12 °C Budapest

Jön az év leghosszabb hétvégéje: hova utazz olcsón?

Pénzcentrum
2014. április 27. 08:03

Az idei első négy napos hosszú hétvégéig már csak pár napot kell aludni. Ha még nincs terved erre az időszakra, érdemes elgondolkodni egy belföldi kiránduláson. A Pénzcentrum.hu kedvcsináló gyanánt összegyűjtött pár úticélt, ahol olcsón pihenhetsz családoddal, vagy barátaiddal.

Közeledik az első négy napos hosszú hétvége. Ilyenkor, ahogy az lenni szokott a legtöbb magyar család útnak indul, felkeresik rokonaikat, elutaznak kirándulni, vagy betérnek egy wellness szállóba. Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban igen fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. korábbi kutatása szerint a megkérdezettek harmada a legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, harmada húsvétkor, negyede pünkösdkor utazik el családjával, barátaival. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége és a szilveszteri időszak is. Mindezek ellenére sokan még ma sem utaznak anyagi megfontolásból, ezért fontos, hogy egy-egy ilyen kirándulást a lehető legolcsóbban lehessen megszervezni.

KATTINTS! Újabb hosszú hétvége jön: így vedd ki a szabadságodat

Az útiköltségen akkor tudunk a legtöbbet spórolni, ha barátainkkal szövetkezve közösen utazunk egy autóval, megosztva az üzemanyagköltséget. Illetve egyre több olyan lehetőséget találni az interneten, ahol szervezett keretek között idegenekhez lehet hasonlóképp betársulni egy-egy gépkocsiba. Egy 10 literes fogyasztású autónál 100 kilométernyi megtett út a mostani gázolaj és benzinárak mellett körülbelül 4000 forintos átlagköltséget jelent, azaz egy oda-vissza 400 kilométeres kocsikázás esetében 16000 forinttal kell számolnunk. Ehhez jön hozzá a tíznapos (a legkisebb egység) autópálya matrica 2975 forintos költsége, ha fizetős útszakaszokat is igénybe szeretnénk venni.

Ha családdal vonatozunk belföldön, akkor a MÁV-nál is jelentős kedvezményt kaphatunk. Egy 18 év alatti gyerek esetén a felnőtt kísérő 33 százalékos kedvezményű menetjegyet válthat. Egy kiskorúval maximum két kísérő utazhat. Emellett nagycsaládos kedvezmény is vonatkozik a vonatozásra, legalább három saját gyerekkel való utazás esetén a szülők és a kicsik is 90 százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet. A volánbusz is olcsóbb a nagycsalásosoknak, a MÁV-éhoz hasonló feltételekkel 90 százalékos kedvezményes jeggyel utazhatnak.

Szállásválasztásnál azzal lehet spórolni, ha minél nagyobb számban (családdal és barátokkal) megyünk, és inkább a többágyas szobák feltöltését választjuk sok egy-kétágyas lakosztály lefoglalása helyett. Illetve ha nem csak egy éjszakára maradunk, a szállás ára máris kedvezőbb lesz, hiszen a legtöbb helyen más ár vonatkozik az egyetlen éjszakára maradó vendégekre, mint azokra, akik kettő-négy napot töltenek el ott.

Összegyűjtöttünk pár olyan úticélt, ahová érdemes ellátogatni:

1. Gemenc és környéke

Budapesttől körülbelül két óra autóútra fekszik a Gemenci Vadrezervátum, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Itt amellett, hogy megcsodálhatjuk az ország legszebb és legértékesebb agancsú gímszarvasait, utazhatunk a gyerekekkel az erdei vasúton, sétálhatunk a vadregényes gemenci erdőben, és felfedezhetjük a különleges helyi növény- és állatvilágot. A környéken hajókirándulásra is lehetőség nyílik.

Szállás:

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban több olcsóbb szállásforma közül is választhatunk, például egy erdei faházban egy négyágyas szoba 15-18 ezer forint éjszakánként. A vendégházban, ahol már egy- két- és háromágyas szoba is van, vendégenként számolják az árat, felnőttenként 4500 egy estére és 3800, ha többre marad az ember, gyerekek esetén pedig 3000 illetve 2700 forint éjjelenkénti árral kell számolni. Így, ha egy kétgyermekes család két éjszakát tölt itt, akkor 26 ezer forintot kell szállásra költenie.

2. Kis-Balaton

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kis-Balaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ahol számos tanösvényt járhatunk végig. Például a Diás-sziget "Kócsag" tanösvényen bepillantást nyerhetünk a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények és állatok életébe. De talán a legérdekesebb ebben a régióban a Bivalyrezervátum, ahol amellett, hogy meg lehet nézni ezeket a hazai őshonos állatokat, többek között a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást is meg lehet látogatni, így megtudhatjuk, sétáink során mikre vadásszunk a szemünkkel. A gyerekek élvezni fogják az ottani állatsimogatót is. A Kis-Balaton fokozottan védett területét csak szakvezetők kíséretében lehet meglátogatni, ennek 3400 forint/fő az ára, de minimum 4 fővel indul csak a túra.

Szállás:

A Kis-Balaton vonzáskörzetében érdemes a kisebb települések szállásajánlatai között böngészni, ha igazán olcsó megoldást szeretnénk találni. A környéken olcsó szállást találhatunk például Nagyradán, kétágyas szobát 6800 forintért, vagy 9600 forintért háromágyast. De itt valószínűleg lakókocsibérléssel járunk a legjobban, ez 2100 forint egy fő részére egy éjszakára ágyneművel. Így egy négy fős család két éjszakára itt 16800 forintot fizet. Balatonszentgyörgyön egy négyágyas apartmanban ugyanígy két éjszakát 22 400 forint körül lehet például eltölteni.

3. Rám-szakadék

Budapestről gyorsan megközelíthető, a többihez képest sportosabb programnak számít. A Dömöstől Dobogókő felé tartó turistaúton olyan pontok is vannak, ahol mászni kell. Az útvonalon 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Dömösön meg lehet nézni a Királyi palotát és prépostságot, illetve itt is és Dobogókőn is számos útvonalon járhatjuk az erdőt és mereszthetjük szemünket a gyönyörű kilátásra.

Szállás:
A környéken megszállhatunk Dobogókőn, Dömösön, Zebegényben, vagy akár Dunabogdányban. Átlagosan 3000-3500 forintos személyenkénti és éjszakánkénti ártól indulnak a szállásárak. Ezek a vendégházakra, az alacsonyabb árkategóriás megoldásokra vonatkoznak. A szállodák általában 6500 forint/fős éjszakánkénti ártól indulnak.

Aki a természetjárás helyett inkább valamilyen rendezvényre látogatna el, a Magyar Turizmus Zrt. honlapján számos gaszto- illetve sportprogram közül válogathat. Például a FIA World Touring Car Championship, azaz a túra autó világbajnokság hazai futamát a Hungaroringen tartják május 2-4-ig. Illetve Dunai Regatta is lesz Budapesten, a Műegyetem-rakparton egyetemek nyolcas evezősei és sárkányhajósok versengenek majd egymással. Észak-Magyarországon Tekerj a Hegyre kerékpártúrát szerveznek Tokajon. Zalaegerszegen és a Velencei-tónál pedig pálinkafesztivál lesz. Ez utóbbinál egy főzőversenybe is belfuthatunk, ha arra járunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm