9 °C Budapest

Tényleg ennyibe kerül a Balaton-átúszás? Mit adnak ennyi pénzért?

2016. június 23. 11:44

Idén július 2-án, szombaton próbálkozhatunk a magyar tenger átúszásával. Ha mi is belevágnánk, akkor érdemes előre regisztrálnunk, hogy ne kelljen sorba állnunk a rajtszámért. A nevezési díjat azonban így is a helyszínen kell fizetnünk. Mutatjuk, mennyi pénzzel készülj az átúszás napjára.

Jó idő estén 2016-ban július másodikán, vagyis jövő hét szombaton úszhatjuk át a Balaton. Persze a szervezők három tartalékidőponttal is készülnek:

  • július 9.,
  • július 16.,
  • július 23.

A táv összesen 5 200 méter. Indulni a Balaton északi partján fekvő Révfülöpről lehet, a cél pedig a túloldalon lévő Balatonboglár. Jelentkezni már reggel 7-től lehet a révfülöpi focipályán, úszni azonban csak 8-tól tudunk. Legkésőbb még délután 2-kor vághatunk bele az átúszásba, de ez a késői kezdés a lassabban úszóknak nem ajánlott, mert csak 6-ig maradhatunk a vízben.

Ezen felül érdemes magunkkal vinni egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolást is. Ha esetleg ez nincsen nálunk, akkor a helyszínen még lesz lehetőség orvosi ellenőrzésre, de itt is számolhatunk azért majd némi sorral. Az orvosi papír nélkül pedig nem indulhatunk el.

Forrás:balaton-atuszas.hu (Kele János)

Az úszás alatt 20-30 méterenként álló hajók és motorcsónakok biztosítják az útvonalat. Azt pedig, hogy mennyi idő alatt teljesítettük a távot onnan tudhatjuk, hogy a kezdésnél és célban is leolvassák a karszalagunkon lévő vonalkódot.

Mennyi az annyi?

A Balaton-átúszás nevezési díja 8 000 forint/fő. A 14 éven aluliaknak, vagyis a 2002-ben és az utána születetteknek 3 000 forint/fő. Fontos azonban tudni, hogy a 14 éven aluli úszók csak felnőtt kísérettel teljesíthetik a távot. Ezért az összegért az úszókat a célban némi enni- és innivaló, és a verseny egyedi pólója várja.

Hogyan érdemes menni?

Aki autóval vág neki az útnak, az mindenképpen számoljon a megnövekedett forgalommal, és azzal is, hogy bármelyik helyszínre érkezünk a parkolási lehetőség eléggé korlátozott.  Emiatt pedig a helyi tömegközlekedési járatokat is érdemes lehet majd  használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendezvény napján Révfülöp és Balatonboglár között bérelt hajójáratok közlekednek, ezeket azonban csak versenyzői karszalaggal lehet ingyenesen használni. Amennyiben Balatonboglár mellett döntünk, akkor Budapestről oda-vissza körülbelül 288 kilométert kell megtennünk, a Révfülöpre érkezőknek pedig valamivel többet, összesen 314-et.

Egy átlagos 7 literes fogyasztással és 340 forintos benzinárral számolva, az útiköltségünk 7 000 - 8000 forint körül mozog, és ehhez jön hozzá még a 2 975 forintos autópálya-matrica díja.

Így összesen autóval az utazás költsége 10-12 ezer forintra tehető.

Mi a helyzet a vonattal?

Budapestről Balatonboglárra, vagy Révfülöpre vonattal 2 - 2,5 óra alatt lejuthatunk. A másodosztályú felnőtt jegyekért pedig 2 830 - 3 245 forint között kell fizetnünk.

Vagyis vonattal fejenként az utazás költsége oda-vissza közel 6 000 forintba kerül.

Jó tanácsok az úszáshoz

A szervezők az esemény hivatalos honlapján néhány jó tanácsot is összegyűjtöttek az úszóknak:

  • 24-25 fokos víznél még nem igazán számít, de ha víz 22 foknál is hidegebb, akkor már komolyan kell venni a lezsírozást
  • Három órával az úszás előtt egy bőséges étkezés nem okozhat gondot, de érdemes kerülni a túl zsíros és fűszeres ételeket
  • Az úszás közben nem érdemes stílust váltani, ahogy elkezdtünk úszni úgy érdemes befejezni is a távot

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem