2021. március 1. hétfő Albin

Mi az önkéntes karantén, a hatósági karantén, illetve a kijárási tilalom?


Mi az az önkéntes karantén, a hatósági karantén, illetve a kijárási tilalom. Segítünk eligazodni a fogalmak között

A karantén egy kényszerintézkedés, ami lényegében arra irányul, hogy egy egyszerűen meghatározható területet, mint egy utca, épület, kerület, város vagy egyéb település elzárjanak a környezetétől. A vesztegzár területére történő ki- illetve beutazást ellenőrzik, és szigorú büntetésre számíthat az, aki a karantén szabályait megszegi. A karanténok szabályait mindig az aktuális helyzetre szablyák, így csak ritka esetben lépnek ugyan azok a szabályok érvénybe, például két külön járvány esetében. Ebből adódik az is, hogy az önkétes karantén, az egyének által maguk felé elrendelt ideiglenes idejű elzárást takar.

A kijárási tilalom is egy kényszerintézkedés, ám ennek tekintetében már konkrétabb a megfogalmazás. Az erre vonatkozó szabályoknak törvényi kerete van, mint a 2011. évi CXIII. törvény, ami azt írja: 

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.

Továbbá a törvény megfogalmazásában még elrendelhető:

  • az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése,
  • és, hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabadjon.

A karanténok és a kijárási tilalmak szabályainak megszegői is súlyos következményekkel számolhatnak. A szabályok betartatásáért a rendvédelmi szervek és a katonaság is felelhet.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked