Támadnak az átverős utazási irodák: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2014. július 15. 09:11

Szinte minden nyáron hallunk rémtörténeteket balul sikerült utazásokról, pocsék szállodákról, bedőlt utazási irodákról, elmaradt nyaralásokról. Sok esetben az utas tehetetlen, de van, amikor megelőzhető vagy orvosolható a baj.

Évről-évre több panaszt kapnak a fogyasztóvédők balul sikerült utazások, átverős, trükköző utazási irodák miatt. Bár a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) minden évben, célzott és folyamatos ellenőrzésekkel, illetve az egyes ügyek kivizsgálásával a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytató vagy épp engedéllyel sem rendelkező utazási irodák kiszűrésére törekszik, ennek ellenére minden évben jelentős a témakörrel kapcsolatos panaszok száma.

Egy balul elsült nyaralás megelőzéséért azonban maga az utas is sokat tehet, elsősorban azzal, ha alaposan utánanéz mindennek - az iroda engedélyétől kezdve a hirdetésben szereplő részletek valóságtartalmáig - tájékoztat az NFH.

Az interneten történő szállásfoglalás, nyaralási csomag megvásárlása mindig kicsit több odafigyelést igényel. Nagyon sokszor előfordul, hogy az adott termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó általános szerződési feltételeket a fogyasztók nem olvassák el, csak kipipálják, hogy elfogadták azokat. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy mielőtt az utazó véglegesíti szándékát, mentse el az adott szálláshelyre vonatkozó fényképeket, leírást, az akciós ajánlat részleteit, az általános szerződési feltételeket, hogy egy esetleges vita során megfelelően alá tudja támasztani a panasz indokoltságát.

Meglepő árak

Az árakkal kapcsolatban is lehetnek meglepetések. A vállalkozás programfüzetének a részvételi díj forintban meghatározott összegét és azt kell tartalmaznia, hogy ez mely részszolgáltatásokra nyújt fedezetet. A részvételi díjon felül az utas által kötelezően fizetendő díjakról (általában: repülőtéri illeték, transzfer, üdülőhelyi díj, belépődíjak) is tájékoztatnia kell az utast a programfüzetben.

Egyes díjak összegei (pl.: repülőtéri illeték) azonban változhatnak, melyre az utas figyelmét fel kell hívni. Az utazási szerződésben azonban már a teljes összegnek kell szerepelnie.

Az utazási irodákkal szembeni panaszok között nagyobb számban vannak azok, amelyek a szolgáltatásokat kifogásolják, vagy a szálláshelyre, az utazás körülményeire vonatkozó állításokkal kapcsolatosak, és lényegesen kevesebb az árakkal kapcsolatos reklamáció. Fontos tudni, hogy a helyszínen tapasztalt körülményekről, a panasz alapjául szolgáló tényekről ott és akkor kell jegyzőkönyvet felvetetni a vállalkozás képviselőjével, mivel a hazatérés után a jegyzőkönyv birtokában köteles foglalkozni a kifogás rendezésével (ha esetleg a helyszínen más módon nem rendezték
a panaszt). Javasolt a kifogás alapjául szolgáló tényeket egyéb módon is rögzíteni (fénykép, videófelvétel, tanúk által aláírt nyilatkozat) az egyértelmű bizonyítás érdekében.


Az is baj lehet, ha túl olcsó

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A feltűnően kedvező, nagyon alacsony árú ajánlatoktól érdemes tartózkodni, vagy legalábbis nagyon körültekintően megnézni, hogy ki szolgáltatja az utat. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan utazásszervezőről van szó,akinek nincsen erre engedélye.

A kuponos foglalásoknál mindig vegye figyelembe, hogy az engedményes ár csak bizonyos korlátozott időszakra vonatkozhat (pl. csak hétköznap, illetve őszi-téli időszakban vehető igénybe stb.). A foglalás előtt mindig ellenőrizzük az adott szálláshely saját információit (honlap, reklámok stb), mivel előfordulhat, hogy közvetlenül a szálláshelynél foglalva is ugyanazért az árért kaphatja meg a szolgáltatást.

Mindig a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által nyilvántartásba vett utazási irodát válasszon. Nekik ugyanis kötelezően biztosítékot kell letenniük, hogy kártalanítani tudják az utasokat, ha valamilyen oknál fogva csőd-közeli helyzetbe kerülnének.

Az utazás előtt - különösen, ha az interneten foglalnak -, minden apró részletre kérdezzünk rá, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a csomag, amelyet meg kívánnak vásárolni, valamint, hogy teljes körűek-e az árak, vagy lehet-e még számítani járulékos költségekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem