százalékkal lesz magasabb, mint a tavalyi évben, ezzel együtt pedig a mátraszentistváni sípark árai is csekély mértékben bár (azt egyelőre még nem tudják mennyivel), de drágulni fognak, ugyanis a kényelmesebb feljutást biztosító felvonó költségei bizony a síelni vágyók számláján is jelentkezni fognak majd.

Hazánkban természetesen az említetteknél jóval több sípálya található ám ezek legtöbbször nagyban függnek a természetes hótakarótól, így egyelőre még nem síelhetők. A kékestetői pályával például az a baj, hogy hiába van magasan nem igen van hó, amin lehetne síelni és a hóágyú is kevés. Így az 1 800 méteres pályát csak 800 méterig (eddig van felvonó) lövik, tehát ha nincs hó a többi egy kilométer nem használható. A Kékes mellett ugyanakkor még található pálya Bánkútón, Nagy Hideg-hegyen, Pécsen, Sopronban, Tokajon, Visegrádon, Dobogókőn, Sátoraljaújhelyen és Szilvásváradon.

A síelés mellett hazánkban is egyre népszerűbbek a különböző extrém téli sportok, a snowboardosoknak például mind az eplényi mint pedig a mátraszentistváni pályán külön kiépített részük van, ám ez utóbbi esetében csak valamikor januárra készül majd el a pályájuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külföldre mennél?

Ha elutaznál, azzal nem vagy egyedül, hiszen a magyar síelni vágyok 90 százaléka ugyanezt teszi. A tavalyi síszezonban (2016 utolsó és 2017 első negyedéve) a magyar közönség TOP 3 úti célja a következőképpen alakult:

  • Ausztria
  • Franciaorszság
  • Szlovákia

Ugyanakkor idén Szlovénia és Olaszország iránt is nagy érdeklődés figyelhető meg. A síelés mindezzel együtt egyáltalán nem tartozik az olcsó sportok közé, hiszen egy kezdő felszerelés, akár több százezer forintba is kerülhet, és akkor még nem beszéltünk a pályahasználati és az utazáshoz köthető egyéb költségekről. Ezek pedig egyáltalán nem elhanyagolhatók. A magas kezdőköltségek ellenére ugyanakkor kijelenthető, hogy hazánkban a legtöbben saját felszereléssel érkeznek a pályákra és csak kevesen vannak azok, akik bérelnek.

Törődj magaddal

Az egyre bővülő lehetőségek mellett különösen fontos, hogy nem szabad megfeledkezni a sportolás és külföldi síelés esetén az utasbiztosításáról. Még mindig sokan vannak ugyanis azok, akik elfelejtenek utasbiztosítást kötni, ha sportolni indulnak, pedig a síelés és a téli sport közbeni balesetek igen gyakoriak.

A sípályákon, a leggyakoribb sérülés a térdszalag sérülés, szakadás vagy térd zúzódás. Szintén jellemző a síelőkre, hogy nagyobb számban szenvednek el különböző testrészeken töréseket: például a kulcscsonton, medencén, csuklón, alkaron, felkaron és a lábon.

A ficamok, izomszakadások, fej- és csigolyasebesülések, különböző vágások egyaránt rendszeresek, bár kisebb arányban fordulnak elő. Ráadásul, ha mindez külföldön történik a delikvenssel, akkor már a legkisebb sérülés külföldi orvosi ellátása is igen költséges lehet, amit biztosítás nélkül magunknak kell kifizetnünk.

Egy súlyosabb baleset esetén a műtét és a kórházi tartózkodás költsége elérheti akár a több millió forintos nagyságrendet.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 11,08%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (THM: 11,53%) és az MKB Bank (THM 11,78%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Cetelem, illetve a Cofidis és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25