Így harcol az ország a hőséggel - most jön a neheze

MTI
2013. július 24. 15:34

A forróság miatt az ország nagyobb városaiban több helyen vizet osztanak és locsolják az aszfaltot, ahol pedig szükséges, a síneket is. A legtöbb helyen párakapukat állítottak fel, az ivókutak is rendelkezésre állnak, továbbá a légkondicionálóval ellátott helyiségeket is igénybe lehet venni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt több megyére kiterjesztette a korábban a hőség miatt kiadott figyelmeztetéseket.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint jelenleg hét megyében és a fővárosban narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy, Tolna és Pest megyében, valamint Budapesten szerdán 25 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

KATTINTS! "Hány fokra hűtsük a lakást, irodát? Itt a válasz!"

Kedden még négy megyére (Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére) adtak ki narancssárga figyelmeztetést. Szerdán ugyancsak a hőség miatt további öt megye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az előrejelzés szerint szerdán 28 és 34 fok közötti maximumokra lehet számítani, és még késő este is 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül valószínű.

A tájékoztatás szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 10-17, a legmagasabb 27-34 Celsius-fok körül várható, pénteken már 14-20 fok lesz a minimum-hőmérséklet, míg a maximum 30-35 fok körül alakul. Jövő hétfőn hajnalban pedig már 17-22, illetve napközben 33-38 fok lesz.


A GYSEV és a MÁV-Start is vizet oszt utasainak. A GYSEV munkatársai reggeltől Sopronban és Szombathelyen kínálják ásványvízzel az utazókat. Az InterCity-járatokon és a regionális közlekedésben részt vevő vonatokon is kaphatnak palackos ásványvizet az utasok a GYSEV Zrt. jegyvizsgálóitól.

A vasúttársaság kéri, hogy a hosszabb távra induló utasok vigyenek magukkal egy-két liter folyadékot. A MÁV-Start is azt közölte, hogy délelőtt megkezdte a vízosztást a budapesti pályaudvarokon és tizenkét nagyobb vidéki állomáson, és a kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyekre légkondicionált InterCity-kocsikat közlekedtet.

A vasúttársaság jelezte, hogy szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és ha 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó hőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. A felsővezetékek a nagy melegben megnyúlnak, emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a legmelegebb napokra megerősített műszaki szolgálatot rendelt el, több buszvezetőt állítanak készenlétbe. A BKK szerdán azt közölte, hogy a vasúti infrastruktúrán különösebb rendkívüli intézkedést nem rendelnek el, mert a vágányok locsolását, hűtését már május óta folyamatosan végzik.

A hétvégére megerősítették a telephelyi műszaki szolgálatot, és több buszvezetőt rendeltek készenlétbe, hogy szükség esetén a váltást meg tudják oldani. Emellett a BKK engedélyezi a dolgozóknak a könnyebb ruha, például a bermudanadrág viselését, valamint eltekintenek a nyakkendő viselésétől.

Kaposváron egy hétezer literes tartályú kocsi locsolja majd az aszfaltot - közölte a városháza szóvivője, Répás Orsolya szóvivő. A városban hét ivókútból folyamatosan juthatnak vízhez a lakosok, és a közterületekre kiültetett virágokat többször öntözik a városgondnokság munkatársai. Az önkormányzat a honlapján közzétette a lakosság által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját, és Kaposvár sétálóutcáján párakaput helyeztek üzembe.

Szombathelyen, a Fő téren is vizet osztanak a járókelőknek, a következő napokban pedig változó helyszíneken, csütörtökön a Savária téren, a pénteki piacnapon pedig a vásárcsarnok előtt kínálják friss hideg vízzel az embereket - közölte a Vasi Víz Zrt.


Százhalombattán is igyekeznek felfrissíteni a járókelőket és az ügyeiket intéző embereket, a polgármesteri hivatal, a városi rendőrőrs, illetve a Százhalom Egészségügyi Központ légkondicionált közösségi tereiben találhatnak "menedéket". Az önkormányzathoz érkező ügyfelek a folyosókon lévő vízautomatákból szolgálhatják ki magukat, az egészségügyi intézményekbe betérőket pedig a friss víz mellett a kánikulával kapcsolatos orvosi tanácsokkal is ellátják.

Veszprémben a buszpályaudvaron és az Óváros téren oszt vizet a vöröskereszt és a Bakonykarszt Zrt. A városban több helyen lehet ivókutaknál felfrissülni, ilyen hely például a Fortuna kút, a Gizella ivókút, a Kossuth utcai csobogó.

Tatabányán négy helyen osztanak vizet a járókelőknek, és két párakaput állítanak fel a városban, az önkormányzat parkfenntartó cége locsolja a forgalmasabb közterületeket. Dorogon a hőségriadó idején féláron lehet belépőt váltani a városi uszodába. Tatán is párakapukat állítanak fel, és megkezdték az utak locsolását. A városok honlapjain közzétették a felfrissülésre lehetőséget nyújtó, légkondicionált és szabad bejárást biztosító intézmények listáját.

Miskolc belvárosában, a Búza téri piac közelében és az Újgyőri főtéren péntekig 9 és 16 óra között ivóvizet osztanak, a villamossínek hőmérsékletét mérik, és ha szükséges, locsolással hűtik. A miskolctapolcai barlangfürdő este hét, a selyemréti strandfürdő este nyolc óráig tart nyitva.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10