3 °C Budapest
Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

Pénzcentrum
2016. június 5. 13:05

Hatalmasat zuhantak az árak az elmúlt időszakban az Európai Unióban a roaming díjakat illetően. Ám ha nem vigyázunk, még mindig kellemetlen meglepetés lehet a telefonszámlánk a külföldi nyaralásról hazatérve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyári szezonban szinte csak arról szólnak a telefontársaságok reklámjai, hogy a külföldi nyaralás alatt kedvezményes áron tudunk telefonálni vagy épp internetezni. Arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy számos kedvezmény csak akkor lép életbe, ha azt külön igényeljük a szolgáltatónknál.

Az Európai Unión belül nem lehet nagy gond, hiszen ott már egységesek az árak. Sőt, néhány csomaggal már az unión belül is "ingyen" beszélhetünk. De az utazások előtt mindig érdemes tájékozódni, ebben segít most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság videója.

Telefonálás az EU-n belül

Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2007-től folyamatosan csökkennek a roamingdíjak. Amelyeknek a  teljes összege  jelenleg az EU területén nem haladhatja meg az alábbi összegeket:

  • a hívásfogadás költsége 19,17  Ft/perc,
  • a híváskezdeményezés 72, 86 Ft/perc,
  • az SMS küldés pedig 23,01 forint/darab,
  • az SMS fogadása pedig díjtalan.
Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Telefonálás az Európai Unión kívül

Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, akkor saját szolgáltatónk honlapján tájékozódhatunk, hogy az általunk választott célország nálunk milyen díjszabás alá esik. Érdemes figyelni, hiszen egyes országok percdíjai igen magasra rúghatnak. Aki például Japánból szeretne Magyarországra telefonálni, az egyik szolgáltatónál ezért akár 1136 forintot is fizethet percenként.

Mi a helyzet a mobilinternettel?

Nagy könnyebbséget jelent a már 2010 óta érvényben lévő mobilinternet-roaming határ bevezetése, amellyel az akciós csomagok nélkül is elkerülhetővé vált az ebből adódó nagy összegű nem várt számla.

Jelenleg a limit értéke nettó 50 euró (~ nettó 15 600 forint), amelyet minden ügyfélnél alkalmazni kell.

Érdemes lehet azonban adatroaming csomagokban gondolkoznunk, ha külföldre megyünk nyaralni. Egy-egy akciós külföldi internetcsomaggal könnyen tarthatjuk a kapcsolatot szeretteinkkel a közösségi oldalakon keresztül vagy más applikációk használatával, így akár megúszhatjuk az utazást a telefonálás plusz költségei nélkül is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?