Hibátlan nyaralása lesz annak, aki ezt a 10 egyszerű tippet megfogadja

Pénzcentrum2014. június 8. 08:00

Június, 30 fok, és hamarosan kezdődő nyári szünet. A legtöbben ilyenkor indulnak nyaralni, hogy távol a munkától és a tanulástól kicsit kikapcsolódjanak. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött 10 tippet, hogy a vakáció valóban a szórakozásról és pihenésről szóljon, és ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Végleg beköszöntött a nyár, jövő héten pedig elkezdődik a gyerekek nyári szünete is. A legtöbb család talán már túljutott a nyaralás tervezgetésén, a jegyek és a szállás lefoglalásán, és heteken belül sok magyar indul útnak. A legtöbben ilyenkor igyekeznek kipihenni az eddigi kemény munkát és tanulást. Éppen ezért fontos, hogy lehetőleg semmilyen váratlan bosszúság vagy kellemetlenség ne tudja beárnyékolni a pihenésünket. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, amikkel gondoskodhatunk róla, hogy az a néhány nap vagy hét valóban a felhőtlen szórakozásról és kikapcsolódásról szóljon.

1. Fényképezzünk és scanneljünk be előre mindent

Érdemes a személyes okmányainkat, útlevelünket lefényképezni. A képeket pedig nem csak a telefonon őrizni, mert ha esetleg ellopják vagy elhagyjuk a táskánkat, könnyen előfordulhat, hogy minden egy helyen volt. Amennyiben azonban emailben is elküldtük magunknak a fényképeket, akkor bármikor hozzáférhetünk baj esetén.

2. Elveszett bőrönd

Ugyanígy tanácsos a bőröndről is fényképet készíteni utazás előtt. Habár Ferihegyen tavaly a 8,6 millió utas több mint 10 millió táskát adott fel, és a gazdátlan csomagok száma 1000 alatt volt, a mi bőröndünk is bármikor elkeveredhet. Hiába látják el vonalkódokkal a poggyászokat, amennyiben esetleg leszakadna vagy megrongálódna (hiszen elég nagy lendülettel teszik-veszik csomagjainkat), nagy segítség lehet egy kép a táskáról, ha út közben elkavarodott volna. Ugyanezért fontos, hogy fontosabb adatainkat felírjuk egy lapra, és belülről is "felcímkézzük" a bőröndöt.

KATTINTS! 8 kérdés, amit mindenki feltesz hónapokkal a nyaralás előtt

3. Helytakarékos pakolás

Érdemesebb lehet hajtogatás helyett felcsavarva a bőröndbe helyezni a ruháinkat. Így nemcsak több hely marad a bőröndben, de például a zoknikat és fehérneműket egyesével becsavarva a ruhadarabokba (és nem egy nagy zacskóba dobálva őket) szintén további részeket tudunk üresen hagyni más dolgainknak. A zakót pedig érdemes kifordítva elpakolni, így kevesebb gyűrődés lesz rajta. Ha pedig ing is van nálunk, akkor annak a nyakába érdemes beletenni a feltekert övet, hogy a gallér része ne gyűrődjön meg.

4. Biztonságban a telefonod...

Sokszor okoz problémát a tengerparton, hogy ki menjen be a vízbe, és ki vigyázzon addig az értékekre. Pedig a megoldásig nem is kell messzire menni: egy légmentesen zárható zacskóba tett telefont, pénzt könnyedén el lehet ásni pár centiméter mélyen a homokos parton, és a társaságból már mehet is mindenki a tengerbe fürödni. Ha pedig ráterítjük a törülközőnket a "rejtekhelyre", akkor könnyen meg is fogjuk később találni.

5. ...és a pénzed is

Nem újdonság, hogy a nézelődő, bámészkodó turistákra utazó helyi zsebesek általában a pénztárcánkra, és egyéb feltűnő értékeinkre (fényképezőgép, telefon) utaznak. Sokszor a forgalmas helyeken úgy emelik ki a tárcát a zsebünkből, táskánkból, hogy csak a legközelebbi fizetéskor vesszük észre a rablást. De vajon melyik tolvaj utazna az ajakbalzsamunkra? Valószínűleg egyik sem, pedig egy üres ajakíres tubusban tökéletesen elférnek a nagyobb címletű papírpénzek, és szinte kizárt, hogy célzottan kiemeljék a táskánkból.

6. Kártyás vásárlás külföldön

Tízből nyolc utazó viszi magával a bankkártyáját külföldre, és közülük négyen aktívan használják is a plasztikot vásárlásra vagy készpénzfelvételre. Ez 20 százalékos növekedést jelentett az elmúlt években, ami valószínűleg azzal is magyarázható, hogy egyre több helyen (akár a görög hegyi szőnyegárus sátrában is) tudunk kártyával fizetni, és nem kell sok valutát magunknál tartani. Ugyanakkor a mai napig sokan megfeledkeznek arról, hogy nyaralás előtt érdemes jelezni a bankunknak is a külföldi tartózkodás időpontját. A pénzintézetek által alkalmazott szigorú biztonsági előírások miatt bármilyen gyanús tranzakció esetén blokkolhatják a kártyánkat. Az pedig, hogy tegnap este még a Tescóban vásároltunk, másnap pedig már Tunéziában, elég ok lehet a korlátozásra. Külföldön pedig különösen kellemetlen lehet, ha nem tudjuk használni a kártyánkat, főleg, ha még haza is kell telefonálnunk az ügyfélszolgálatra, hogy oldják fel a korlátozást.

7. Túlárazott, turistákra utazó étterem?

A vakáció alkalmával talán még azok is megisznak egy-két pohár sört, akik egyébként nem fogyasztanak alkoholt. A forró nyári napokon azonban nemcsak szomjoltásra használhatjuk ezt a kedvelt italt, hanem arra is, hogy megállapítsuk, mennyire van túlárazva a kiszemelt étterem vagy bár. Egyrészt érdeklődhetünk a hotelben vagy helyiektől, hogy mennyibe kerül egy korsó sör átlagosan, vagy pedig a világ legnagyobb árösszehasonlító oldalán, a numbeo.com-on beírva a célállomást is egészen pontos képet kaphatunk (többek között) arról, hogy mennyibe kerül az éttermekben a helyi vagy az import sör. Budapesten az adatok szerint például 400 forint fél liter csapolt hazai sör, a 0,33-as importált pedig 450 forintba - láthatjuk tehát, hogy tényleg elég megbízható a honlap a kezdetleges tájékozódáshoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KATTINTS! Először mi sem hittük el, hogy mi a sörgyártók legújabb ötlete

8. Ne fizess térképekért

Habár heteken belül olcsóbban tudunk majd az EU-n belül telefonálni, sőt, a külföldről lebonyolított adatforgalom ára csökken a legnagyobb mértékben, érdemes lehet előre lementeni térképeket a telefonunkra. Így nem kell majd internetkapcsolat ahhoz, hogy megtudjuk, merre kell keresnünk a legjobb éttermeket, vagy árusokat. Ráadásul ma már úgyis lementhetünk térképeket a Google Maps alkalmazásából, hogy (a képernyőfotókkal ellentétben) bármikor rá tudunk nagyítani a részletekre. Ehhez csak az "OK Maps" kifejezést kell bepötyögni a Google Maps alkalmazásban, és az éppen megtekintett térképrészletet le is mentettük a telefonunkra.

9. Egyszerűbb zenehallgatás

Amikor rohanásban vagy a biztonsági kapuhoz, és gyorsan kihúzod a telefonodból a fülhallgatód zsinórját, majd hanyagul a zsebedbe vagy a táskádba gyűröd, utólag mindig hosszas percekbe telik kibogozni. Egy olcsó, szinte minden irodában vagy otthonban fellelhető irattartó (binder) kapocsra feltekerve viszont nemcsak a frusztráló bogozástól kíméled meg magad, de akár a táskádra vagy hátizsákodra is odacsíptetheted.

KATTINTS! Olcsó nyaralást keresel? Itt egy filléres tipp

10. Biztonsági ellenőrzés

Nagyon idegesítő tud lenni, amikor a biztonsági ellenőrzésen előttünk azért tartják fel a sort, mert az illető nemcsak az ékszereket, órát és az övet hagyta magán, de a kulcsokat és telefont is a zsebében. Érdemes a becsekkolás meggyorsítása miatt is előre felkészülnünk: ha lehet, ne vegyünk fel övet, fűzős cipőt, és már a kiérkezésünk előtt pakoljunk be minden személyes tárgyat a kézipoggyászunkba. Magunknak és az utastársainknak is sok időt és kellemetlenséget tudunk így megspórolni.

 

Címkék:
utazás, nyaralás, repülés, vakáció, külföld,