30 °C Budapest
TOP10: ők a leggazdagabbak most a világon

TOP10: ők a leggazdagabbak most a világon

2016. november 6. 13:08

Mindenki fejében él egy kép, hogy melyik országban lehet a legjobb az élet. A legfrissebb felmérés elkészítéséhez viszont több mint száz szempontot vizsgáltak meg a kutatók. Garantáltan lesz meglepetés a rangsorban.

A Legatum Institute londoni székhelyű kutatóintézet a héten tette közzé a 10. éves globális jólét indexét. Ez egy hatalmas felmérés eredménye, amely rangsorolja a világ leggazdagabb országait. A lista összeállítása során csak az egyik tényező a jólét, az intézet úgy véli, ez valójában sokkal több egy puszta rangsornál. 

A szervezet több mint 104 változót vizsgál a lista elkészítése során, nem pusztán azt, hogy például mennyi az egy főre jutó GDP, vagy, hogy hány ember dolgozik teljes munkaidőben, hanem ezeknél sokkal érdekesebb adatokat, például, hogy hol van a legtöbb biztonságos szerver az országban, mennyire kipihentek a lakosok, és a mindennapi élethez alapvetően hozzátartozó dolgokat. 

Ezt követően kilenc részindexet készítenek, mint a gazdasági minőség, üzleti környezet, a kormány, az oktatás, az egészségügy, a biztonság, a személyi szabadság, a társadalmi tőke és a természeti környezet.

Az index 149 országot vizsgál a világon. Az elmúlt hét évben Norvégia állt az első helyen, de idén letaszították a trónjáról.

A lista 25. helyén Portugália áll, őt Málta, Hong Kong, majd Japán követi, majd Spanyolország, Szlovénia, Szingapúr, Franciaország, USA, Belgium, Ausztria, Izland, Írország, Luxemburg, és Németország. Ezek az országok lecsúsztak az idei top 10-es listáról, így még érdekesebb, hogy kiknek sikerült megelőzni őket. Lássuk!

10. Egyesült Királyság

A Brexit ellenére Nagy-Britannia nagyot ugrott az idei jóléti indexen. Legjobban pedig az üzleti környezet terén teljesített, ott az 5. helyet szerezte meg.

9. Dánia

Skandinávia híres a magas életszínvonaláról, de a most következő Dánia a legkevésbé jómódú nemzet a régióban. A legjobb eredményét a védelem és biztonság rangsorban érte el, ott az 5. helyet szerezte meg.

8. Svédország

A gazdasági minőség indexen a 3. helyet szerezte meg Svédország, a kormányzást illetően az 5. helyen áll, összességében azonban mégis visszacsúszott a 8. helyre, pedig tavaly még az ötödiken állt.

7. Hollandia

Oktatási és gazdasági szempontból is a második helyen áll Hollandia, és van még két al-indexe, amivel benne van a top 5-ben. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

6. Ausztrália

A társadalmi tőke részindexen a második helyet szerezte meg Ausztrália, ami nem is csoda. Összességében pedig egy helyet javított az ország a pozícióján tavaly óta.

5. Kanada

Az Egyesült Államoknál lényegesen gazdagabb a szomszédja az intézet szerint. A társadalmi tőke és az üzleti környezet al-indexen is a 3. helyen áll, a személyes szabadságot illetően pedig a másodikon.

4. Svájc

Svájc gyakran áll a listák tetején, és most is jól szerepelt oktatásban és egészségügyben.

3. Finnország

A finnek ugyan nem sorolják magukat a skandináv országok közé, de nem lehet tagadni, hogy egy gyönyörűen virágzó észak-európai állam. Az intézet kutatásai szerint itt a legjobb a kormányzás a világon.

2. Norvégia

Hét egymást követő évben is Norvégia volt a világ leggazdagabb országa a rangsor szerint, de ebben az évben megfosztották trónjától.

1. Új-Zéland

Hivatalosan is a világ leggazdagabb ország lett Új-Zéland az intézet ranglistáján. Első helyen áll a társadalmi tőke, és a gazdasági minőség részindexeken is, és a másodikon az üzleti környezet és a kormányzás vizsgálatában.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?