Na ezért jöhetnek a külföldiek a Balatonhoz

2010. május 29. 11:02

Az idei balatoni szezonban a tavalyihoz hasonló belföldi érdeklődésre, és ha a valutaárfolyam a beutazó turizmus szempontjából kedvező marad, akkor valamivel több külföldi vendégre lehet számítani.

Tavaly a válság hatására 7-8 százalékos visszaesést mutató balatoni vendégforgalom idén már nem csökken tovább. Az első negyedév turistaforgalmának alakulása, és az idei szezonra történő előfoglalások száma is ezt a várakozást támasztja alá, miközben a szállodák egyedi tapasztalatai egészen eltérő képet mutatnak a fekvéstől, a szolgáltatásaik minőségétől és áraiktól függően.

Az elmúlt években nőtt az érdeklődés a magánszálláshelyek iránt, amelyek lépést tartanak a növekvő minőségi igényekkel, és a térség szállodái szolgáltatásainak fejlődésével. El lehet felejteni a balatoni "Cimmerferik" kicsúfolását, amelyek ma már a 72 ezres kereskedelemi férőhely közel duplájával, 130 ezres regisztrált férőhellyel rendelkeznek - mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.Szerinte az érdeklődés idén sem fog csökkenni az egyre komolyabb piaci részt jelentő magánszálláshelyek iránt, miközben továbbra sem megoldott ezek vendégforgalom pontos regisztrálása. A feketegazdaság kifehérítése a Balatonnál kedvezően módosítaná a balatoni statisztikákat, megmutatva az üdülőrégió tényleges súlyát - vélekedett a szakember. Hozzátette, a legszerényebb becslések szerint is a magánszálláshelyek forgalmának 25-30 százaléka vár kifehérítésre.

Több lesz a rendőr
A Balaton közbiztonságát az érintett megyék rendőreinek átcsoportosítása mellett három bevetési csoport, 160 rendőrtiszti főiskolás és rendészeti szakközépiskolás, egy helikopter, valamint 5 bűnügyi szakember erősíti majd a nyári szezonban - hangzott el a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) idénynyitó értekezletén.


Rosta Sándor arról is beszámolt, hogy az üdülőrégióban tavaly a legnagyobb vendéglétszámot Siófokon, majd Hévízen regisztrálták. Ez a sorrend azonban megváltozik, ha a vendégéjszaka-számot nézzük, mivel Hévízen hosszabb volt a vendégek tartózkodási ideje. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító települések között van még Balatonfüred, Balatonszemes, Keszthely és Zalakaros is. Míg a vendéglétszám az élenjáró települések többségében csökkent, akadtak olyanok - egyebek közt Zalakaros, Balatonszemes, Zánka - ahol a válság ellenére is nőtt a turistaforgalom.

Tavaly - partszakaszonként eltérően - a Balatonhoz érkező vendégek 67-76 százalékát tették ki a hazai turisták. A legtöbb külföldi turista Németországból és Ausztriából érkezett, de sok volt a lengyel és az orosz vendég is. A tapasztalatok szerint egyre többen érkeznek az üdülőrégióba a szomszédos országokból. Különösen figyelemre méltó, hogy a Szlovákiából Balatonra utazók száma tavaly 40 százalékkal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem emelkedett a belépők ára

A tóparti fizetős strandok többsége május közepén megnyitotta kapuit: a fürdőhelyek többsége vagy nem emelte a belépőjegyek árát, néhány helyen kisebb drágulás tapasztalható.

A fizetős strandok többsége az északi parton található, bár összességében ezeknek a létesítményeknek nagyjából a fele kér csak pénzt a fürdeni vágyóktól. Az árakat a legtöbb helyen nem, vagy csak kis mértékben emelték a tavalyihoz képest. Átlagosan 400-500 forint a belépő, a gyermekjegyért ennek felét, kétharmadát kérik a pénztáraknál.

A legdrágább a siófoki nagy strand az 1000 forintos belépőjeggyel - 2009-ben is ennyi volt -, a dobogó második fokán a keszthelyi városi stand áll 990 forinttal.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25