1 °C Budapest
Gondoltad volna? Kutatás bizonyítja, ezért boldogtalan a legtöbb magyar

Gondoltad volna? Kutatás bizonyítja, ezért boldogtalan a legtöbb magyar

2021. november 30. 14:04

A boldogság alapvetően mindenkinek mást jelent, mondhatni, az egyik legszubjektívebb dolog a világon. Ennek ellenére sokan sokféleképpen kutatták már, hiszen vannak bőven olyan objektív tényezői, amelyek mindenkiben közösek. Erre tesz most kísérletet a Pénzcentrum: Boldogságtesztünk segítségével keressük a választ mennyire boldogok, mennyire elégedettek a magyarok 2021 végén.

Ahogy megyünk bele a télbe és napról napra egyre kevesebb fény jut a bolygóra, úgy lesznek egyre sötétebben a napjaink: nem csak szó szerint, de átvitt értelemben is. Arról nem is beszélve, hogy egy világméretű pandémia negyedik hullámának közepén ülünk. De milyen hatással van mindez ránk, a mindennapjainkra és az általános közérzetünkre? Elégedett, boldog nép a magyar?

Mi is az a boldogság? A boldogságot sokan és sokféleképpen kutatták már az emberi kultúrtörténet során, számos nagyobb lélegzetvételű, tudományos kutatás jelent már meg róla. A pszichológia is fontosnak tartja feltérképezni, elemezni, mi teszi boldoggá az egyént, mik azok a lelki és környezeti hatások, amitől jól érzi magát és elégedett.

A boldogság a legszubjektívebb dolog a világon. Mindenki maga tudja azt megállapítani, hogy ő hogyan van önmagával, a világgal, és a kettő kapcsolatával, hogyan vagyunk mi ezen a világon. És ennek a megállapításában nincs kényszerzubbony, nincs egységesség. Mégis ezért tudjuk kutatni, mert úgy tűnik, ha nagyon nagy populáción fölméréseket végzünk, hogy milyen komponensek azok, amikre válaszol az ember, hogy engem is az tesz boldoggá, téged is az, vannak hasonlóságok

 – nyilatkozta korábban Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az Inforádiónak. A leghíresebb kutatás a Harvard Egyetemen zajlott, méghozzá közel 80 éven keresztül. Az évek során a kutatók tanulmányozták a résztvevők egészségi pályáját és tágabb értelemben vett életüket, beleértve a karrier és a házasság terén elért eredményeiket, kudarcaikat. A végső megállapítások megdöbbentő tanulságokkal szolgáltak, nem csak a kutatók számára.

Az meglepő eredmény született, hogy a kapcsolataink és az, hogy mennyire vagyunk boldogok a kapcsolatainkban, erőteljes hatással van az egészségünkre" - mondta a kutatásban résztvevő Robert Waldingera, a Massachusetts General Hospital pszichiátere és a Harvard Medical School pszichiátriaprofesszora, majd hozzátette:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A testünk ápolása fontos, de a kapcsolataink ápolása is az öngondoskodás egy formája. Azt hiszem, ez a reveláció.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

Tény, hogy kapcsolataink minősége kulcsfontosságú életünkben, és egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem