6 °C Budapest

Itt a magyarok utazási toplistája: változás van az élen

2017. július 12. 11:30

Az idén immár 4 naposra nyúló húsvétnak köszönhetően a várakozásokat is felülmúló mértékben bővült a II. negyedévben a belföldi turizmus: egy hazai utazási portál adatai alapján mintegy 15 százalékos volt a növekedés, a legtöbb vendéggel Budapest, Siófok és Eger büszkélkedhetett.

Ismét nagyot ment a belföldi turizmus 2017 második negyedévében, a növekedés elérte a 15 százalékot a tavalyi év hasonló időszakához képest - legalábbis a szallas.hu adatai szerint. 

A bővülés lehetőségét már az év eleji előfoglalások alapján biztosra vettük, a mértéke azonban minket is meglepett. Persze sok volt a hosszú hétvége, de az immár 4 napos húsvét átlagon felül növelte a forgalmat. A II. negyedév legtelítettebb napja ugyanakkor egy másik ünnepre, a pünkösdi hosszú hétvége szombatjára esett

- mondta Szigetvári József, a portál ügyvezetője.

5 megye hozta a foglalások felét

Nőtt az átlagos vendégéjszakák száma is, a legjelentősebb bővülést a 3 napra szóló foglalásoknál mértéka honlap szakemberei, itt 20 százalékos volt a növekedés. A legnépszerűbb települések rangsorában némi átrendeződés volt tapasztalható tavalyhoz képest: a II. negyedévben a főváros vitte a prímet, Siófok a második helyre szorult, a balatoni várost pedig Eger, Balatonfüred illetve Szeged követte. 

19 megyénk kapcsán az is elmondható, hogy a teljes forgalom kicsivel több mint felét mindössze 5 megye, Pest, Heves, Veszprém, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén adta.

A legtöbben apartmanban, vendégházban, illetve 3 csillagos szállodában hajtották álomra fejüket, de minden szálláshelytípus esetében nőtt az átlagos foglalási érték. 

A belföldi turizmus bevételi rekordjában szerepe volt a SZÉP-kártyának is, ami 3 százalékkal gyakrabban került elő fizetéskor: minden 5. vendég ezzel egyenlítette ki a számlát

- részletezte az adatokat Szigetvári József. A szakember hozzátette, hogy a foglalások tág határok között mozogtak: a két végletet egy 3,5 milliós, illetve egy 3380 forintos szálláshelyszámla jelentette.

Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula már most örülhet

Ami az előttünk álló nyári hónapokat illeti, vannak még szabad helyek, bár akadnak olyan dátumok is - így például július 17-e -, ahol a telítettség már 90 százalék feletti. Az augusztus végéig tartó időszakban az előfoglalások alapján egyébként Siófok, Hajdúszoboszló és Gyula került a top 3-ba. 

A Szallas.hu adatai szerint az autóval megközelíthető külföldi nyaralóhelyek vonatkozásában Horvátország lesz a magyarok alternatívája a Balatonra: a legtöbb foglalás ugyanis 3 horvát településre - Vir, Crikvenica, Zadar - érkezett be június végéig.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 10 legnépszerűbb hazai település a második negyedévben 

(Zárójelben a tavalyi év azonos időszakának helyezései.)

1. Budapest (2.)
2. Siófok (1.)
3. Eger (4.)
4. Balatonfüred (5.)
5. Szeged (7.)
6. Hajdúszoboszló (3.)
7. Pécs (9.)
8. Gyula (6.)
9. Debrecen (-)
10. Miskolctapolca (10.)

A 10 legnépszerűbb külföldi település a második negyedévben

1. Zakopane (Lengyelország)
2. Krakkó (Lengyelország)
3. Szováta (Románia)
4. Torockó (Románia)
5. Wrocław (Lengyelország)
6. Parajd (Románia)
7. Kolozsvár (Románia)
8. Crikvenica (Horvátország)
9. Pozsony (Szlovákia)
10. Prága (Csehország)

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?