10 gyerekbarát kutyafajta: ezek az állatok nagyon szeretik a kicsiket

10 gyerekbarát kutyafajta: ezek az állatok nagyon szeretik a kicsiket

2020. november 14. 15:53

Gyerekbarát kutyafajtákból szedtünk össze egy csokorra valót. Hűségesek, barátságosak, játékosak. Ez a 10 fajta imádja a család legkisebb tagját.

Sokan sokféle állatot tartanak otthon. Van, aki vesz, de még jobb, ha örökbe fogadunk: a menhelyek ugyanis nem győzik hellyel a gazdira váró kedvenceket. Ugyanakkor nem csak az otthonunk mérete alapján fontos választanunk, vagy a szerint, hogy nagyvárosban vagy kisebb településen élünk. Ha ugyanis gyerekek is vannak a családban, akkor kifejezetten figyelni kell erre is.

Tévedés azt hinni, hogy gyerekes családoknak egyszerűen elég kisebb állatot választani, ezek egyáltalán nem mindig jönnek ki jól a csemetékkel, sokszor kifejezetten izgágábbak, temperamentumosabbak, míg egy-egy nagyobb termetű állat nyugodtabb.

Nézzünk most egy listát, amelyet az American Kennel Club adatai alapján szedtünk össze. Ebben olyan kutyafajták szerepelnek, amelyek kifejezetten szeretik a gyermekeket. Sőt, elég jó hatással is lehetnek rájuk: nem csak szeretetet és rengeteg játékot kaphatnak a kicsik általuk, de a négylábúakkal való törődés segítheti őket a felelősség és az együttműködési készségek megtanulásában is.

Alaszkai malamut

A kutybarátok által csak "Malinak" becézett állatot hamar megtanuljuk távolról felismerni, amint megismerjük. Ez az északi szánhúzó kutya a mérsékeltebb öveken is nagyon népszerű. De amit mai napig őriz: nagyon sok mozgásra van igénye, de a konkrét dolgok húzását is igényli. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

Spanyol masztiff

Az egykoron nyájakat őrző négylábú mai napig őrzi erőteljesen hangos ugatását. Mivel meg kellett küzdenie a vadállatokkal vagy éppen a nyájat tolvajló emberekkel is, domináns, határozott karakter. Erős ugyanakkor önuralma, így erős testalkata mellett is a családdal szelíd és engedelmes.

Ausztrál terrier

A nyomkövetésre is használható kutyus éber, bátor és energikus. Szintén sok mozgás kell neki, hogy egészséges maradjon, intelligens állat, szereti a társaságot. Határozott robosztus a megjelenése, kártevők ellen használták, de ha kellett, a birkákat is felügyelte. Mára kísérőkutyának is alkalmazzák, mivel ezt a szerepet is remekül betölti. Fontos, hogy a "standard" fajra vonatkozik a gyerekbarát jelző, az ausztrál selyemszűrő terriert csak képzés mellett vagy tíz évesnél idősebb gyerekekkel ajánlják.

Beagle

Vadászkopó, kiváló szaglás miatt nyomkövetésre is alkalmazzák. Ugyanakkor kedvencként is szeretik tartani, elsősorban mert az intelligens, jó idegzettel bíró állat türelmes a gyerekek szokásaival szemben is. Nagyon szelíd, kitartó és remekül tud tájékozódni is. Azt is kell tudni, hogy későn érő fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, és sohase bántsuk! Bár ez utóbbi az összes állatra vonatkozik.

Berni pásztorkutya

Az alpesi hegyi kutyát ahogyan a neve is mutatja, állatok őrzésére használták, de később igát is vonattak vele. Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Miután kifejezetten éber, a gazdáját, családját és otthonát megvédi a rossz szándékú behatolótól, de egyébként békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olasz vizsla

Vadászathoz használták, egy szakember szerint elsöprő lendülete mellett még azt is elnézték neki, ha nem is mindig hozta oda az elejtett vadat. Egyébként sokoldalú elvárásoknak meg tud felelni, de ehhez a következetesség mellett türelemre is szükség van vele kapcsolatban. Intelligens, játékos, szereti a társaságot és a gyerekeket, ezért sok otthonban szeretik házi kedvencként. Rendszeresen igényli a testmozgást.

Boston Terrier

Az USA-ban jóval ismertebb, mint Európában, de a kontinensünkön is jellemző azért a tartása. Akik őt választják, kedvelhetik benne, hogy egyedi karakterét adó mimikája jó kedvet teremt a környezetében, és kísérőkutyaként is alkalmazható. Élénk, sok mozgás kell neki, de barátságos és játékos fajta.

Labrador retriever

Nagyon szereti a vizet, őseit új-fundlandi halászok hozták magukkal, ahol tenyésztéssel kitűnő vadászebet faragtak belőle. A szakirodalmak szerint olyan könnyed a fogása, hogy akár egy tojást is elhoz anélkül, hogy eltörné. Kiegyensúlyozott, jól alkalmazkodik társaságkedvelő állat.

Cavalier King Charles spániel

A vadász Spánielekből tenyésztett törpespánielek évszázadok óta az európai nemesek kedvelt társasági kutyái. Ezek a kiskedvencek nemcsak a gyerekekkel jönnek jól ki, de általában más otthoni állatokkal is. Szeretetteljes, vidám, bátor és szociális kutyafajta, aki szelíd és kiváló tagja a családnak.

Újfundlandi

Az angol telepesek már mikor tenyésztéssel megalkották a retriverek ősének számító fajt, amellyett, hogy vízi mentőkutyaként alkalmazták, kedvtelésből is tartották. Nagyon nyugodt, békés, jóindulatú, egy igazi szerény óriás. A gyerekekkel különösen jó kapcsolatot tudnak kialakítani: játékosak, figyelmesek és türelmesek. De a család többi tagjával is szoros, bizalmi kapcsolatot alakítanak ki, amelyre szükségük is van, legszívesebben mindenhová követnének bennünket.

(Címlapkép - MTI Fotó: Mohai Balázs)

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?