16 °C Budapest
Újabb áfacsökkentés jöhet: örülhetnek a strandra, fürdőbe járók

Újabb áfacsökkentés jöhet: örülhetnek a strandra, fürdőbe járók

2017. május 2. 08:30

Legkésőbb január elsejétől csökkenhet a fürdőszolgáltatások áfája a Magyar Fürdőszövetség reményei szerint - közölte a Magyar Hírlap.

Czeglédi Gyula, a szövetség elnöke szerint az ágazat versenyképességének megőrzéshez, a munkaerő megtartásához és a szolgáltatások minőségének emelkedéséhez egyformán szükség lenne a szolgáltatások áfájának 27-ről 18-százalékra való csökkentésére. A mérséklésből eredő bevételt béremelésekre és fejlesztésekre fordítanák - tette hozzá.

A lapban ismertetett, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. által készített tanulmány szerint az országban mintegy 750 fürdő működik. A költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulccsal 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat ezt a kiesést 2022-re behozná, mivel a fürdők bevétele emelkedne.

A tanulmány szerint csak 15 nagy fürdő termel profitot, a regionális intézmények egy része önfenntartó, a helyi fürdők többsége pedig veszteséges és csak önkormányzati segítséggel üzemelnek. Az elemzés rámutat: hatalmas versenyhátrány a magyar fürdőknek, hogy a magasabb áfakulcs miatt többe kerül a belépő, mint például a szomszédos osztrákoknál.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?