11 °C Budapest

Fillérekből is síelhet idén a család: ezek a legolcsóbb úti célok

2017. december 21. 05:30

Magyarország nem számít sínagyhatalomnak, hiszen földrajzi adottságai révén leginkább kezdő és családbarát pályái vannak, ráadásul hazánk a természetes hómennyiséggel is hadilábon áll. Ennek ellenére vannak olyan pályák, ahol a mai napon már elkezdődik a síszezon, így az itthon síelni vágyóknak nem kell tovább várniuk, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek. Az általunk megkérdezett pályákon ugyanakkor idén drágulásra kell számítani, ennek ellenére is folyamatosan gyarapodni látszik.

Bár a nagy havak tartósan elkerülik Magyarországot, azért az itthon maradt télisport kedvelőknek sem kell lemondaniuk szenvedélyükről. A legfrissebb kutatások szerint valamivel több mint fél millió magyar síel, és ezek nagy része, körülbelül 90 százaléknyian külföldre utaznak. A maradék tíz százaléknak azonban egyre inkább kinyílik a hazai sívilág, sőt az igazán türelmetlenek akár

már ma délelőtt is csúszhatnak a nyugati országrészen.

Magyarország földrajzi adottságai finoman szólva sem teszik hazánkat sínagyhatalommá, de azért akadnak megsüvegelendő próbálkozások. Ezek jellemezően olyan pályák tudnak lenni, ahol akár 30 - 40 hóágyúval oldják meg a terep elkészítését. Ekkora mennyiségű berendezésekkel egyébként Magyarországon mindösszesen két darab pálya rendelkezik, az eplényi és a mátraszentistváni. Az ágyúzáshoz pedig leginkább vízre, tartósan nulla fok alatti hőmérsékletre és megfelelően alacsony páratartalomra van szükség. Ezek az összetevők pedig éppen mostanában alakulnak úgy, hogy lassan, de biztosan elrajtol az idei, magyarországi síszezon.

Azt látjuk, hogy hazánkban folyamatosan növekszik az igény a síelésre. A 2015-16-os szezonhoz képest idén dupla annyian jelentkeztek sítanfolyamainkra

- mondta el lapunknak László Márk az Intersport Síaréna Eplény marketing vezetője. Aki hozzátette azt is, hogy a már több napja tartó hóágyúzás beérni látszik és december 21-én délelőtt 10:00 órakor az eplényi pálya megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Az eplényihez hasonló helyzetjelentést kaptunk a mátrasztentistváni síparkból is, itt a jelenlegi tervek szerint a karácsonyi ünnepek zárónapján, azaz december 26-án nyílik majd meg a komplexum, bár a hóágyúzás már itt is folyamatos.

Alapvetően a hidegre van alapozva a szezon, a természetes hó a nagyteljesítményű hóágyús pályák szemszögéből nézve nem fontos tényező, de persze örülünk neki. A lényeg, hogy legyen víz, megfelelően alacsony hőmérséklet és páratartalom

- fejtette ki Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtóügyekért felelős munkatársa. A szakember hozzátette azt is, hogy ha minden menetrendszerűen megy, akkor a tervezett nyitás napjára használatra kész lesz a teljesen új, 2400 fő / órás kapacitású négyszemélyes felvonójuk, amivel nagymértékben tudják majd csökkenteni az előző években többször tapasztalt, akár félórásra duzzadt várakozásokat.

Ami azonban az árakat illeti, az itthon maradtak bizony drágulásra számíthatnak az említett pályákon.

Az eplényi pálya összes díja 10 százalékkal lesz magasabb, mint a tavalyi évben, ezzel együtt pedig a mátraszentistváni sípark árai is csekély mértékben bár (azt egyelőre még nem tudják mennyivel), de drágulni fognak, ugyanis a kényelmesebb feljutást biztosító felvonó költségei bizony a síelni vágyók számláján is jelentkezni fognak majd.

Hazánkban természetesen az említetteknél jóval több sípálya található ám ezek legtöbbször nagyban függnek a természetes hótakarótól, így egyelőre még nem síelhetők. A kékestetői pályával például az a baj, hogy hiába van magasan nem igen van hó, amin lehetne síelni és a hóágyú is kevés. Így az 1 800 méteres pályát csak 800 méterig (eddig van felvonó) lövik, tehát ha nincs hó a többi egy kilométer nem használható. A Kékes mellett ugyanakkor még található pálya Bánkútón, Nagy Hideg-hegyen, Pécsen, Sopronban, Tokajon, Visegrádon, Dobogókőn, Sátoraljaújhelyen és Szilvásváradon.

A síelés mellett hazánkban is egyre népszerűbbek a különböző extrém téli sportok, a snowboardosoknak például mind az eplényi mint pedig a mátraszentistváni pályán külön kiépített részük van, ám ez utóbbi esetében csak valamikor januárra készül majd el a pályájuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Külföldre mennél?

Ha elutaznál, azzal nem vagy egyedül, hiszen a magyar síelni vágyok 90 százaléka ugyanezt teszi. A tavalyi síszezonban (2016 utolsó és 2017 első negyedéve) a magyar közönség TOP 3 úti célja a következőképpen alakult:

  • Ausztria
  • Franciaorszság
  • Szlovákia

Ugyanakkor idén Szlovénia és Olaszország iránt is nagy érdeklődés figyelhető meg. A síelés mindezzel együtt egyáltalán nem tartozik az olcsó sportok közé, hiszen egy kezdő felszerelés, akár több százezer forintba is kerülhet, és akkor még nem beszéltünk a pályahasználati és az utazáshoz köthető egyéb költségekről. Ezek pedig egyáltalán nem elhanyagolhatók. A magas kezdőköltségek ellenére ugyanakkor kijelenthető, hogy hazánkban a legtöbben saját felszereléssel érkeznek a pályákra és csak kevesen vannak azok, akik bérelnek.

Törődj magaddal

Az egyre bővülő lehetőségek mellett különösen fontos, hogy nem szabad megfeledkezni a sportolás és külföldi síelés esetén az utasbiztosításáról. Még mindig sokan vannak ugyanis azok, akik elfelejtenek utasbiztosítást kötni, ha sportolni indulnak, pedig a síelés és a téli sport közbeni balesetek igen gyakoriak.

A sípályákon, a leggyakoribb sérülés a térdszalag sérülés, szakadás vagy térd zúzódás. Szintén jellemző a síelőkre, hogy nagyobb számban szenvednek el különböző testrészeken töréseket: például a kulcscsonton, medencén, csuklón, alkaron, felkaron és a lábon.

A ficamok, izomszakadások, fej- és csigolyasebesülések, különböző vágások egyaránt rendszeresek, bár kisebb arányban fordulnak elő. Ráadásul, ha mindez külföldön történik a delikvenssel, akkor már a legkisebb sérülés külföldi orvosi ellátása is igen költséges lehet, amit biztosítás nélkül magunknak kell kifizetnünk.

Egy súlyosabb baleset esetén a műtét és a kórházi tartózkodás költsége elérheti akár a több millió forintos nagyságrendet.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 11,08%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (THM: 11,53%) és az MKB Bank (THM 11,78%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Cetelem, illetve a Cofidis és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem