0 °C Budapest
Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

Miért ilyen magas a telefonszámlám? Nem erről volt szó

Pénzcentrum
2016. június 5. 13:05

Hatalmasat zuhantak az árak az elmúlt időszakban az Európai Unióban a roaming díjakat illetően. Ám ha nem vigyázunk, még mindig kellemetlen meglepetés lehet a telefonszámlánk a külföldi nyaralásról hazatérve.


A nyári szezonban szinte csak arról szólnak a telefontársaságok reklámjai, hogy a külföldi nyaralás alatt kedvezményes áron tudunk telefonálni vagy épp internetezni. Arra azonban talán kevesen gondolnak, hogy számos kedvezmény csak akkor lép életbe, ha azt külön igényeljük a szolgáltatónknál.

Az Európai Unión belül nem lehet nagy gond, hiszen ott már egységesek az árak. Sőt, néhány csomaggal már az unión belül is "ingyen" beszélhetünk. De az utazások előtt mindig érdemes tájékozódni, ebben segít most a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság videója.

Telefonálás az EU-n belül

Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2007-től folyamatosan csökkennek a roamingdíjak. Amelyeknek a  teljes összege  jelenleg az EU területén nem haladhatja meg az alábbi összegeket:

  • a hívásfogadás költsége 19,17  Ft/perc,
  • a híváskezdeményezés 72, 86 Ft/perc,
  • az SMS küldés pedig 23,01 forint/darab,
  • az SMS fogadása pedig díjtalan.
Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Telefonálás az Európai Unión kívül

Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, akkor saját szolgáltatónk honlapján tájékozódhatunk, hogy az általunk választott célország nálunk milyen díjszabás alá esik. Érdemes figyelni, hiszen egyes országok percdíjai igen magasra rúghatnak. Aki például Japánból szeretne Magyarországra telefonálni, az egyik szolgáltatónál ezért akár 1136 forintot is fizethet percenként.

Mi a helyzet a mobilinternettel?

Nagy könnyebbséget jelent a már 2010 óta érvényben lévő mobilinternet-roaming határ bevezetése, amellyel az akciós csomagok nélkül is elkerülhetővé vált az ebből adódó nagy összegű nem várt számla.

Jelenleg a limit értéke nettó 50 euró (~ nettó 15 600 forint), amelyet minden ügyfélnél alkalmazni kell.

Érdemes lehet azonban adatroaming csomagokban gondolkoznunk, ha külföldre megyünk nyaralni. Egy-egy akciós külföldi internetcsomaggal könnyen tarthatjuk a kapcsolatot szeretteinkkel a közösségi oldalakon keresztül vagy más applikációk használatával, így akár megúszhatjuk az utazást a telefonálás plusz költségei nélkül is.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?