5 °C Budapest

Egy talány, amit még senki nem tudott megfejteni

Pénzcentrum
2006. április 20. 09:30

Értetlenül állnak az elemzők és kutatók sem tudtak pontos választ adni arra a kérdésre, hogy vajon mi okozhatta a január-februári év/év alapon összesen 20,1 százalékos gázolajforgalom-növekedést, miközbenm az üzemanyagok ára folyamatosan emelkedik - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának adatai szerint ugyanis míg 2005 első két hónapjában 157,6 és 167,1 millió liter gázolaj fogyott, addig az idei első két hónapban 195,87, illetve 194,19 millió liter. Ráadásul - bár az eddigi felmérések nem ezt támasztották alá - még a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) első negyedéves fogyasztási adatai is 20,97 százalékos növekedésről szólnak.

A VPOP szerint a növekedés motorja a Bereg-akció lehetett, vagyis hogy a keleti határvidéken gyakoribb és szorosabb ellenőrzéseket hajtottak végre, ez pedig az itthoni vásárlásra ösztönözte az ott élőket. Emellett nőhetett a vegyipar felhasználása is.

A fogyasztás további alakulását nehéz megjósolni, hiszen csúcsokat dönt az olaj ára és ez pedig mindenképpen árnövelő tényező.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?