20 °C Budapest

TOP10: ők a leggazdagabbak most a világon

2016. november 6. 13:08

Mindenki fejében él egy kép, hogy melyik országban lehet a legjobb az élet. A legfrissebb felmérés elkészítéséhez viszont több mint száz szempontot vizsgáltak meg a kutatók. Garantáltan lesz meglepetés a rangsorban.

A Legatum Institute londoni székhelyű kutatóintézet a héten tette közzé a 10. éves globális jólét indexét. Ez egy hatalmas felmérés eredménye, amely rangsorolja a világ leggazdagabb országait. A lista összeállítása során csak az egyik tényező a jólét, az intézet úgy véli, ez valójában sokkal több egy puszta rangsornál. 

A szervezet több mint 104 változót vizsgál a lista elkészítése során, nem pusztán azt, hogy például mennyi az egy főre jutó GDP, vagy, hogy hány ember dolgozik teljes munkaidőben, hanem ezeknél sokkal érdekesebb adatokat, például, hogy hol van a legtöbb biztonságos szerver az országban, mennyire kipihentek a lakosok, és a mindennapi élethez alapvetően hozzátartozó dolgokat. 

Ezt követően kilenc részindexet készítenek, mint a gazdasági minőség, üzleti környezet, a kormány, az oktatás, az egészségügy, a biztonság, a személyi szabadság, a társadalmi tőke és a természeti környezet.

Az index 149 országot vizsgál a világon. Az elmúlt hét évben Norvégia állt az első helyen, de idén letaszították a trónjáról.

A lista 25. helyén Portugália áll, őt Málta, Hong Kong, majd Japán követi, majd Spanyolország, Szlovénia, Szingapúr, Franciaország, USA, Belgium, Ausztria, Izland, Írország, Luxemburg, és Németország. Ezek az országok lecsúsztak az idei top 10-es listáról, így még érdekesebb, hogy kiknek sikerült megelőzni őket. Lássuk!

10. Egyesült Királyság

A Brexit ellenére Nagy-Britannia nagyot ugrott az idei jóléti indexen. Legjobban pedig az üzleti környezet terén teljesített, ott az 5. helyet szerezte meg.

9. Dánia

Skandinávia híres a magas életszínvonaláról, de a most következő Dánia a legkevésbé jómódú nemzet a régióban. A legjobb eredményét a védelem és biztonság rangsorban érte el, ott az 5. helyet szerezte meg.

8. Svédország

A gazdasági minőség indexen a 3. helyet szerezte meg Svédország, a kormányzást illetően az 5. helyen áll, összességében azonban mégis visszacsúszott a 8. helyre, pedig tavaly még az ötödiken állt.

7. Hollandia

Oktatási és gazdasági szempontból is a második helyen áll Hollandia, és van még két al-indexe, amivel benne van a top 5-ben. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Ausztrália

A társadalmi tőke részindexen a második helyet szerezte meg Ausztrália, ami nem is csoda. Összességében pedig egy helyet javított az ország a pozícióján tavaly óta.

5. Kanada

Az Egyesült Államoknál lényegesen gazdagabb a szomszédja az intézet szerint. A társadalmi tőke és az üzleti környezet al-indexen is a 3. helyen áll, a személyes szabadságot illetően pedig a másodikon.

4. Svájc

Svájc gyakran áll a listák tetején, és most is jól szerepelt oktatásban és egészségügyben.

3. Finnország

A finnek ugyan nem sorolják magukat a skandináv országok közé, de nem lehet tagadni, hogy egy gyönyörűen virágzó észak-európai állam. Az intézet kutatásai szerint itt a legjobb a kormányzás a világon.

2. Norvégia

Hét egymást követő évben is Norvégia volt a világ leggazdagabb országa a rangsor szerint, de ebben az évben megfosztották trónjától.

1. Új-Zéland

Hivatalosan is a világ leggazdagabb ország lett Új-Zéland az intézet ranglistáján. Első helyen áll a társadalmi tőke, és a gazdasági minőség részindexeken is, és a másodikon az üzleti környezet és a kormányzás vizsgálatában.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem