3 °C Budapest
Wood building frame structure on new development site, with Sky

Erről minden lakásfelújítást tervező magyarnak tudnia kell: újra drágulnak az építőanyagok

2022. január 13. 09:15

A korábban bevállalt kivitelezéseket is megdrágítja az építőanyagok árának emelkedése - árulta el a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a  Világgazdaságnak. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Részben az áremelési hírek hallatán, részben a két ünnep között is zajló felújítási munkálatok miatt az év végén rendkívüli módon megélénkült a kereslet, a felhalmozott raktárkészletek jelentős részét értékesítették az építőanyag-kereskedők.

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, Wiesinger Raimund a VG Podcastjában elmondta, hogy emiatt a gyártói áremelések viszonylag gyorsan átmennek a kereskedelmi láncokon, és bár még van olyan termék, illetve termékkör, amiből a tavalyi áron lehet vásárolni, általánosságban nem érdemes arra számítani, hogy az új árajánlatokat még a korábbi szinten kaphatják meg a vásárlók.

Legnagyobb mértékben a szárazépítészeti áruk, jellemzően a gipszkartonok fogytak el, ezekből az új évre kevés, vagy semmi nem maradt a raktárakban. Tavaly olyan áremelési hullám ment végig a rendszeren, ami alapvetően a szigetelőanyagokat érintette, de a betonacélt is kiemelkedő mértékben, aminek közel kétszeresére, valamint a faanyagot, aminek nagyon gyors ütemben 2,5-3-szorosára ment fel az ára. A piacon azt várták, hogy lesz egy kis visszarendeződés a második félévben, ami a faáru esetében és a betonacélnál észlelhető is, de szárazépítészet, illetve a szigeteléshez használatos termékek ára még tovább fog emelkedni – véli a szakmai egyesület elnöke.

A villamosenergia ára hirtelen a 2,5-szeresére, a gázé a 4,5-szeresére drágult, ami az építőanyagok előállításához felhasznált energia miatt gyorsan beépül a gyártói, majd a kiskereskedelmi árakba is. Átlag felett drágulhatnak az égetett termékek, mint a tégla és a cserép, és az üzemanyagárak emelkedése az import termékek árát is tovább pumpálja majd – sorolta az ÉKE elnök az idei folyamatok mozgatórugóit.

Bizonyos területeken – így a betonacél és a faanyagok piacán – további árcsökkenést várnak a piacon, de az árkorrekció, az egyelőre megbecsülhetetlen mértékű visszarendeződés lassabb lesz, mint az előző évben tapasztalt felfutás volt. Wiesinger Raimund leszögezte, hogy a korábbi árszinteket valószínűleg nem látjuk már viszont.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?