9 °C Budapest

Két taxitársaságnak is bevonták az engedélyét Budapesten

Pénzcentrum
2014. június 23. 12:01

A Budapesti Közlekedési Központ visszavonta a Tele 5 Taxi Hungary Kft. és a Reklámtaxi Kft. előzetes igazolását a fővárosi taxirendeletben előírt pénzügyi feltételek hiánya miatt. Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett, melyből 13 kérelmezte - és 11 meg is kapta - az előzetes minősítést. Közülük azonban a nevesített két vállalkozás 2013. évi mérlege alapján nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, ezért nem végezhetnek fuvarszervezői tevékenységet Budapesten - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a BKK.

A főváros taxirendelete alapján a taxiszolgálat pénzügyi szempontból akkor megfelelő, ha saját tőkéje eléri az 50 millió forintot. A taxiszolgáltatást közvetítő és a fuvarszervező cégek működési feltételeinek előzetes vizsgálata a BKK feladata, mely kiterjed a szolgáltató pénzügyi megfelelőségének vizsgálatára is. A Budapesten korábban tevékenykedő 21 fuvarszervező társaság közül 13 kérelmezte - és 11 meg is kapta - az előzetes minősítést, köztük a Tele 5 Taxi Hungary Kft. és a MAX TAXI (Reklámtaxi Kft.) is.

A fuvarszervezők által benyújtott 2013. évi mérlegadatok alapján azonban a két cég nem felel meg a Taxirendelet feltételeinek, ezért a rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltak szerint kiadott előzetes igazolást 2014. június 19-étől visszavontuk. Visszavonjuk továbbá az előzetes igazolásokat azon taxiktól is, amelyek a Tele 5 Taxi Hungary Kft. illetve a Reklámtaxi Kft. (MAX TAXI) szerződéses partnereiként működtek. Ezeknek a járműveknek a pótszemléjét térítésmentesen elvégezzük, ha a taxivállalkozás más fuvarszervezővel köt szerződést, és az új fuvarszervező védjegyoltalom alatt álló logóját, szabadjelzőjét felszereli.

A taxirendeletről

2013. szeptember 1-jén lépett életbe a Fővárosi Önkormányzat által megalkotott új budapesti taxirendelet (31/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy.). A rendelet a személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatás és a személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működtetésének feltételeiről, a taxiállomások létesítésének és igénybevételének rendjéről és a személytaxi-szolgáltatás hatósági áráról szól. Ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint; kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni. A Taxirendelet 5. § (2) bekezdése azt is előírja, hogy a szolgálat pénzügyi szempontból akkor megfelelő, ha saját tőkéje eléri az 50 millió forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet előírásai betartásának ellenőrzésére - különösen a fix ár alkalmazására - közös ellenőrzést végez a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm