25 °C Budapest

OTP ügyfelek figyelem: leáll a bank több rendszere!

Pénzcentrum
2013. november 23. 13:08

Az OTP bank honlapján figyelmezteti ügyfeleit, hogy vasárnap hajnalban több rendszer karbantartása miatt leállásokra lehet számítani.

Tájékoztatjuk, hogy karbantartási munkálatok miatt november 24-én (vasárnap) 01.00 és 03.30 között az OTPdirekt internetes szolgáltatás Bankszámla műveleteinek számla lekérdezés funkciói, 04:00 és 05:00 között az OTP Bank honlapjai, az OTPdirekt internetes-, SmartBank - és Electra Terminál szolgáltatások, valamint az internetes kártyás fizetői felület nem lesznek elérhetők.
Megértését köszönjük!


Áll a bank honlapján. Az OTP internetes vásárlási rendszerét több cég is használja. Például vonatjegyeket se tudunk emiatt kártyával vásárolni.

Egy másik figyelmeztetésbe is belefuthatunk a bank honlapján. A pénzcentrum.hu figyelt fel a jelenségre, de remélhetőleg már senki sem dől be ennek az újabb trükknek.

Ismét adathalászok támadják az OTP Bank ügyfeleit - értesült a Pénzcentrum.hu. Bár a legtöbb felhasználó számára valószínűleg egyértelmű, hogy miről is van szó, sokak számára valószínűleg nem tűnik fel, hogy átverésről van szó, így az is előfordulhat, hogy megadják adataikat, ezzel veszélyeztetve bankszámlájuk biztonságát. 

Az átverős e-mail tartalmaForrás: Pénzcentrum.hu


Az OTP Bank feladótól, a szerviz@otb.hu címről érkező levelek tárgya: "Sьrgos ьzenet az OTP Bank!" (a levélnek végig rossz a karakterkódolása, tört magyarsággal fogalmaz.)

A szövegben a következőt írják:

"Tisztelt ügyfelünk!

Annak érdekében, hogy továbbra is igénybe veszik a szolgáltatásainkat, kattintson az alábbi hivatkozásra:"

Az e-mailben található link egy adathalász oldalra irányít, amely megszólalásig hasonlít az OTP hivatalos netbanki felületéhez:

Így néz ki a kamu-oldal Forrás: Pénzcentrum.hu


Leginkább az URL-ből lehet rájönni, hogy egy ál-banki honlappal van dolgunk:

Fent az OTP hivatalos oldalának URL-je, lent az adathalász oldal URL-jeForrás: Pénzcentrum.hu

Mit tegyen, aki ilyen levéllel találkozik?

Az első pillanatban látszik, hogy a levél hamis, nem a bank küldte, aki a levélben található hivatkozásra kattint, egy adathalász oldalra jut. Fontos, hogy ne kattintsunk a linkre, ne adjunk meg ott semmilyen azonosítót, semmilyen jelszót! A legjobb, ha azonnal töröljük a levelet postaládánkból, és/vagy értesítjük bankunkat a történtekről.

Fontos tudnunk, hogy a bankok soha nem kérik el a jelszót vagy a felhasználónevet e-mailben vagy más módon, ne dőljünk be az olyan üzeneteknek, amelyek netbankunk újra-aktiválását szeretnék. A legbiztosabb mód, ha közvetlenül a böngészőnkbe írjuk be bankunk honlapjának címét, majd felhasználónevünket és jelszavunkat az internetbankolás során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt tanácsolja, használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt. A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. Ma már számtalan ingyenesen letölthető vírusirtó program létezik, melyek használata és frissítése egyszerű. A vírusirtókkal rendszeres vírusirtás is végezhető, de e programok folyamatosan is tudják figyelni a számítógép kommunikációját és kiszűrik a káros állományokat.

A PSZÁF azt ajánlja, telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk. A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó szoftveres vagy hardveres eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat. A tűzfalakat általában az internetre kapcsolt számítógépek és helyi hálózatok védelmére alkalmazzák, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a hálózathoz és a számítógépeken tárolt adatokhoz. Fontos megjegyezni, hogy az ingyenesen letölthető vírusvédő programok nem rendelkeznek beépített tűzfal-funkcióval, ezért azt külön kell telepíteni az antivírus program mellé.

Fontos, hogy interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket. Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa. Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt:

Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!

Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.

Ha mégis nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.

Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki.

Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?