14 °C Budapest
Cropped detail shot of seismometer printing line seismograph earthquake

Ezek voltak a legpusztítóbb földrengések Magyarországon: nálunk sem kicsi a kockázat

2023. február 9. 11:01

A hét eleji 7,8-as erősségű törökországi földrengés ráirányította a figyelmet a földrengés magyarországi kockázataira is. Most annak jártunk utána, hogy mekkora volt a hazánkban valaha mért legnagyobb földrengés és milyen szeizmikus aktivitásra számíthatunk a jövőben -- tájékoztatta a Pénzcentrumot a Biztosítási Elemző Központ.

Bár Magyarország nem tartozik a világ aktív szeizmikus területei közé, a Kárpát-medence szélső területein mégis igen komoly földrengési tevékenység tapasztalható. Ennek eredménye, hogy hazánkban átlagosan 20-30 évente következik be jelentős erejű 4,8-6,2 (magnitudójú) földrengés. Ezek az erős rengések a múltban már komoly károkat okoztak és a statisztikák szerint a jövőben sem lesz ez másként.

A magyarországi rengések közül Komárom esetében a város épületeinek harmada, Eger esetében több mint 200 épület, míg a Dunaharaszti rezgés esetében már több mint 3000 épület sérült meg. Maga a Dunaharaszti rezgés intenzitása a Hirosimai bomba által előidézett rengési intenzitáshoz hasonlítható. Némileg megnyugtató, hogy ha a magyarországi és a világban bekövetkezett földrengések intenzitását hasonlítjuk össze, akkor Magyarország szerencsére csak a skála közepén helyezkedik el és a legnagyobb rezgések sem közelítik meg a világ legnagyobb ismert földrengésének pusztítását (Chile 1960. május 22. - M9,5 erejű rengés, több ezer halottal és azt követő szökőárral).

Forrás: BEK
Forrás: BEK

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy a földkéreghez milyen közel, vagy ha úgy tetszik, milyen messze, milyen mélyen van a földrengés centruma, ami néhány kilométer mélységtől, egészen 6-700 méterig terjedhet.

A földrengések ellen a hazai (4,3 millió) lakóingatlan közül, mintegy 3,3 millió ingatlan van biztosítva. A biztosítások nagy része megfelelő fedezetet nyújt a földrengések okozta károkra, azonban van olyan vezető magyarországi biztosítóintézet is, mely az egy földrengés során bekövetkező károkra fizethető térítését országosan 30 milliár forintban limitálja(!). Ez azt jelenti, hogy ha az adott biztosító ügyfeleinek például 60 milliárd forint lenne a földrengés által okozott kára, akkor minden ügyfél aránylagosan csak a felét kapná meg, az őt ért kárnak. Ez a katasztrófa kockázati limit azt bizonyítja, hogy a biztosításmatematikusok bizony komolyan számolnak a földrengések magyarországi előfordulásának lehetőségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?