13 °C Budapest
Erre figyelj, ha a Balatonra mész: érvénybe lépett a nyári menetrend

Erre figyelj, ha a Balatonra mész: érvénybe lépett a nyári menetrend

2016. június 19. 14:35

Június 18-án, szombaton lépett életbe a MÁV nyári menetrendje és augusztus 28-ig lesz érvényben. Ebben az időszakban 1 millióan választják a vasutat a Balaton és a Velencei-tó környékén, így idén is több járatot indít a társaság ebbe a térségbe, mint télen.

Hogyan változik a nyári menetrend?

  • Június 18. és augusztus 28. között nyári menetrend lép életbe a vasúton, elsősorban a jelentősen megnövekvő balatoni utazási igények kiszolgálása érdekében.
  • Az utazáshoz több mint egymillió utas választja a vonatokat nyáron, a Balatonhoz vezető és a tó körüli vasútvonalakon.
  • Idén is közlekednek új és már megszokott fantázianevű járatok: Kék Hullám, Tekergő, Katica, Siófoki Flirt, Déli-Parti, Balaton Expressz, Ezüstpart Expressz, Aranypart Expressz, Aranyhíd Expressz és éjszakai Bagolyvonatok.
  • A diákokat olcsóbb Vakáció bérlet, a dolgozói bérleteseket 33 százalékos kedvezmény, a bringásokat kerékpáros túrajegy csábítja a vasútra - nemcsak a Balatonhoz. A hajózást kedvelők Balaton Mix jegyet is válthatnak. A helyjegyes vonatokon pedig - néhány feltétellel - már utazhatnak kutyák és más kisállatok.
  • A Balaton Soundra és az EFOTT fesztiválra vasúti bérletet váltóknak szinte korlátlan utazást nyújt a MÁV-START több Balaton és Velencei-tó környéki viszonylaton.

Szombattól két és fél hónapon át nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, a több mint egymilliós, nyári, balatoni utasforgalom színvonalasabb kiszolgálása érdekében. Csökkenő menetidők, korszerű, légkondicionált motorvonatok, InterCity kocsik, nagykapacitású kerékpárszállító kocsik, utasokat segítő diákmunkások teszik kényelmesebbé az utazást. A hétvégi csúcsforgalomban érdemes a mentesítő járatokat: a Tekergő, Keszthelyi Flirt és Siófoki Flirt vonatokat igénybe venni; a bulizóknak a Bagolyvonatokat ajánlják.

A balatoni állomásokra és megállóhelyekre a korábban megszokottnál rövidebb idő alatt lehet eljutni Budapest irányából, az elmúlt években Kelenföld-Székesfehérvár és Lepsény-Szántód-Kőröshegy szakaszokon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) irányításával elvégzett pályafelújításoknak köszönhetően. A Balaton déli vasútvonalát érintő fejlesztések tavasztól tovább folytatódtak Siófok és Balatonszemes között, de a jelentősebb pályamunkákat június 10-től őszig felfüggesztették azért, hogy a nyaralásra utazóknak ne kelljen pótlóbuszokra átszállni.

A Balaton déli partjának vasúti közlekedése

A Balaton déli partjára vonattal utazók idén is megtalálják a számukra legkedvezőbb eljutási lehetőségeket. Idén a Balaton Expresszel - mintegy 15 perccel rövidebb menetidővel - már 71 perc alatt eljuthatunk Siófokra, Keszthely pedig 2 óra 39 perc alatt elérhető Kelenföldről. A vonatok Budapest-Déli és Keszthely között kétóránként közlekednek, a tó partján csak a forgalmas állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A vonat fedélzetén a helyjeggyel rendelkezők részére garantált ülőhelyet biztosít a MÁV-START, akár a légkondicionált, kényelmes InterCity-kocsik egyikében. A helybiztosítás a kerékpárokra is vonatkozik, az expresszvonaton 24 bicikli szállítható. A kocsik várható megállási helyét a legtöbb állomáson a peronon is jelzik. A vonatra helyjegy váltása, az IC kocsikra pót- és helyjegy váltása szükséges, valamint bringával kötelező a kerékpárhelyjegy is.

Keszthelyi FLIRT és Siófoki FLIRT

Szombaton és vasárnap a Balaton felé a reggeli és délelőtti órákban, Budapest felé délután és este választhatók a Keszthelyi FLIRT és Siófoki FLIRT vonatok. A korszerű, klímás, wifivel ellátott motorvonatokon kényelmes és gyors az utazás. A FLIRT-járatok Budapest és Keszthely, illetve Budapest és Balatonszentgyörgy között közlekednek, Kelenföld és Siófok között nem állnak meg.

A Siófoki FLIRT vonatok Siófoktól minden állomáson megállnak, így azok a települések, ahol a Balaton Expressz nem áll meg, minden eddiginél gyorsabban elérhetők. A Siófoki FLIRT hétvégi és ünnepnapi közlekedési rend szerint jár, Kelenföld és Siófok között nem áll meg. Siófoktól a vonat eleje Balatonszentgyörgyre, a vonat vége Balatonszemesre közlekedik (Balatonszárszóig nem áll meg, onnantól mindenütt). A vonatok Budapestről 7:00, 9:00 és 11:00 órakor indulnak, Budapestre 16:59-kor, 18:59-kor és 20:59-kor érkeznek. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel, Siófok és Balatonszentgyörgy között felár megfizetése nélkül vehetők igénybe.

Az új Keszthelyi Flirt vonatok hétvégi és ünnepnapi közlekedési rend szerint, Budapestről 8:35-kor és 16:35-kor, Keszthelyről 12:33-kor és 19:58-kor indulnak. A vonatok gyorsvonati pótjegy váltása mellett vehetők igénybe.

Déli-Parti vonat

Budapestről a Balatonra kétóránként juthatnak el a nyaralók a Déli-Parti sebesvonatokkal is, melyek a magyar tenger partján minden állomáson megállnak, ezáltal a déli part valamennyi üdülőhelye könnyedén elérhetővé válik. Ezt a vonattípust csoportos utazásra is ajánlja a vasútvállalat, a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsiban pedig legalább 28 bicikli elfér. A vonatok gyorsvonati pótjegyesek, Székesfehérvár és Nagykanizsa között viszont felár megfizetése nélkül vehetők igénybe.

Pénteki közlekedési rend szerint sebesvonat közlekedik Budapest-Déli-Fonyód viszonylatban. Budapest-Déliből 16:35-kor indul, Fonyódra 18:50-kor érkezik. Vasárnapi közlekedési rend szerint két gyorsvonat közlekedik Keszthely-Budapest-Déli (Keszthelyről 18:29-kor indul) illetve Fonyód-Budapest-Déli (Fonyódról 19:55-kor indul) viszonylatban. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe.

Hétvégi és ünnepnapi közlekedési rend szerint egy új vonatpár közlekedik Budapest és Siófok között (Budapest-Déliből 8:45-kor, Siófokról 19:40-kor indul). A vonatok felár megfizetése nélkül vehetők igénybe.

A Balaton északi partjának vonatközlekedése

Budapest és Balatonfüred között munkanapokon 12 vonat, míg székesfehérvári közvetlen átszállással irányonként még további 5 vonat közlekedik. Hétvégenként napi 20 vonattal juthatnak el az utasok az északi part fővárosába. A már jól ismert Kék Hullám, Tekergő és Katica vonatokkal utazhatnak a Balaton északi partjára nyaralni indulók. Ezekkel a járattípusokkal menetrendszerűbb, kiszámíthatóbb a közlekedés, és a különböző igényű utasok személyre szabott kiszolgálása is megvalósul.

Kék Hullám

A Budapestről Tapolcáig kétóránként közlekedő Kék Hullám sebesvonatok Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig mindenhol. A vonatokban légkondicionált InterCity kocsi és 16 bringa tárolására alkalmas kerékpárszállító kocsi is lesz. A Kék Hullámmal Balatonfüredre már 1 óra 47 perc alatt el lehet jutni Kelenföldről. A Kék Hullám InterCity kocsija pót- és helyjegy váltása mellett vehető igénybe. Gyorsvonati pótjegy váltása kötelező, kivéve Balatonfüred és Tapolca között.

Tekergő

A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg, gyors eljutást biztosítva a Balatonra, menetidejük mintegy 15 perccel csökken. A Tekergők többségén felújított, kényelmes kocsikban utazhatnak a nyaralók. A Záhony és Tapolca között közlekedő Tekergő gyorsvonattal együtt hétköznap Tapolcára két, vissza három Tekergő vonat szállítja az utasokat. Péntekenként Budapestről 14:00, 16:00 és 18:00 órakor is útra kelnek TEKERGŐ-k. A Balatonról a fővárosba a délutáni időszakban több TEKERGŐ gyorsvonat is indul a frekventált időszakokban: hétvégi közlekedési rend szerint Tapolcáról 14:41-kor, pénteki és hétvégi közlekedési rend szerint Tapolcáról 18:41-kor, vasárnapi közlekedési rend szerint Tapolcáról 20:41-kor. A vonatok gyorsvonati pótjeggyel vehetők igénybe.

Katica

Budapest és Balatonfüred között - ismét Székesfehérváron át - Katica sebesvonatok közlekednek. Hétvégén a Balatonra 6:40 és 18:40 között, Balatonfüredről 9:11 és 21:11 között kétóránként indulnak. Munkanapokon, Budapest és Balatonfüred között négy pár KATICA sebesvonat biztosítja az eljutást (Budapestről 8:35-kor, 10:35-kor, 12:35-kor és 14:35-kor illetve a Balatonfüredről 9:11-kor, 11:11-kor, 13:11-kor és 19:11-kor), három pár vonat pedig rövidebb viszonylatban, Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedik. Az előző évhez képest a fővárosból Balatonfüredig mintegy 20 perccel rövidül a menetidő. A vonatok Székesfehérvár és Balatonfüred között felár megfizetése nélkül vehetők igénybe. A Desiro típusú motorvonatok a babakocsival utazók, valamint kerekes székes utasok számára is megfelelő körülményt biztosítanak.

Közvetlen vonatok az ország több pontjáról. Idén 30-60 perccel gyorsabb az eljutás!
Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, illetve Szombathelyről is közvetlen vonat indul az északi parti üdülőhelyekre. A Záhony és Tapolca között közlekedő Tekergő gyorsvonat idén újra Cegléden át közlekedik, Tapolcára az eljutási idő egy órával csökken. Kerékpárszállítás esetén kerékpárhelyjegy váltása is szükséges.

Az Ezüstpart Expressz Miskolcról indul Siófokon át Keszthely irányába a hét minden napján. Idén nyáron Miskolcról 43 perccel gyorsabban lehet eljutni a Balatonhoz. Kötelező a hely- és kerékpárhely foglalás.  Az Aranypart Expresszen Záhonyból Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon át Keszthelyre utazhatnak a nyaralók, idén már 45 perccel gyorsabban. A vonat Cegléd és Balatonaliga között csak Ferihegyen és Székesfehérváron áll meg. Kötelező a hely- és kerékpárhely-biztosítás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hétvégén és ünnepnapokon Szolnokról még további közvetlen vonat is megy a déli partra, egészen Fonyódig. Az Aranyhíd Expressz Szeged és Keszthely között, Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével hétvégén és ünnepnapokon közlekedik, kötelező hely- és kerékpárhely-biztosítással. Szombathely irányából Fonyódra és Kaposvárra, a hét bármely napján szintén átszállás nélkül utazhatnak az üdülővendégek. A vonatokat felár megfizetése nélkül lehet igénybe venni.
Szombathelyről az északi partra közvetlen Kék Hullám sebesvonat közlekedik.

Győrből és Szombathelyről Keszthelyre naponta egy-egy pár, gyorsvonati pótjeggyel igénybe vehető vonat közlekedik. Pécsről Fonyódon át Tapolcára naponta közlekedik egy vonatpár, amely Kaposvár és Tapolca között felár megfizetése nélkül vehető igénybe. Közvetlen kocsijai odafelé csak Balatonszemesig, visszaúton Siófoktól biztosítanak eljutást.

Bagolyvonatok

Június 18-tól augusztus 28-ig csütörtökönként, péntekenként és szombatonként késő este és éjjel is közlekednek vonatok a Balatonra és vissza a fővárosba. Ezeket az utasok védelme, és a vagyonbiztonság érdekében vasútőrök kísérik, továbbá esetenként rendőri járőrszolgálat is utazik a vonatokon. A többi balatoni járaton és az állomásokon is megerősíti a vasúttársaság a biztonsági szolgálatot, erre a fesztiválok idején is lehet számítani.

A 30a számú, Budapest-Székesfehérvár vonalat érintő változások:

A Velencei-tóhoz is bővültek az eljutási lehetőségek. Hétvégi közlekedési rend szerint sűrítő vonat közlekedik Budapest-Agárd, illetve Budapest-Siófok között G30-as viszonylatjelzéssel, így Kelenföld és Velence között 24 perces menetidővel versenyképes eljutást biztosítunk a pihenni szándékozóknak. A vonatok Budapestről 8:45-kor és 10:45-kor indulnak, illetve Budapestre 19:14-kor és 21:14-kor érkeznek. A hétvégi közlekedési rend szerint Fonyód-Szolnok viszonylatban közlekedő gyorsvonat megáll a velencei-tavi megállókban. A vonat Agárd-Kelenföld viszonylatban felár megfizetése nélkül vehető igénybe.
A Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között közlekedő gyorsított személyvonatok (G43) a vágányzár időtartama alatt rövidebb viszonylatban, Kőbánya-Kispest és Gárdony között közlekednek (a 3519, 3517, 3528 és 3538 számú vonatok kivételével).

Balatonfenyvesi kisvasút

A Nagyberek vadregényes tájait bejáró balatonfenyvesi kisvasúton a nyári időszakban naponta hat vonatpár zakatol a Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti 14 kilométeres szakaszon. Az út során a Nagyberek gazdag állat és növényvilágában gyönyörködhetnek az utasok. A kutyagazdák a kedvencüket, a bringások a kerékpárjukat is magukkal vihetik. A kisvasúton kedvezményes, 25 százalékkal csökkentett regionális tarifa érvényes. (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/dijszabas)

Vakáció bérlet és dolgozói bérlet kedvezmény

Szeptember 30-áig 33 százalékos kedvezménnyel utazhat a MÁV-START belföldi hálózatán, aki utazása megkezdésekor érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkezik. A vasúttársaság nyári akciója lehetőséget ad a naponta vagy rendszeresen ingázóknak arra, hogy a nyáron az ország egyéb pontjaira is - legyen az a Balaton, a Velencei-tó, a Mátra vagy más úti cél - kedvezményesen vonatozzanak.

A tavaly bevezetett bérlet főleg fiataloknak szól. Az érvényes diákigazolvánnyal megvásárolható 30, 60 vagy 90 napos kedvezményes bérlet a MÁV-START vonatain korlátlan utazást biztosít másodosztályon. További előnye, hogy a bérlet mellé gyorsvonati pótjegyet sem kell váltani, viszont a többi feláras vonat esetén a pót- és helyjegyek megváltása alól a bérlet nem ad mentességet. A bérlet csak jegykiadó géppel rendelkező pénztárakban vásárolható meg, és szeptember 30-ig használható fel; az érvényesség kezdetét az utas választhatja meg.

Balaton Mix

A nyári hónapokban a hajózást kedvelők is kedvezményesen utazhatnak a vonatokon a Balaton Mix jegy révén, amely a Balaton körüli vasútvonalakon és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járatain - a jegy érvénytartamától függően - jogosít korlátlan számú utazásra és kerékpárszállításra. Ezen felül a Balatonhoz eljutásra ötven százalékos kedvezményű jegy váltható, továbbá fél áron lehet utazni a Balatonfenyvesi kisvasúton. A Balaton felfedezését megkönnyítő, kedvezményes Balaton Mix kombinált hajó- és vonatjegyek a MÁV-START Zrt. és a Balatoni Hajózási Zrt. együttműködésének köszönhetően mindkét közlekedési társaság pénztáraiban megválthatók.

Balaton Sound és EFOTT bérletek

A Balaton Soundra vagy az EFOTT fesztiválra napi és hetijegy belépővel látogatóknak érdemes vasúti bérletet is váltani, amellyel több viszonylaton szinte korlátlanul és gyorsvonati pótjegy nélkül utazhatnak 2. osztályon. A Balaton Sound vasúti bérletesek július 5-11-ig Székesfehérvár-Zamárdi, Zamárdi-Balatonszentgyörgy-Keszthely, Zamárdi-Fonyód-Kaposvár, Zamárdi-Siófok-Kaposvár között utazhatnak korlátlanul és gyorsvonati pótjegy nélkül (a többi feláras, pl. IC, EC vonat esetén a pót- és helyjegyet meg kell vásárolni).

Ugyanezen feltételekkel az EFOTT vasúti bérletesek július 11-18-ig Budapest (Keleti/Déli/Kőbánya-Kispest)-Velence, Zamárdi-Székesfehérvár-Velence, Komárom-Székesfehérvár-Velence, Veszprém-Székesfehérvár-Velence és Pusztaszabolcs-Székesfehérvár-Velence között utazhatnak.
A vasúti jegypénztárnál bérletvásárláskor be kell mutatni a Balaton Sound, illetve az EFOTT belépőt, a bérletre pedig rá kell írni a felhasználó nevét. A vonaton a jegyvizsgáló a vasúti bérlet mellé a fesztiválbelépőt is kéri. A vasúti utazási kedvezményt a Magyar Kormány biztosítja.

Kerékpáros túrajegy

A biztonságos és komfortos kerékpárszállításon túl a MÁV-START kedvező árú jegyekkel várja a bringásokat. A kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről - a megtett távolságtól függetlenül - egységesen 420 forintért szállítható kerékpár a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem a tavak körüli állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedves-kerekparos-utasunk)

Kutyák szállítása

Már nincsenek a személyvonatok indulásához kötve a kutyabarátok és kisállattartók. Április óta az összes helyjegyköteles (expressz), valamint pót- és helyjegyköteles (IC, EC, EN stb.) vonat másodosztályú kocsijain szállíthatók a kisállatok - kutyák, macskák és egyéb kistestűek - zárt hordozóeszközben. Élőállat csak akkor vihető fel ezekre a vonatokra, ha a kézipoggyász mérethatárt meg nem haladó méretű szállítóeszközben helyezik el. A kutya szállításáért élőállat viteldíjat kell fizetni. A pórázon és szájkosárral vezetett kutyákkal továbbra is csak a kötelező helybiztosítással nem érintett vonatokon lehet utazni.

A nyári menetrendi információk elérhetők a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon, az ELVIRA internetes menetrendi keresőben, illetve az összefoglaló füzetet a Déli pályaudvaron és a nagyobb állomásokon is megkaphatják az utasok. Bővebb tájékoztatás a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán is kérhető.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18