Másodpercek alatt emészti fel a házad a tűz: ennyi is elég az ünnepi tragédiához

Másodpercek alatt emészti fel a házad a tűz: ennyi is elég az ünnepi tragédiához

2019. december 24. 16:02

A karácsonyi időszakban jelentősen megszaporodnak az ünnepléshez köthető tűzesetek, ám ezeknek csak egy részét okozzák a karácsonyfához közvetlenül köthető tüzek. Az ünnepi időszakban ugyanis óriási veszélyforrás a konyha is, és akkor a megannyi lángoló, csillámló csecsebecséről még nem is beszéltünk.

Az adventi időszakban és karácsonykor keletkezett lakástüzek száma ugyan évről évre csökken, mégis minden évben előfordul, hogy a tűz miatt az ünnepek alatt válik lakhatatlanná egy-egy otthon. A mécsesek és a koszorúk mellett az adventi házikó, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor, a csillagszóró, vagy éppen a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság miatt is könnyen tüzet okozhat, ezért ezekre mindenki fokozottan figyeljen oda

- hívta fel a Pénzcentrum figyelmét Dóka Imre tű. főhadnagy. A szakértő mindezek mellet azt is elmondta, hogy advent első vasárnapja óta már tizenöt esetben riasztották a tűzoltókat karácsonyi díszítés, vagy koszorúk miatt keletkezett tűzesetekhez. Az advent első vasárnapján elhelyezett különböző dekorációs elemek karácsonyra olyan mértékben kiszáradnak a fűtött lakásban, hogy

pont karácsony idejére jelentenek kockázatot, míg a karácsonyfák jellemzően januárban emelik meg a lakásokban keletkezett tűzesetek számát.

A főhadnagy szerint a tűz megelőzésében a legfontosabb az, hogy a meggyújtott gyertyákat, mécseseket soha ne hagyja senki felügyelet nélkül, a fényfüzérekre is figyelni kell, hiszen ezek fokozott kockázatot jelentenek.

A karácsonyt követően lankad a figyelem, mindeközben a fák napról napra szárazabbakká válnak, így egyre fokozódik a gyúlékonyságuk is. Ez utóbbit soha nem szabad elfelejteni. Egy sokkoló videó rendkívül jól szemlélteti is a különbséget a nedves, illetve a száraz fa között a gyúlékonyság tekintetében:

Egyáltalán nem figyelünk

A hivatalos statisztikai adatokból kiderült továbbá, hogy a tűzoltók számára sem volt eseménytelen a tavalyi karácsony, hiszen minden nap történtek olyan tűzesetek vagy közlekedési balesetek, amelyeknél az ő beavatkozásukra volt szükség. Adventi díszítéshez köthetően negyvenhat, a pirotechnikai eszközök figyelmetlen használatából pedig huszonöt tűzesetnél kellett beavatkozniuk.

A főhadnagy mindezeken felül azt is kiemelte a Pénzcentrumnak, hogy a tűzestek 99 százaléka mindig emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az ünnepi kiegészítők közül az őrizetlenül hagyott gyertyák, koszorúk, helytelenül gyújtott csillagszórók vagy a zárlatos karácsonyi égősorok voltak a tűzek okozói. Érdemes tehát mindig résen lenni, a nagyinak inkább elemmel működő műgyertyát venni, míg a rendes lánggal égőket soha nem őrizetlenül hagyni! Maradjunk tehát éberek!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ég a város, ég a ház is

Sokatmondó, hogy 2018-as biztosítási statisztikák szerint a magyarok közül legtöbben (41 százalék) a tűzkártól féltik leginkább az otthonukat, ezt a betörés követi, közel egyharmados aránnyal. Nem is csoda hát, hogy hazánkban igen magas a háztartások biztosításokkal való védelme. Az akkori válaszadók közel kétharmada (62 százalék) védi az otthonát, ami jelentős növekedés a korábbi 47 százalékhoz képest.

Ez egyébként kifejezetten kimagaslónak számít, főleg, ha úgy nézzük, hogy a visegrádi országokban csak az ingatlanok harmadára-felére kötnek biztosításokat. Sok magyar háztartás tehát biztosítva van, de azért még bőven akadnak olyanok, ahol nincs aktív védelem, amit lehetőség szerint érdemes minél hamarabb pótolni. Egy esetleges, az ünnepekkor alkalmával bekövetkezett tűzeset ugyanis egy élet munkáját is tönkreteheti, és ha a károkért még csak a biztosító sem fizet, az egy egész családot is romba dönthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?