20 °C Budapest
Photo of attractive mature redhead lady standing in bedroom with fingers gently pinching nose, displaying heightened smell sensitivity, as woman reacts to even faintest of scents, showcasing acute olfactory perception

Nálatok is ilyen édeskés szag van otthon? Halálos veszélyt jelenthet, azonnal cselekedni kell

2024. február 20. 16:16

Az otthonunkban érzékelhető rossz szagok nem csupán kellemetlenséget okoznak, hanem súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatokra is figyelmeztethetnek. Így fontos, hogy azonnal cselekedjünk a forrásuk felderítése és a probléma megoldása érdekében. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Az otthonunkban érzékelhető rossz szagok nem csak kellemetlenek, hanem súlyos problémákra is figyelmeztethetnek. Fontos megkülönböztetni a mindennapi rossz illatokat, és azokat a szagokat, amelyek egészségügyi kockázatot vagy egyéb károkat jelenthetnek.

Szakemberek szerint bizonyos szagokat sosem szabad figyelmen kívül hagyni az otthonunkban - írja a HuffPost. A portál szakértők segítségével röviden összeszedte, melyik rossz szag mit jelenthet:

  • Füstszag esetén azonnali vizsgálat szükséges, mivel tűzveszély állhat fenn otthonunkban. A füstszag akár a falakban vagy padláson rejtőző tűzfészekre is utalhat.
  • Záptojásszag földgázszivárgást jelezhet, ami robbanásveszélyes és mérgező is lehet. Ilyenkor zárjuk el a gázt és hívjuk a szolgáltatót.
  • Szennyvízszag a fürdőszobából általában a bűzelzáró kiszáradását jelzi. Ezt könnyen orvosolhatjuk vízzel való feltöltéssel.
  • A vizeletszag a WC-ből általában a szigetelés, ragasztás elfáradására utalhat, ilyenkor ellenőrizzük a WC stabilitását, szigeteléseit.
  • Dohos vagy penészes szagok értelemszerűen a penész jelenlétére utalhatnak, ami egészségügyi kockázatot jelent, érdemes hamar cselekedni.
  • A különféle égett szagok elektromos hibákra is utalhatnak. Ilyenkor rendszeres tisztításra van szükség például a szárítógép esetében, hogy elkerüljük az elektromos tüzeket.
  • Édes, szirupos szagok hűtőközeg-szivárgást jelezhetnek légkondicionálókból vagy hűtőszekrényekből. Rendszeresen tartsuk karban ezeket a berendezéseket, mert a hűzőközeg nagyon káros az egészségre.

Az otthonunkban hallható zajokkal korábban már foglalkoztunk: a csörgő radiátoroktól és a nyikorgó padlótól a gurgulázó WC-kig és a csöpögő csövekig. Fontos tudni, hogy mi a különbség: vannak olyan zajok, amelyekkel egyszerűen csak bosszantó együtt élni, ám vannak, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Például kevesen tudják, hogy ha lehúzzuk a WC-t, és az gurgulázik, akkor ez arra utal, hogy vagy van egy kezdődő dugulás, és a víz még éppenhogy át tud rajta menni, vagy a szellőzés nem megfelelő. Utóbbi csak azt jelentené, hogy nehezen öblít a WC, mert levegőáramlásra is szükség van az öblítéshez. A többi fontos otthoni zajról itt olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem