-1 °C Budapest
A young businesswoman wearing glasses is sitting in front of a computer in an office room, holding some paper while smiling happily.

Itt a boldogság ingyenes receptje: ez a 4 titkos összetevő kell hozzá

2022. november 23. 15:17

A boldogság talán az egyik legmegfoghatatlanabb dolog a világon, azt biztosan tudjuk, hogy köze van az egészséghez, az elégedettséghez és a biztonsághoz, de a tudósok, köztük neves pszichológusok, neurológusok folyamatosan kutatják a témát: mitől érzi magát boldognak valaki? Mi is kísérletet teszünk rá már második alkalommal indítjuk útjára a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét, melynek segítségével arra keressük a választ, mennyire boldogok, mennyire elégedettek a magyarok 2022 végén.

A boldogság természetét sokan és sokféleképpen magyarázták már az emberi kultúrtörténet során, számos nagyobb lélegzetvételű, tudományos kutatás jelent már meg róla. A pszichológia is fontosnak tartja feltérképezni, elemezni, mi teszi boldoggá az egyént, mik azok a lelki és környezeti hatások, amitől jól érzi magát és elégedett.

A Psychological Science című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a jelenlegi jólléti állapotunk befolyásolhatja a múltról alkotott képünket. Összességében a kutatók aszimmetrikus mintázatot figyeltek meg: A boldog emberek hajlamosak túlzásba vinni a közérzetük javulását, míg a boldogtalanok hajlamosak eltúlozni a romló közérzetet. Ami segíthet a mindennapokban: 

  • Légy hálás!
  • Idézz fel gyakran pozitív emlékeket!
  • Nyújtsd a kezed szeretteidnek!
  • Keress vadonatúj élményeket!

A szakértők szerint is a boldogság tulajdonképpen a legszubjektívebb dolog a világon. Mindenki maga tudja azt megállapítani, hogy ő hogyan van önmagával, a világgal, és a kettő kapcsolatával, hogyan vagyunk mi ezen a világon. A testünk ápolása fontos, de a kapcsolataink ápolása is az öngondoskodás egy formája.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Tény, hogy kapcsolataink minősége kulcsfontosságú életünkben, egy ilyen zűrös év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2022 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd,

mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket.

Ha válaszolsz az alábbi rövid kérdéseinkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?