19 °C Budapest

Sokat bukhatsz, ha erre nem gondolsz a téli utazás előtt

2016. február 1. 15:30

Minden harmadik magyar utazik a december és március közötti időszakban, amire átlagosan 38 ezer forintot költenek, és jellemzően belföldön, főleg városnézéssel és wellnessezéssel töltik az erre szánt időt.

A magyarok körülbelül egyharmada utazik a december és március közötti időszakban, amire átlagosan 38 ezer forintot költenek, és jellemzően belföldön, főleg városnézéssel és wellnessezéssel töltik az erre szánt időt. Sokan biztosítás nélkül vágnak neki az utazásnak, leginkább azért, mert nem szívesen költenek rá, vagy, mert úgy vélik, velük nem történhet baj.

A magyar lakosságot a téli üdülési szokásairól és terveiről kérdezte meg a Budapest Bank reprezentatív kutatásában. Az eredményekből kiderült, hogy minden harmadik magyar (36 százalék) elutazik december és március között, ami emelkedést mutat az elmúlt öt év átlagához képest (30 százalék). Nincs kiemelkedő hónap a téli utakat illetően, bár valamelyest többen utaznak el a téli időszak végén, februárban (31 százalék) vagy márciusban (38 százalék), jellemzően az országhatárokon belül (28 százalék). Azok, akik otthon maradnak, a pénzhiányt említették a legfőbb okként (80 százalék), azonban akadnak olyanok is, akik egyszerűen nem tudják szabaddá tenni magukat ilyenkor (13 százalék), vagy éppen nem szeretnek télen utazni (11 százalék).

A telelők közel háromnegyede (69 százalék) egyénileg szervezi meg az utazást, míg negyedük (23 százalék) valamilyen online utazásközvetítő weboldal segítségével. A válaszokból kiderül, hogy a magyarok a hideg hónapokban inkább másodmagukkal pihennek (56 százalék), és jellemzően két (40 százalék) vagy három (21 százalék) éjszakán át maradnak. A városnézés (54 százalék) és wellness (52 százalék) egyértelműen slágerprogramnak számít, de több mint egyharmaduk (36 százalék) túrázással vagy sporttal veszi fel a harcot a téli pluszkilók ellen.

Mennyi az annyi?

Egy utazásra fejenként átlagosan 38.000 forintot költenek a válaszadók. A többség (59 százalék) az előre megtakarított pénzből finanszírozza az utazását, és a költségek felét ebből állja, míg minden negyedik magyar az aktuális havi bevételeiből is kiegészíti ezt az összeget (27 százalék), ami a téli utazásra szánt pénz nagyjából ötödét fedezi. A magyar lakosság a nyaraláshoz hasonlóan télen is önerőből utazik, csupán a válaszadók elenyésző része (4 százalék) nyilatkozott úgy, hogy hitelt vesz fel ilyen célra.

Az út során felmerülő kiadásokat, például az utazás, a szállás vagy az étkezés költségeit, a belépőjegyeket és bérleteket, valamint a sportfelszereléseket elsősorban készpénzzel (79 százalék) fizetik az utazók, ugyanakkor minden második válaszadó bankkártyát (46 százalék), minden ötödik pedig SZÉP kártyát (22 százalék) is használ. A bankkártya jelentőségét mutatja, hogy az utazók fele (49 százalék) ahol lehet, plasztikkal fizet az utazása során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan vannak, akik sajnálják a pénzt biztosításra

Összességében a téli utazók kétharmada van biztosítva az utazása során: minden harmadik telelő külön biztosítást köt elutazás előtt, ugyanakkor sokaknak van egész évre kiterjedő biztosításuk, Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk vagy bankkártya mellé járó biztosításuk. Egyharmaduk azonban egyáltalán nem rendelkezik biztosítással, ők leginkább arra hivatkoznak, hogy sajnálják rá a pénzt (34 százalék), illetve abban bíznak, hogy nem történik velük semmi baj az út során (14 százalék).

Jelentős kockázatot vállal, aki mindenféle biztosítás nélkül vág neki egy külföldi téli utazásnak, hiszen a biztosítási díjak elenyészők például egy komolyabb sérülés orvosi ellátásának vagy a hazaszállítás akár milliós költségeihez képest. Ugyanakkor, ha van már biztosításunk, indulás előtt mindenképpen nézzünk utána, hogy az pontosan mire és mekkora összeghatárig terjed ki. A lehetséges kockázatokat végiggondolva, és a magunkkal vitt értékeket számba véve ugyanis érdemes lehet kiegészítő biztosítást is kötni, amelyet kényelmesen, akár saját számlavezető bankunk kínálatában is megtalálunk, és nem csak személyesen, hanem internetbankon keresztül is megköthetünk még az indulás előtti utolsó napon is

 - mondja Pósfai Tamás, a Budapest Bank biztosítási vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem