Támadnak az átverős utazási irodák: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2014. július 15. 09:11

Szinte minden nyáron hallunk rémtörténeteket balul sikerült utazásokról, pocsék szállodákról, bedőlt utazási irodákról, elmaradt nyaralásokról. Sok esetben az utas tehetetlen, de van, amikor megelőzhető vagy orvosolható a baj.

Évről-évre több panaszt kapnak a fogyasztóvédők balul sikerült utazások, átverős, trükköző utazási irodák miatt. Bár a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden évben, célzott és folyamatos ellenőrzésekkel, illetve az egyes ügyek kivizsgálásával a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató vagy épp engedéllyel sem rendelkező utazási irodák kiszűrésére törekszik, ennek ellenére minden évben jelentős a témakörrel kapcsolatos panaszok száma.

Egy balul elsült nyaralás megelőzéséért azonban maga az utas is sokat tehet, elsősorban azzal, ha alaposan utánanéz mindennek - az iroda engedélyétől kezdve a hirdetésben szereplő részletek valóságtartalmáig - tájékoztat az NFH.

Az interneten történő szállásfoglalás, nyaralási csomag megvásárlása mindig kicsit több odafigyelést igényel. Nagyon sokszor előfordul, hogy az adott termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket a fogyasztók nem olvassák el, csak kipipálják, hogy elfogadták azokat. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy mielőtt az utazó véglegesíti szándékát, mentse el az adott szálláshelyre vonatkozó fényképeket, leírást, az akciós ajánlat részleteit, az általános szerződési feltételeket, hogy egy esetleges vita során megfelelően alá tudja támasztani a panasz indokoltságát.

Meglepő árak

Az árakkal kapcsolatban is lehetnek meglepetések. A vállalkozás programfüzetének a részvételi díj forintban meghatározott összegét és azt kell tartalmaznia, hogy ez mely részszolgáltatásokra nyújt fedezetet. A részvételi díjon felül az utas által kötelezően fizetendő díjakról (általában: repülőtéri illeték, transzfer, üdülőhelyi díj, belépődíjak) is tájékoztatnia kell az utast a programfüzetben.

Egyes díjak összegei (pl.: repülőtéri illeték) azonban változhatnak, melyre az utas figyelmét fel kell hívni. Az utazási szerződésben azonban már a teljes összegnek kell szerepelnie.

Az utazási irodákkal szembeni panaszok között nagyobb számban vannak azok, amelyek a szolgáltatásokat kifogásolják, vagy a szálláshelyre, az utazás körülményeire vonatkozó állításokkal kapcsolatosak, és lényegesen kevesebb az árakkal kapcsolatos reklamáció. Fontos tudni, hogy a helyszínen tapasztalt körülményekről, a panasz alapjául szolgáló tényekről ott és akkor kell jegyzőkönyvet felvetetni a vállalkozás képviselőjével, mivel a hazatérés után a jegyzőkönyv birtokában köteles foglalkozni a kifogás rendezésével (ha esetleg a helyszínen más módon nem rendezték
a panaszt). Javasolt a kifogás alapjául szolgáló tényeket egyéb módon is rögzíteni (fénykép, videófelvétel, tanúk által aláírt nyilatkozat) az egyértelmű bizonyítás érdekében.


Az is baj lehet, ha túl olcsó

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltűnően kedvező, nagyon alacsony árú ajánlatoktól érdemes tartózkodni, vagy legalábbis nagyon körültekintően megnézni, hogy ki szolgáltatja az utat. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan utazásszervezőről van szó,akinek nincsen erre engedélye.

A kuponos foglalásoknál mindig vegye figyelembe, hogy az engedményes ár csak bizonyos korlátozott időszakra vonatkozhat (pl. csak hétköznap, illetve őszi-téli időszakban vehető igénybe stb.). A foglalás előtt mindig ellenőrizzük az adott szálláshely saját információit (honlap, reklámok stb), mivel előfordulhat, hogy közvetlenül a szálláshelynél foglalva is ugyanazért az árért kaphatja meg a szolgáltatást.

Mindig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által nyilvántartásba vett utazási irodát válasszon. Nekik ugyanis kötelezően biztosítékot kell letenniük, hogy kártalanítani tudják az utasokat, ha valamilyen oknál fogva csőd-közeli helyzetbe kerülnének.

Az utazás előtt - különösen, ha az interneten foglalnak -, minden apró részletre kérdezzünk rá, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a csomag, amelyet meg kívánnak vásárolni, valamint, hogy teljes körűek-e az árak, vagy lehet-e még számítani járulékos költségekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?