16 °C Budapest

Holnap jön az ingyenes roaming! Ezek a legfontosabb tudnivalók

2017. június 14. 15:00

Az uniós országokban ugyanannyiért telefonálhatunk és internetezhetünk, mint itthon - ez a változás június 15-től lép életbe. Buktató viszont így is akad, amivel össze lehet hozni százezres számlát. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az ingyenes roamingról szóló jogszabály június 15-én lép életbe. Ez pontosan azt jelenti majd, hogy a belföldi díjcsomagunkban érvényes árakon, EU roaming többletdíj nélkül telefonálhatunk, SMS-ezhetünk és internetezhetünk az EU-s országokban. Mindez akkor, ha betartjuk a méltányossági használatra vonatkozó feltételeket.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra, vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára.

Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít.

Sokan még mindig gyakran keverik a külföldről indított és fogadott roaminghívásokat, a nemzetközi hívásokkal. Pedig az utóbbinak a díjai nem csökkentek, vagyis abban az esetben, ha egy nemzetközi (uniós) telefonszámot hívunk fel, annak még mindig magas percdíjai lehetnek. Bőven akadnak még olyan helyek, ahová 300-600 forintos percdíjakért telefonálhatunk.

A hálózaton belül korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagokkal továbbra is csak belföldön lehet korlátlanul telefonálni. Azon csomagok és flották, ahol a bevont tagok közti, hálózaton belüli hívások, SMS-ek díjmentesek, azok továbbra is csak belföldön biztosítják a díjmentességet, ill. kedvezményt

- mondta korábban a Pénzcentrumnak a Telekom kommunikációs igazgatósága. Fontos szem előtt tartanunk, hogy az unión belüli ingyenes használat csakis az alkalmankénti külföldre utazást (pl. nyaralás, síelés, üzleti út) célozza meg, vagyis az állandó külföldön tartózkodásra (pl. munka vagy tanulás) nem vonatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A távközlési szolgáltatók ennek megítéléséhez legalább 4 hónapos időszakra visszamenőleg vizsgálhatják a forgalmi és jelenléti adatokat. Abban az esetben, ha a forgalmi és jelenléti adatok alapján túlnyomórészt nem belföldön használjuk a szolgáltatást, úgy előzetes értesítést követően a szabályozásban rögzített többletdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók.

Arról, hogy mégis hogyan érinti az intézkedés a magyar mobilozókat, az Európai Bizottság készített egy infografikát.

forrás: Európai Bizottság

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm