A napelemek utolérték Paksot: nagyot ment itthon a megújuló energia

A napelemek utolérték Paksot: nagyot ment itthon a megújuló energia

2020. december 2. 11:30

Elérte a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összevethető a magyarországi összes napelem kapacitás - állapította meg egy friss iparági összesítés.

Már a Paksi Atomerőmű 2012,8 megawattos beépített kapacitásával összevethető a magyarországi összes napelem kapacitás, miután elérte a kétezer MW-ot - ez derül ki a a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) a Pénzcentrumhoz eljuttatott legfrissebb adatai szerint. Mint írják, ebből az ipari méretű naperőművek együttes teljesítménye 1361,3 megawatt.

Felidézik, hogy itthon a napenergia hasznosításában az ipari méretű, azaz legalább 50 kW-os napelem parkok elterjedése a statisztikák szerint, 2015-ben vett komoly lendületet, amikor az előző évhez képest több, mint háromszorosára ugrott meg a beépített napelem kapacitás. Ugyanakkor ebben az évben is csupán 30,9 MW volt. Két évvel később, 2017-ben lépte át a 100 megawattos határt, tavaly megközelítette az 1000 MW-ot, az idén pedig az 1400 MW-os szintet. A MAVIR adatai azt mutatják, hogy a 2017-es beépített napelem kapacitás a magyarországi erőműpark összes beépített teljesítményének még mindössze 1,2 százalékát tette ki, ezzel szemben most december 1-jén, már 13,8 százalékos részesedésnél tartunk. 

Hozzáteszik, hogy a nukleáris energiával való összevethetőség kizárólag a beépített teljesítőképesség nagyságára vonatkozik, az időjárásfüggő, illetve a jellemzően alaperőművi technológiák, mint a nukleáris is, rendelkezésre állása nem összehasonlítható, egymást kiegészítő technológiákról van szó, a karbonmentességet célzó energiaátmenetben. Ugyanis a magyarországi napelem kapacitások kihasználtsága 2020-ban közel 3 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest, 18,8 százalékos volt. Ha csak a napfényes órákkal számolunk, akkor ez a mutató 2020-ban 33,4 százalék, szemben a paksi blokkok 90 százalék fölötti rendelkezésre állási mutatójával.  

A háztartási méretű, azaz legfeljebb 50 kW-os, nem engedélyköteles napenergia hasznosítás felfutása valamelyest egyenletesebb volt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Már 2011-ben 2,9 MW-nyi napelem üzemelt a családi házaknál, amikor az ipari méretű hasznosítás még mindössze 0,4 MW volt. A háztartási napelemek együttes teljesítménye 2015-ben lépte át a 100 MW-os szintet, a növekedés 2017-ben gyorsult fel, és az elmúlt három évben folyamatos volt, egészen a szeptember végén regisztrált 640,2 MW-ig. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55