Asian senior male falling on the ground while walk with walker at home. Elderly older mature grandfather having an accident after doing physical therapy alone after retirement in living room in house.

Tovább szedi áldozatait a magyar otthonok néma gyilkosa: nagyobb a veszély, mint valaha?

2023. január 30. 15:15

2022-ben több mint 1200 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esethez. Annak ellenére, hogy az érzékelők terjedésének köszönhetően ötödével csökkent a mérgezések száma 2021-hez képest, még tavaly is 205 ember sérült meg, 19 pedig meghalt a gyilkos gáz miatt.

10-ből 8 magyarországi lakos (82%) tudja, hogy a fűtőberendezések nem megfelelő működése miatt szén-monoxid keletkezhet, közülük 16 százalék mégsem tesz semmit a mérgezés megelőzése érdekében a Resideo reprezentatív felmérése szerint. Az pedig még aggasztóbb, hogy az emberek 19 százaléka azt hiszi, megérezné a mérgező gáz szagát.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 7 százaléka megtapasztalta már, milyen, amikor a szénmonoxid-vészjelző riaszt, és hasonló arányban (8%) voltak azok, akiknek az otthonában már volt valamekkora tűz. A szaglással kapcsolatos tévhit egész Közép-Kelet Európában jelen van: a csehek 24, a lengyelek 16, a románok 35 és a szlovákok 36 százaléka hiszi azt, hogy a szén-monoxid úgynevezett szagos vegyület.

A szén-monoxid egy láthatatlan, szagtalan gáz, amely halálos lehet, ha nem észleljük időben.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy otthonunkban legyen működő, megbízható szén-monoxid-vészjelző. Ezek a készülékek időben érzékelik a mérgező gáz jelenlétét, és riasztást adnak, figyelmeztetnek a veszélyre. Ezzel időt nyerhetünk az ingatlan kiürítésére.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nincs elegendő levegő. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynél látható a tűz, elérhető az égéstér. Ezért minden nyílt lánggal működő vízmelegítő vagy fűtőeszköz mellé célszerű egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a szén-monoxid-érzékelőknek is van szavatossági idejük. Ez márkától függően eltérő lehet, azonban, ha az érzékelőnk szavatossága lejárt, már nem nyújtanak biztonságot, le kell őket cserélni. Minden készülékre rá van írva, hogy meddig használható

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– fogalmazott Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője.

A szén-monoxid rendkívül stabil kötéssel rendelkezik, így nehezen bomlik le a környezetben, emiatt könnyen felhalmozódhat a zárt terekben. Még kis koncentrációban is halálos veszélyt jelenthet emberekre és állatokra egyaránt

– fogalmazott Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem