28 °C Budapest
Tudtad? Tilos fürdeni a Balatonban, ha...

Tudtad? Tilos fürdeni a Balatonban, ha...

2016. augusztus 20. 14:34

Csaknem ötven viharjelző állomás működik nyáron a Balatonnál. Július óta pedig már a szárazföldi berendezések mellett a szolgálati hajókon sárga, illetve piros zászló jelzi a veszélyt.

Sisakkamerával rögzített, viharban készült felvételt tett közzé a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Az új felszereléssel a tervek szerint a mentőakciókat is felveszik majd.

Minden magyarországi tavon működnek viharjelző rendszerek, a legtöbb állomás a Balatonnál található - összegezte a szezon kezdetekor Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

A legtöbb természetesen a Balatonon van, ott 31 stabil rendszerünk van. Emellett pedig időszakosan működtetünk a szezonban 16 mobileszközt, ezek elsősorban kempingek és táborok területén vannak. A Velencei-tónál három állomás működik, a Tisza tavon jelenleg öt, a Fertő tó magyar területén pedig egy állomás van, amelyet közösen üzemeltetünk az osztrák kollégákkal

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Tollár Tibor hozzátette: a Tisza tónál további állomások létesítését tervezik.

Idén újdonság, hogy az állomások villogó jelzései mellett a szolgálati hajókon sárga és piros zászlók figyelmeztetnek az első, illetve másodfokú viharjelzésre.
Elsőfokú jelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal vagy más sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben tilos a fürdés és a csónakázás is.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, vízi járműveken pedig használjanak mentőmellényt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes odafigyelni a vízbe ugráláskor is: hiszen a természetes vizeknél sokszor nehéz felmérni, milyen mély a víz, és veszélyes felhevült testtel beugrani is.

A Rendőrkapitányság arra kéri a strandolókat, hogy extrém kánikula idején déltájt lehetőleg kerüljék a nyílt vízen tartózkodást.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?