Ezen többszázezer forintot is bukhatnak a magyar családok

2015. június 29. 11:02

A Konzuli Szolgálat bő két és fél éve vette fel Tunéziát a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájára. Így azok a magyarok, akik a terrortámadás után lemondanák az útjukat, erre aligha hivatkozhatnak - legalábbis, ha pénzt is akarnak vissza. Összegyűjtöttük a lemondással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi - jelezte tegnap délután a Külügyminisztérium. Határozottan arra kértek viszont minden magyar állampolgárt, hogy

mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az komoly biztonsági kockázattal jár.

Mivel a minisztérium figyelmeztetése szerint most tehát azon is kell gondolkodni, hogy lemondjuk a hónapokkal ezelőtt lefoglalt családi nyaralást, ezért az Európai Fogyasztói Központ segítségével összegyűjtöttük az elálláshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat:

Az utas elállhat-e a szerződéstől?

Először is tisztázni kell, mit jelent az elállás. Az elállás egy olyan jogi lépés, amellyel a szerződő felek egyike egyoldalúan bontja fel ("visszamondja") a köztük érvényben lévő szerződést. A felbontásból az következik, hogy ez a szerződés úgy szűnik meg, mintha a felek között nem is jött volna létre, vagyis az addig kifizetett díjakat (előleget) az utasnak vissza kell kapnia. A szolgáltatás természetéből kiindulva utazási szerződések esetében elállást csak az utazás megkezdése előtt (vagyis amikor még nem kezdtük el igénybe venni a szolgáltatást) lehetséges gyakorolni. Az utazási szerződésektől az utas bármilyen okból elállhat, sőt vannak különleges okból gyakorolható esetek is.

Milyen időpontig és milyen okból állhat el az utas a szerződéstől?

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az utas az utazási szerződéstől írásban tett nyilatkozattal bármikor elállhasson, de feltétlenül az utazás megkezdése előtt kell ezt a nyilatkozatot megtennie.. Az elállás indokát és időpontját tekintve különbség leginkább abban van, hogy kell-e, és ha igen, mennyi bánatpénzt kell megfizetni a szervező részére.

Milyen formában közölje az utas az elállását?

Mivel jelentősége van annak, hogy az utas közölte-e egyáltalán az elállási szándékát, illetve hogy pontosan mikor közölte azt, az utólagos jogviták elkerülése végett érdemes mindig írásban közölni az elállást. Az írásos forma biztosíthatja ugyanis, hogy nyoma marad az utas elállási nyilatkozatának: lehet faxon, e-mailben, ajánlott és tértivevényes levélben, esetleg személyesen, az utazási iroda által szabályszerűen átvett írásos nyilatkozattal jelezni, hogy el akarunk állni az utazási szerződéstől.

Bánatpénzt kell-e fizetnem, ha elállok a szerződéstől?

Az utazási szerződésben az utas elállása esetére bánatpénz is kiköthető. Ez azt jelenti, hogy ha az utas eláll, a szervező csak akkor követelheti tőle bánatpénz megfizetését, ha ez a lehetőség eleve benne volt az eredetileg megkötött szerződésben, és csak annyit követelhet, amit a szerződés tartalmaz. (Mindazonáltal bizonyos esetekben bánatpénz annak ellenére sem követelhető, hogy az benne volt a szerződésben.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyi bánatpénzt kell nekem fizetnem?

A szerződésben az utas elállásának esetére kikötött bánatpénz mértéke nem haladhatja meg a szolgáltatás díjának (részvételi díj) összegét. A bánatpénz egyébként a szolgáltatás díjának (a részvételi díjnak) százalékában kifejezett átalány formájában is megállapítható. Vagyis legrosszabb esetben a szolgáltatás eredeti összegét kell megfizetnünk egy visszamondott utazás után, azonban a teljes díjban foglalt, de külön felszámított adók, illetékek és egyéb kötelező terhek megfizetését nem követelhetik az utastól.

A jogszabály védi azoknak az utasoknak az anyagi érdekét, akik viszonylag hamar jelzik a szervezőnek, hogy mégsem kívánják igénybe venni a szolgáltatást. Amennyiben az utas az utazás megkezdését megelőző harmincöt napnál, szálláshely (apartman) igénybevételére irányuló utazási szerződés esetében pedig negyvenöt napnál korábban áll el a szerződéstől, bánatpénzként legfeljebb a szolgáltatás díjának (a részvételi díjnak) tíz százaléka követelhető.

Mikor nem kérhetnek tőlem egyáltalán bánatpénzt?

  • Ha az utas az utazás megkezdését megelőző hatvan napnál korábban eláll az utazástól, bánatpénz nem követelhető.
  • Ha az utazásszervező az utazási szerződés lényeges feltételét az indulás előtt rajta kívül álló okból kívánja jelentősen módosítani (így különösen, ha a díjemelés mértéke a nyolc százalékot meghaladja), és az utas úgy dönt, hogy eláll a szerződéstől, bánatpénzt nem lehet jogszerűen követelni tőle.
  • Ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szerződés megkötését követően - a külpolitikáért felelős szerv honlapján az "utazásra nem javasolt" térségeket megjelölő felsorolásba felvételre kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani. Ezt azonban az utas nem köteles elfogadni, hanem akár el is állhat a szerződéstől, és bánatpénz ilyenkor sem követelhető tőle.
Tunézia teljes területét a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata 2012.11.14-én helyezte II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába, amelyet azóta is fent tartunk.
Ha mégis utazol

Akik mindezek ellenére az utazás mellett döntenek (vagy nem akarják elbukni a befizetett útiköltséget), csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, illetve jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. A külügyi tárca pedig hangsúlyozza, hogy az oda utazók mindig tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni. Egy konzul egyébként a terrorcselekménnyel sújtott Szúszában tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal; míg egy másik konzul Dzserbán van; a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm