24 °C Budapest
Pánikhangulat a görögöknél: lemondjam a nyaralásom?

Pánikhangulat a görögöknél: lemondjam a nyaralásom?

2015. június 28. 10:01

Megállapodás nélkül zárult az euróövezeti pénzügyminiszterek szombati rendkívüli találkozója, az eurócsoport elutasította a görög kormány kérését, hogy a július 5-i népszavazásig hosszabbítsák meg a mentőprogramot. A görög parlamentet viszont ez sem tartotta vissza attól, hogy szavazásra bocsájtsa és elfogadja a népszavazást. Most az Európai Központi Bankot (EKB) figyeli mindenki, melynek kormányzótanácsa vasárnap rendkívüli tanácskozást tart. Itt eldöntik, hogy tovább tartják-e a lélegeztetőgépen a görög bankokat, ahonnan az emberek menekítik a pénzüket.

Nyugalomra szólította fel a görög lakosságot az ország védelmi minisztere szombaton reggel, órákkal azt követően, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök népszavazás kiírását jelentette be a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. A hír hallatára

a görögök megrohamozták az automatákat, az ATM-eknél már délelőtt kígyóztak a sorok,

ami arra utal, hogy a görögök szerint a népszavazás után elkerülhetetlenné válik az eurózónából való kilépés.

A görög kormány hosszú ideje tárgyal hitelezőivel arról, milyen intézkedéseket kell tennie azért, hogy felszabaduljon a 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A pénz nélkül ugyanis Athén szinte biztosan nem tudja kifizetni az IMF-től kapott hitelek aktuális, 1,6 milliárd eurós törlesztő részletét az utolsó, június végéig tartó részletét. Amennyiben Görögország nem tud megegyezni hitelezőivel, úgy csődöt jelenthet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy egy esetleges államcsőd esetén is kicsi a valószínűsége annak, hogy Görögország azonnal kilépjen az euróövezetből, és visszatérjen a drachmához.

Amit eddig tudunk:

  • Az euróövezet pénzügyminiszterei elutasították a görögök kérését, a népszavazási fegyver nem jött be.
  • Ennek ellenére a görög parlament éjjel megszavazta a népszavazást.
  • Kedden véget ér a görög mentőprogram.
  • Új megállapodás hiányában súlyos döntés előtt áll az Európai Központi Bank (EKB).
  • Az EKB kormányzótanácsa vasárnap rendkívüli ülésén dönt a sürgősségi likviditási hitelkeretről és a jegybankárok kezében van lényegében a görög bankrendszer sorsa.
  • Megállapodás és EKB-lélegeztetőgép nélkül korábban nehezen elképzelhető események következhetnek be: Grexit (azaz Görögország eurózónából való kényszerű távozása), bankválság, államcsőd, új valuta és árfolyamválság.

Most tehát az Európai Központi Bankot figyeli mindenki, melynek kormányzótanácsa vasárnap rendkívüli tanácskozást tart. Itt eldöntik, hogy tovább tartják-e a lélegeztetőgépen a görög bankokat, ahonnan az emberek menekítik a pénzüket (szombaton már kígyózó sorokat láthattunk a bankautomaták előtt).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyaralás Görögországban?

Görögország még mindig nagyon kedvelt úticél a magyarok körében. Ha valaki már lefoglalta a nyaralást a mediterrán országba, nem kell lemondania azt a most kialakult helyzet miatt. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium korábban a Pénzcentrum érdeklődésére elmondta, hogy csupán körültekintőbben kell viselkedni indulás előtt:

A Görögországba utazni kívánó magyar állampolgároknak azt javasoljuk, hogy a bank- és hitelkártyák mellett megfelelő mennyiségű készpénzt (eurót) is vigyenek magukkal az útra.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?