16 °C Budapest

A 8 leggyakoribb hiba, amit mindenki elkövet a nyaralásnál

2016. április 25. 14:45

A repülőjegy vásárlásnál sokan nem elég körültekintőek, így akár tízezrekkel is drágábban veszik meg a jegyeket. Pedig bizonyos trükkökkel sokat lehetne spórolni. A Pénzcentrum most összeszedte a leggyakoribb hibákat, amiket elkövethetünk repjegy vásárlásnál.


Sokan már most elkezdik tervezgetni a nyári vakációt. A szervezés során a szállás mellett az utazás a másik sarkalatos pont, amire sokat kell költeni. Manapság már repülővel sem kiváltság utazni, hiszen egyre többen utaznak távolibb országokba is. A repülőjegy vásárlásnál azonban sokan nem elég körültekintőek, és akár tízezrekkel is drágábban veszik meg a jegyeket. Holott néhány apróságra kellene csak odafigyelni ahhoz, hogy spóroljunk a repjegyeken. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat, amik előfordulnak repülőjegy vásárlásnál.

Egy légitársasághoz ragaszkodunk

A hűség nem minden esetben kifizetődő, amire tökéletes példa a repülőjegy vásárlás. Hiába ragaszkodunk ugyanis egy általunk olcsóbbnak tartott légitársasághoz, elképzelhető, hogy más légitársaságnál egy bizonyos városba akár tízezrekkel olcsóbban repülhetnénk. Ma már rengeteg honlap van, ahol össze lehet hasonlítani az egyes légitársaságok ajánlatait, ezeket érdemes lehet végigböngészni, mielőtt döntünk.

Impulzív vásárlók vagyunk

Nem szabad rögtön az első ajánlatra igent mondani, amit felhoz az internet. Tanácsos az összes ajánlatot megnézni, és a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. Ez nem feltétlenül a legolcsóbbat jelenti, hiszen sok esetben a járatok a várostól távolabbi repülőtérre érkeznek, ezért ilyenkor a belvárosba jutás költségével is számolnunk kell. Ráadásul ezek az árak általában a legkisebb kézipoggyásszal való utazásra vonatkoznak és érdemes ezeknek a méretére odafigyelni, mert akár meg is büntethetnek minket, ha nagyobb a táskánk a megengedettnél. Ha pedig hosszabb útra mennénk, akkor a feladott bőröndökért pluszban kell fizetnünk.

Rossz napon foglalunk

Bár kissé furcsán hangozhat, az sem mindegy, melyik napon foglaljuk le az utazásainkat. Ha lehet, kerüljük a foglalást a pénteki, szombati és hétfői napokon, mert ekkor lehetnek a legdrágábbak a jegyek. Legjobban a keddi és csütörtöki napokkal járhatunk, ugyanis ilyenkor foglalhatunk legolcsóbban repülőjegyet.

Nem csekkoljuk az összes repülőteret

A nagyobb világvárosokban, mint például London, New York, vagy Washington, több repülőtér is van. Így foglalás előtt ajánlatos megnézni, hogy a város melyik részére szeretnénk jutni, és ahhoz melyik repülőtér van a legközelebb. A repülőjegyen felül ugyanis még a városi közlekedés árával is számolnunk kell.

Nem vagyunk elég rugalmasak

Ha olyan helyre szeretnénk eljutni, ahová nincs közvetlen járat, akkor célszerű rugalmasnak lennünk az átszállással kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy változtassunk az eredeti úti célon, csak nézzünk egyéb alternatívákat is, amelyek közelebb vannak a kívánt városhoz. Például ha csak átszállással tudunk eljutni Budapestről valahová, érdemes lehet megnézni a közelebbi városokból (Bécs, Prága, Pozsony) induló járatokat is, ugyanis lehet, hogy olcsóbban ki tudnánk úgy jönni, ha onnan repülnénk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem mindegy, mikorra foglalunk

Az sem mindegy, hogy mikor repülünk. A rövidebb utakhoz elméletileg az a legjobb, ha egy csütörtöki napon indulunk és hétfőn jövünk haza. Ez ugyanis jóval olcsóbb, mintha a péntek- szombati variációt választanánk.

Nem számolunk az extra költségekkel

A repülőjegy foglalásnál sokan elfelejtenek számolni az extra költségekkel. A fapados járatok azért olyan olcsóak, mert számos szolgáltatást magunknak intézhetünk el, így ezt a szolgáltatást nem kell hozzácsapni a repülőjegy árához. Csak akkor van ezzel baj, ha az ember megfeledkezik valamiről, és utólag a reptéren kell fizetnie, illetve akkor, ha a nem könnyen megszerezhető információ miatt kerül ilyen helyzetbe. Ráadásul a fapados légitársaságok a repülőjegy árán és a repülőtéri illetéken felül bankkártya tranzakciós díjat és esetenként más díjakat is felszámolhatnak, melyeket esetleg csak a foglalási folyamat későbbi fázisában jelenítenek meg.

Túl korán, vagy későn foglalunk

Repülőjegyek esetében nem érdemes nagyon korán foglalni, ugyanis sok esetben az indulás előtt egy bizonyos idővel csökkentik az árakat abban a reményben, hogy elfogynak a helyek. Viszont akkor sem járunk jól, ha az utolsó pillanatban foglalunk, hiszen akkor is feljebb mennek az árak, ha már csak néhány üres hely marad.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem