4 °C Budapest
150 ezres bírság Budapest utcáin: ez nem játék!

150 ezres bírság Budapest utcáin: ez nem játék!

2016. március 31. 16:02

A közelmúltban egyre több segélyhívó berendezés lepte el Budapest utcáit. A Főváros Főpolgármesteri Hivatala szerint ezeknek a kihelyezése nem hozható összefüggésbe a mostanában történt terrorcselekményekkel. Akkor miért van ezekre szükség?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A segélyhívókat tavaly decemberben kezdték el kitelepíteni a főváros utcáira. A berendezés azonban nem játék, hiszen a készüléken is olvasható: aki valótlan bejelentést tesz, akár 150 ezer forint bírságot is kaphat. Súlyosabb esetben pedig akár 3-5 évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetésünk.

Eddig 22 berendezés készült el, 28 tart a kivitelezés szakaszában, és még további 83 darab kivitelezését rendelte meg Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

A hívások közvetlenül az ORFK irányítóközpontjába futnak bármely esetben, amikor indokolt a Katasztrófavédelem, Mentő, Rendőrség, közterület-felügyelet hívása ők értesítik őket

- válaszolta megkeresésünkre a hivatal kommunikáció igazgatósága.

Arról nincsen információnk, hogy a beruházás mennyibe került és hogy ezt milyen forrásból finanszírozzák, vagy hogy más magyar városok is tervezik-e segélyhívó berendezések kitelepítését. Kérdésünkre azonban a Főpolgármesteri Hivatal elmondta, hogy a

segélyhívó berendezéseknek a megjelenése nem hozható összefüggésbe a közelmúltban történt terrorcselekményekkel.

Változott a terrorkészültségi szabályozás

A Magyar Közlönyben egyébként pont 2015 novemberében jelent meg a terrorkészültségi fokozatok új szabályozása. Míg korábban A, B, C, D betűkkel jeltölték a szinteket, ezt most számok váltották fel. A 4-es az alacsony fokozat, az 1-es pedig a legmagasabb kritikus szintet jelenti.

Hazánkban jelenleg a 3-as (közepes) fokozat van érvényben, ugyanis a múlt kedden történt Brüsszeli terrortámadás után Magyarországon elrendelték a 2-es fokozatú terrorkészültséget, a belügyminisztérium keddi közleménye szerint azonban ezt már mérsékelték és ismét a 3-as fokozat van érvényben.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?