14 °C Budapest
Asian senior male falling on the ground while walk with walker at home. Elderly older mature grandfather having an accident after doing physical therapy alone after retirement in living room in house.

Tovább szedi áldozatait a magyar otthonok néma gyilkosa: nagyobb a veszély, mint valaha?

2023. január 30. 15:15

2022-ben több mint 1200 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esethez. Annak ellenére, hogy az érzékelők terjedésének köszönhetően ötödével csökkent a mérgezések száma 2021-hez képest, még tavaly is 205 ember sérült meg, 19 pedig meghalt a gyilkos gáz miatt.

10-ből 8 magyarországi lakos (82%) tudja, hogy a fűtőberendezések nem megfelelő működése miatt szén-monoxid keletkezhet, közülük 16 százalék mégsem tesz semmit a mérgezés megelőzése érdekében a Resideo reprezentatív felmérése szerint. Az pedig még aggasztóbb, hogy az emberek 19 százaléka azt hiszi, megérezné a mérgező gáz szagát.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 7 százaléka megtapasztalta már, milyen, amikor a szénmonoxid-vészjelző riaszt, és hasonló arányban (8%) voltak azok, akiknek az otthonában már volt valamekkora tűz. A szaglással kapcsolatos tévhit egész Közép-Kelet Európában jelen van: a csehek 24, a lengyelek 16, a románok 35 és a szlovákok 36 százaléka hiszi azt, hogy a szén-monoxid úgynevezett szagos vegyület.

A szén-monoxid egy láthatatlan, szagtalan gáz, amely halálos lehet, ha nem észleljük időben.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy otthonunkban legyen működő, megbízható szén-monoxid-vészjelző. Ezek a készülékek időben érzékelik a mérgező gáz jelenlétét, és riasztást adnak, figyelmeztetnek a veszélyre. Ezzel időt nyerhetünk az ingatlan kiürítésére.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nincs elegendő levegő. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynél látható a tűz, elérhető az égéstér. Ezért minden nyílt lánggal működő vízmelegítő vagy fűtőeszköz mellé célszerű egy szén-monoxid-érzékelőt helyezni. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a szén-monoxid-érzékelőknek is van szavatossági idejük. Ez márkától függően eltérő lehet, azonban, ha az érzékelőnk szavatossága lejárt, már nem nyújtanak biztonságot, le kell őket cserélni. Minden készülékre rá van írva, hogy meddig használható

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– fogalmazott Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője.

A szén-monoxid rendkívül stabil kötéssel rendelkezik, így nehezen bomlik le a környezetben, emiatt könnyen felhalmozódhat a zárt terekben. Még kis koncentrációban is halálos veszélyt jelenthet emberekre és állatokra egyaránt

– fogalmazott Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?