16 °C Budapest

Ezek a legvonzóbb magyar települések - itt a lista!

Pénzcentrum
2014. február 28. 12:02

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A legtöbb turista tavaly Budapest mellett Hévízre, Hajdúszoboszlóra, Siófokra és Bükre látogatott.

Összesítés készült Magyarország legvonzóbb településeiről. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as előzetes statisztikai adatai alapján a legnépszerűbb város tavaly, mind a belföldi turisták, mind a külföldről érkezők körében Budapest volt. Az összes vendégforgalom szerinti bontásban a képzeletbeli dobogó második fokára Hévíz állhatott fel, míg az ezüstérmet Hajdúszoboszló hódította el. A belföldi utazók körében Budapestet Hajdúszoboszló és Siófok követi, a külföldiek körében Budapest mellett 2013-ban is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli és a nyugat-dunántúli települések voltak a legnépszerűbbek.

2013-ban a legnépszerűbb tíz városban működő kereskedelmi szálláshelyek összesen 12 981 228 vendégéjszakát regisztráltak, ami a magyarországi vendégforgalom több mint felét teszi ki (56,9%). A TOP 20 város esetében is jelentős az arány: a magyarországi vendégforgalom 67,3 százalékát adják a legnépszerűbb húsz városban eltöltött vendégéjszakák.

Fellendülőben a hazai turizmus

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, valamint a vendégszám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani. A KSH tájékoztatása szerint 2013-ban összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele csaknem 298 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben. A belföldi turizmus hónapról-hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. Tavaly 4,5 millió belföldi vendég 10,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldi vendégek és vendégéjszakák száma csaknem 5 százalékkal emelkedett.

KATTINTS! Ez a legjobb 25 szálloda most Magyarországon - itt a lista!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben megvizsgáljuk a kereskedelmi szálláshelyek tavalyi vendégforgalmát turisztikai régiónként kiderül, hogy Budapest továbbra is őrzi vezető szerepét. Ráadásul ebből a legnagyobb növekedés a külföldi turisták megnövekedett számának köszönhető. A számok tehát mindenképp magukért beszélnek, s főként annak ismeretében bíztatók, hogy a piac jókora veszteségeket szenvedett el a mögöttünk álló években. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint a vendégszám és a szobaárak visszaesése az elmúlt években komoly mélységekbe lökte a szállodák bruttó működési eredményét (GOP): Budapesten például a korábban 45 százalék feletti szint 35-40 százalék közé zuhant.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem